Boże Narodzenie: Dorada pieczona z warzywami

Boże Narodzenie to dla mnie przede wszystkim ryby – ryby w każdej postaci. Więc jeśli szukacie ciekawego przepisu, to polecam Wam tą doradę pieczoną z warzywami – to w zasadzie danie jednogarnkowe.

Dorady wypchane są dużą ilością ziół, masełka i czosnku, dzięki czemu ich mięso w środku jest aromatyczne i soczyste. Nacięcie skórki i obłożenie jej masłem czosnkowym również powoduje, że nie ma ani skrawka mięsa, który nie przeszedłby tymi aromatami.

Składniki:

  • 2 dorady
  • 1 pietruszka
  • kawałek pora
  • 4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • pęczek pietruszki
  • pęczek tymianku
  • 2 łyżki masła
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Doradę płuczemy i osuszamy. Nacinamy skórę po skosie z obu stron.
  2. Warzywa (pora, pietruszkę, cebulę i ziemniaki płuczemy, obieramy jeśli trzeba i siekamy w większe kawałki – układamy część na dnie naczynia żaroodpornego.
  3. W miseczce mieszamy masło z posiekanym czosnkiem.
  4. Doradę od wewnątrz i na zewnątrz doprawiamy solą i pieprzem. Do wnętrza dorady wkładamy pietruszkę i tymianek oraz część masła czosnkowego. Pozostałą część układamy na wierzchu dorady i skrapiamy oliwą z oliwek.
  5. Ryby układamy w naczynku żaroodpornym i układamy wokół nich pozostałe kawałki warzyw.
  6. Pieczemy ok 30 minut pod przykryciem w 180 stopniach z termoobiegiem.

Boże Narodzenie to dla mnie przede wszystkim ryby - ryby w każdej postaci. Więc jeśli szukacie ciekawego przepisu, to polecam Wam tą doradę pieczoną z warzywami - to w zasadzie danie jednogarnkowe.

Dorady wypchane są dużą ilością ziół, masełka i czosnku, dzięki czemu ich mięso w środku jest aromatyczne i soczyste. Nacięcie skórki i obłożenie jej masłem czosnkowym również powoduje, że nie ma ani skrawka mięsa, który nie przeszedłby tymi aromatami.

Ingredients

  • 2 dorady
  • 1 pietruszka
  • kawałek pora
  • 4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • pęczek pietruszki
  • pęczek tymianku
  • 2 łyżki masła
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

Instructions

  1. Doradę płuczemy i osuszamy. Nacinamy skórę po skosie z obu stron

  2. Warzywa (pora, pietruszkę, cebulę i ziemniaki płuczemy, obieramy jeśli trzeba i siekamy w większe kawałki - układamy część na dnie naczynia żaroodpornego

  3. W miseczce mieszamy masło z posiekanym czosnkiem

  4. Doradę od wewnątrz i na zewnątrz doprawiamy solą i pieprzem. Do wnętrza dorady wkładamy pietruszkę i tymianek oraz część masła czosnkowego. Pozostałą część układamy na wierzchu dorady

  5. Ryby układamy w naczynku żaroodpornym i układamy wokół nich pozostałe kawałki warzyw i skrapiamy oliwą

  6. Pieczemy ok 30 minut pod przykryciem w 180 stopniach z termoobiegiem