Brownie z leśnymi owocami

Przyznać się, kto nie lubi brownie? Nikt – tak właśnie myślałam 😉 no bo jak tu nie lubić takiej czekoladowości? Ja zawsze używam gorzkiej czekolady z min. 60% zawartością kakao.

Tym razem słodycz ciasta zbalansowana jest kwaśnym dodatkiem w postaci leśnych owoców – wiśnie, jeżyny, porzeczki, żurawina, truskawki. Same pyszności – ciasto prawie w ogóle nie ma mąki, dzięki czemu jest kleiste i wilgotne w środku.

 

Składniki:

  • 100 g masła
  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki
  • szczypta soli
  • ok 1 szklanka mixu owoców leśnych (mogą być mrożone lub z puszki)

Przygotowanie:

  1. W rondelku stapiamy masło i kiedy całkiem się rozpuści dodajemy do niego pokruszoną czekoladę i mieszamy razem na gładką masę. Odstawiamy na chwilę do ostudzenia.
  2. W misce miksujemy razem jajka z cukrem i wanilią, a następnie dodajemy czekoladę z masłem i dalej miksujemy na gładką masę.
  3. Kiedy składniki się połączą dodajemy mąkę wymieszaną z solą, mieszamy dokładnie, aby nie było grudek i przelewamy do formy wyłożonej pergaminem i z posmarowanymi masłem brzegami. Z wierzchu posypujemy owocami leśnymi.
  4. Pieczemy w 170 stopniach przez ok 20-30 minut, przykryte folią aluminiową, aby nie przypalić owoców. Patyczek nie musi być suchy – ciasto może być nie do końca ścięte w środku – po ostudzeniu jego konsystencje stężeje.

 

 

 

 

 

 

5 from 1 vote
Print

Brownie z leśnymi owocami

Przyznać się, kto nie lubi brownie? Nikt – tak właśnie myślałam no bo jak tu nie lubić takiej czekoladowości? Ja zawsze używam gorzkiej czekolady z min. 60% zawartością kakao.

Tym razem słodycz ciasta zbalansowana jest kwaśnym dodatkiem w postaci leśnych owoców – wiśnie, jeżyny, porzeczki, żurawina, truskawki. Same pyszności – ciasto prawie w ogóle nie ma mąki, dzięki czemu jest kleiste i wilgotne w środku.

Ingredients

  • 100 g masła
  • 300 g gorzkiej czekolady 2 tabliczki
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mixu owoców leśnych mogą być mrożone lub z puszki

Instructions

  1. W rondelku stapiamy masło i kiedy całkiem się rozpuści dodajemy do niego pokruszoną czekoladę i mieszamy razem na gładką masę. Odstawiamy na chwilę do ostudzenia

  2. W misce miksujemy razem jajka z cukrem i wanilią, a następnie dodajemy czekoladę z masłem i dalej miksujemy na gładką masę

  3. Kiedy składniki się połączą dodajemy mąkę wymieszaną z solą, mieszamy dokładnie, aby nie było grudek i przelewamy do formy wyłożonej pergaminem i z posmarowanymi masłem brzegami. Z wierzchu posypujemy owocami leśnymi

  4. Pieczemy w 170 stopniach przez ok 20-30 minut, przykryte folią aluminiową, aby nie przypalić owoców. Patyczek nie musi być suchy – ciasto może być nie do końca ścięte w środku – po ostudzeniu jego konsystencje stężeje