Ciasto francuskie z kozim serem, salami, karczochem, pieczarkami i szalotką

Potrzebujecie pomysłu na szybki obiad w 20 minut? Proszę bardzo – wystarczy ciasto francuskie, marynowane karczochy, kilka plastrów salami, kozi ser i małą szalotka i macie przepyszne danie ala pizza na kruchym, maślanym cieście francuskim.

Podpieczony kozi ser świetnie komponuje się z kwaskowatymi karczochami i wyrazistym salami, Szalotka, lekko skarmelizowana podczas pieczenia dodatkowo podkręca smaki.

 

Składniki:

  • 1 rolka ciasta francuskiego
  • puszka marynowanych serc karczochów
  • kilka plastrów salami
  • 150 g koziego sera
  • 1 szalotka
  • ok 5-6 pieczarek

Przygotowanie:

  1. Płat ciasta francuskiego smarujemy kozim serem. Na nim układamy plasterki salami. Pokrojone w plasterki peczarki podsmażamy na odrobinie masła, aż puszczą wodę, a następnie rozsypujemy na całej powierzchni ciasta.
  2. Serca karczochów kroimy na ćwiartki i układamy równomiernie na cieście. Całość posypujemy posiekaną w cienkie piórka szalotką.
  3. Zapiekamy w 170 stopniach przez ok 15 minut. Przed podaniem można skropić miodem lub sosem balsamico.

 

 

Ciasto francuskie z kozim serem, salami, karczochem, pieczarkami i szalotką

Potrzebujecie pomysłu na szybki obiad w 20 minut? Proszę bardzo – wystarczy ciasto francuskie, marynowane karczochy, kilka plastrów salami, kozi ser i małą szalotka i macie przepyszne danie ala pizza na kruchym, maślanym cieście francuskim.

Podpieczony kozi ser świetnie komponuje się z kwaskowatymi karczochami i wyrazistym salami, Szalotka, lekko skarmelizowana podczas pieczenia dodatkowo podkręca smaki.

Ingredients

  • 1 rolka ciasta francuskiego
  • 1 puszka marynowanych serc karczochów
  • kilka plastrów salami
  • 150 g koziego sera
  • 1 szalotka
  • 5-6 pieczarek

Instructions

  1. Płat ciasta francuskiego smarujemy kozim serem. Na nim układamy plasterki salami. Pokrojone w plasterki peczarki podsmażamy na odrobinie masła, aż puszczą wodę, a następnie rozsypujemy na całej powierzchni ciasta

  2. Serca karczochów kroimy na ćwiartki i układamy równomiernie na cieście. Całość posypujemy posiekaną w cienkie piórka szalotką

  3. Zapiekamy w 170 stopniach przez ok 15 minut. Przed podaniem można skropić miodem lub sosem balsamico