Boże Narodzenie: Zupa grzybowa

Jaka zupa gości na Waszych stołach podczas świąt? Czy jest to czerwony barszcz, zupa rybna, zupa makowa czy może grzybowa? U nas zawsze króluje barszcz, ale być może warto trochę poeksperymentować z tradycjami i sprawdzić coś nowego?

W związku z tym mam dla Was przepis na rozgrzewającą, aromatyczną i sycącą zupę grzybową.

Składniki:

  • 1 kg pieczarek
  • 250 g grzybów shimeji
  • 1 l bulionu
  • 2 liście laurowe
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 3 ziemniaki
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz
  • 100 ml śmietanki
  • masło do smażenia

Przygotowanie:

  1. Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy w garnku na odrobinie masła.
  2. Pieczarki myjemy i osuszamy, następnie podsmażamy na łyżce masła w garnku z cebulą i czosnkiem. 
  3. Do garnka wlewamy bulion, dodajemy obrane i pokrojone w mniejsze kawałki ziemniaki, liście laurowe i gotujemy całośc ok 20 minut.
  4. Po tym czasie dodajemy gałkę muszkatałową i wszystko blendujemy na gładką zupę krem.
  5. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy śmietankę i mieszamy.
  6. Grzyby shimeji podsmażamy na złoto na patelni przed samym podaniem.
  7. Zupę podajemy np. z kleksem kwaśnej śmietany, podsmażonymi grzybami shimeji i pietruszką.

Boże Narodzenie: Zupa grzybowa

Jaka zupa gości na Waszych stołach podczas świąt? Czy jest to czerwony barszcz, zupa rybna, zupa makowa czy może grzybowa? U nas zawsze króluje barszcz, ale być może warto trochę poeksperymentować z tradycjami i sprawdzić coś nowego? W związku z tym mam dla Was przepis na rozgrzewającą, aromatyczną i sycącą zupę grzybową.

Ingredients

  • 1 kg pieczarek
  • 250 g grzybów shimeji
  • 1 l bulionu
  • 2 liście laurowe
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 3 ziemniaki
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz
  • 100 ml śmietanki
  • masło do smażenia

Instructions

  1. Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy w garnku na odrobinie masła

  2. Pieczarki myjemy i osuszamy, następnie podsmażamy na łyżce masła w garnku z cebulą i czosnkiem. Do garnka wlewamy bulion, dodajemy obrane i pokrojone w mniejsze kawałki ziemniaki, liście laurowe i gotujemy całość ok 20 minut

  3. Po tym czasie dodajemy gałkę muszkatołową i wszystko blendujemy na gładką zupę krem

  4. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy śmietankę i mieszamy

  5. Grzyby shimeji podsmażamy na złoto na patelni przed samym podaniem

  6. Zupę podajemy np. z kleksem kwaśnej śmietany, podsmażonymi grzybami shimeji i pietruszką