Boże Narodzenie: Śledzie po sułtańsku

Śledzie, to obowiązkowa pozycja na wigilijnym stole w mojej rodzinie. Uwielbiam w każdej postaci, a szczególnie te w słodko-pikantnej odsłonie. Jeżeli też lubicie takie bardziej orientalne wersje spróbujcie tych po sułtańsku – są w nich rodzynki, suszone śliwki, cebulka i dużo przypraw.

Oczywiście, jeśli nie chcecie dodatkowej słodyczy pomińcie suszone owoce, ale gwarantuję Wam, że większości osób będą smakować!

Składniki:

  • 500 g filetów śledzi w zalewie
  • 2 cebule
  • ok 8-10 suszonych śliwek
  • 3 łyżki rodzynek
  • 4 łyżki octu
  • 100 ml oleju roślinnego
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżeczka papryki chili
  • 1 łyżeczka suszonej kolendry
  • Pieprz świeżo mielony

Przygotowanie:

  1. Filety śledziowe zalać zimną wodą i zostawić do namoknięcia na ok 30 minut, następnie wyjąć i osuszyć – filety z zalewy są bardzo słone i trzeba pozbyć się nadmiaru soli.
  2. Śledzie kroimy w paski ok 1-2 cm szerokości i przekładamy do miski i zalewamy octem, ponownie odstawiając na ok 30 minut.
  3. Rodzynki i śliwki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok 15-20 minut.
  4. Dodajemy rodzynki, pokrojone na połówki lub ćwiartki suszone śliwki, posiekaną w piórka cebulę oraz pozostałe składniki i wszystko dokładnie mieszamy.
  5. Przekładamy do słoików i przechowujemy w lodówce do tygodnia – najlepsze są po ok 2 dniach.

Boże Narodzenie: Śledzie po sułtańsku

Śledzie, to obowiązkowa pozycja na wigilijnym stole w mojej rodzinie. Uwielbiam w każdej postaci, a szczególnie te w słodko-pikantnej odsłonie. Jeżeli też lubicie takie bardziej orientalne wersje spróbujcie tych po sułtańsku - są w nich rodzynki, suszone śliwki, cebulka i dużo przypraw.

Oczywiście, jeśli nie chcecie dodatkowej słodyczy pomińcie suszone owoce, ale gwarantuję Wam, że większości osób będą smakować!

Ingredients

  • 500 g filetów śledzi w zalewie
  • 2 cebule
  • 8-10 suszonych śliwek
  • 3 łyżki rodzynek
  • 4 łyżki octu
  • 100 ml oleju roślinnego
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżeczka papryki chili
  • 1 łyżeczka suszonej kolendry
  • Pieprz świeżo mielony

Instructions

  1. Filety śledziowe zalać zimną wodą i zostawić do namoknięcia na ok 30 minut, następnie wyjąć i osuszyć - filety z zalewy są bardzo słone i trzeba pozbyć się nadmiaru soli

  2. Śledzie kroimy w paski ok 1-2 cm szerokości i przekładamy do miski i zalewamy octem, ponownie odstawiając na ok 30 minut

  3. Rodzynki i śliwki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok 15-20 minut

  4. Dodajemy rodzynki, pokrojone na połówki lub ćwiartki suszone śliwki, posiekaną w piórka cebulę oraz pozostałe składniki i wszystko dokładnie mieszamy

  5. Przekładamy do słoików i przechowujemy w lodówce do tygodnia - najlepsze są po ok 2 dniach