Chlebek pita z falafelami i sosem czosnkowo-miętowym

Czy jest coś lepszego niż falafel? Chyba tylko chlebek pita wypchany falafelami z aromatycznym sosem czosnkowo-miętowym. Proste jedzenie sprawia mi ogromną radość. Plusem tych „kanapek” jest to, że smakują wspaniale zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Wystarczy odrobina zieleniny, kawałek pomidora, kilka falafeli, pita, sos i gotowe – palce lizać.

 

Składniki:

Falafel

  • 300-400 g ciecierzycy
  • pęczek pietruszki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka kuminu
  • 1 cytryna (sok i skórka)
  • sól i pieprz do smaku

Sos czosnkowo-miętowy

  • 150 ml jogurtu greckiego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 gałązka mięty
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny

Dodatkowo

  • 4 chlebki pita
  • 1 pomidor
  • garść sałat

Przygotowanie:

  1. Namoczoną ciecierzycę mielimy w maszynce razem z czosnkiem – dodajemy ok 1-2 łyżki wody, aby masa stała się bardziej kleista i dała się formować.
  2. Do zmielonej masy dodajemy posiekaną drobno pietruszkę, kumin, skórkę z cytryny i sok z około połówki i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  3. Z masy formujemy okrągłe, płaskie kotleciki i smażymy na oleju (ok 5mm warstwa) z obu stron na złoty kolor.
  4. Do miseczki wlewamy jogurt, dodajemy skórkę cytryny, posiekany drobno czosnek, posiekane listki mięty, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy dokładnie – odstawiamy do lodówki.
  5. Chlebek pita podgrzewamy na patelni i przekrawamy tworząc kieszonkę, do której nakładamy trochę sosu, sałaty, kilka plasterków pomidora, k 3 falafele i jeszcze odrobinę sosu i gotowe.

 

Chlebek pita z falafelami i sosem czosnkowo-miętowym

Czy jest coś lepszego niż falafel? Chyba tylko chlebek pita wypchany falafelami z aromatycznym sosem czosnkowo-miętowym. Proste jedzenie sprawia mi ogromną radość. Plusem tych „kanapek” jest to, że smakują wspaniale zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Wystarczy odrobina zieleniny, kawałek pomidora, kilka falafeli, pita, sos i gotowe – palce lizać.

Ingredients

  • 300-400 g Składniki: Falafel 300-400 g ciecierzycy pęczek pietruszki 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka kuminu 1 cytryna (sok i skórka) sól i pieprz do smaku Sos czosnkowo-miętowy 150 ml jogurtu greckiego 1 ząbek czosnku 1 gałązka mięty sól i pieprz 1 łyżeczka skórki z cytryny Dodatkowo 4 chlebki pita 1 pomidor garść sałat Przygotowanie: Namoczoną ciecierzycę mielimy w maszynce razem z czosnkiem – dodajemy ok 1-2 łyżki wody, aby masa stała się bardziej kleista i dała się formować. Do zmielonej masy dodajemy posiekaną drobno kolendrę, kumin, skórkę z cytryny i sok z około połówki i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Z masy formujemy okrągłe, płaskie kotleciki i smażymy na oleju (ok 5mm warstwa) z obu stron na złoty kolor. Do miseczki wlewamy jogurt, dodajemy skórkę cytryny, posiekany drobno czosnek, posiekane listki mięty, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy dokładnie – odstawiamy do lodówki. Chlebek pita podgrzewamy na patelni i przekrawamy tworząc kieszonkę, do której nakładamy trochę sosu, sałaty, kilka plasterków pomidora, k 3 falafele i jeszcze odrobinę sosu i gotowe.
  • pęczek pietruszki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka kuminu
  • 1 cytryna sok i skórka
  • sól i pieprz do smaku
  • 150 ml jogurtu greckiego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 gałązka mięty
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny
  • 4 chlebki pita
  • 1 pomidor
  • garść sałat

Instructions

  1. Namoczoną ciecierzycę mielimy w maszynce razem z czosnkiem – dodajemy ok 1-2 łyżki wody, aby masa stała się bardziej kleista i dała się formować

  2. Do zmielonej masy dodajemy posiekaną drobno pietruszkę, kumin, skórkę z cytryny i sok z około połówki i doprawiamy solą i pieprzem do smaku

  3. Z masy formujemy okrągłe, płaskie kotleciki i smażymy na oleju (ok 5mm warstwa) z obu stron na złoty kolor

  4. Do miseczki wlewamy jogurt, dodajemy skórkę cytryny, posiekany drobno czosnek, posiekane listki mięty, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy dokładnie – odstawiamy do lodówki

  5. Chlebek pita podgrzewamy na patelni i przekrawamy tworząc kieszonkę, do której nakładamy trochę sosu, sałaty, kilka plasterków pomidora, k 3 falafele i jeszcze odrobinę sosu i gotowe