Placki ziemniaczane z fioletowych ziemniaków

Próbowaliście kiedyś fioletowych ziemniaków? Poza walorem kolorystycznym są one również bardzo smaczne i lekko słodkawe. Ja zrobiłam z nich placki ziemniaczane – wyglądają kosmicznie – są ciemne i wilgotne w środku, a zewnątrz otacza je chrupiąca warstwa.

Ja najbardziej lubię je z kwaśną śmietaną, ale można je podać także z innymi dodatkami, bo poza niecodziennym kolorem, to są to klasyczne placki ziemniaczane.

 

Składniki:

  • 3-4 fioletowe ziemniaki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki
  • 1 szalotka
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki myjemy i obieramy, a następnie ścieramy na tarce o drobnych oczkach razem z szalotką.
  2. Do startych ziemniaków dodajemy jajko, mąkę i sól oraz pieprz i dokładnie mieszamy.
  3. Na rozgrzanym oleju smażymy małe płaskie placuszki z obu stron – kiedy placki lekko zbrązowieją będziecie wiedzieć, że już się usmażyły.
  4. Usmażone placki odkładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Oddajemy z kwaśną śmietaną.

 

 

 

Placki ziemniaczane z fioletowych ziemniaków

Próbowaliście kiedyś fioletowych ziemniaków? Poza walorem kolorystycznym są one również bardzo smaczne i lekko słodkawe. Ja zrobiłam z nich placki ziemniaczane – wyglądają kosmicznie – są ciemne i wilgotne w środku, a zewnątrz otacza je chrupiąca warstwa.

Ja najbardziej lubię je z kwaśną śmietaną, ale można je podać także z innymi dodatkami, bo poza niecodziennym kolorem, to są to klasyczne placki ziemniaczane.

Ingredients

  • 3-4 fioletowe ziemniaki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki
  • 1 szalotka
  • sól i pieprz

Instructions

  1. Ziemniaki myjemy i obieramy, a następnie ścieramy na tarce o drobnych oczkach razem z szalotką

  2. Do startych ziemniaków dodajemy jajko, mąkę i sól oraz pieprz i dokładnie mieszamy

  3. Na rozgrzanym oleju smażymy małe płaskie placuszki z obu stron – kiedy placki lekko zbrązowieją będziecie wiedzieć, że już się usmażyły

  4. Usmażone placki odkładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Oddajemy z kwaśną śmietaną