Friends: Ten ze świątecznym Trifle Rachel

“Custard Good. Jam Good! Meat? Good!” – ten cytat zna chyba każdy fan serialu Friends. Wśród moich znajomych mam kilku wiernych fanów serialu, sama zresztą należę do ich grona. Wszystkie sezony widziałam już nie wiem ile razy. Dzisiaj startujemy więc z serią przepisów z “Przyjaciół”. Stworzyłam dla Was własne receptury wzorowane na kultowych już potrawach, które pojawiły się w odcinkach.

Od czego zaczynamy? chyba od najsłynniejszego deseru, przygotowanego przez Rachel. Cóż to jest? Holiday English Trifle, czyli angielski warstwowy deser, który Rachel przygotowała na Święto Dziękczynienia. Co się na niego składa? Warstwa biszkoptów “lady fingers”, dżem, custard, maliny, więcej biszkoptów, następnie wołowina duszona z cebulą i groszkiem, kolejna porcja kremu, później banany i bita śmietana. Brzmi dziwnie? 😛 Pewnie też byście to tak przygotowali, gdyby skleiły się Wam strony w książce i połowa przepisu byłaby na Trifle, a połowa na Shepherd’s Pie. Czy faktycznie smakuje jak stopy? Powiem tak, smakuje tak, jakbyście jeszcze kończąc drugie danie już zabrali się za pałaszowanie deseru. Smacznego!

 

Składniki:

  • podłużne biszkopty tzw. “lady fingers” (ok 15 sztuk)
  • dżem (polecam malinowy lub truskawkowy)
  • 1 duży banan
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 100 g malin – mrożonych lub świeżych
  • 200 g mielonej wołowiny
  • 2-3 łyżki groszku konserwowego
  • ½ małej cebuli
  • sól i pieprz

Custard

  • 400 ml mleka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • torebka cukru waniliowego

Przygotowanie:

  1. Najpierw przygotowujemy custard – do szklanki odlewamy ok 150 ml mleka, resztę mleka podgrzewamy w rondelku z cukrem.
  2. Do szklanki dodajemy jajko, mąkę ziemniaczaną i dokładnie ubijamy.
  3. Kiedy mleko zrobi się gorące i prawie wrzące dolewamy mleko z jajkiem i cały czas energicznie mieszając gotujemy chwilkę ma bardzo małej mocy palnika, aż krem zgęstnieje i stanie się gładki.
  4. Krem przykrywamy folią spożywczą w kontakcie – układając ją na powierzchni kremu, aby nie powstał kożuch i odstawiamy do ostudzenia.
  5. Kiedy krem stygnie przygotowujemy wołowinę. Cebulkę siekamy drobno, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, dodajemy wołowinę i podsmażamy aż nie będą surowe, lekko saute. Dodajemy grosze i jeszcze chwilkę mieszamy. Zostawiamy do ostygnięcia.
  6. W wysokim przezroczystym naczyniu budujemy nasz trifle – najpierw warstwa biszkoptów – przecięte na pół układamy przy ściankach zaokrągloną stroną ku górze i wypełniamy przestrzeń w środku pomiędzy nimi.
  7. Na biszkopty nakładamy warstwę dżemu, na nią porcję ostudzonego kremu budyniowego.
  8. Na krem idzie porcja malin, a później znowu biszkopty.
  9. Na biszkopty układamy porcję wołowiny z cebulką i groszkiem, ponownie custard.
  10. Całość wieńczy warstwa bananów i ubita na sztywno śmietanka.

Friends: Trifle Rachel

“Custard Good. Jam Good! Meat? Good!” - ten cytat zna chyba każdy fan serialu Friends. Wśród moich znajomych mam kilku wiernych fanów serialu, sama zresztą należę do ich grona. Wszystkie sezony widziałam już nie wiem ile razy. Dzisiaj startujemy więc z serią przepisów z “Przyjaciół”. Stworzyłam dla Was własne receptury wzorowane na kultowych już potrawach, które pojawiły się w odcinkach.

Od czego zaczynamy? chyba od najsłynniejszego deseru, przygotowanego przez Rachel. Cóż to jest? Holiday English Trifle, czyli angielski warstwowy deser, który Rachel przygotowała na Święto Dziękczynienia. Co się na niego składa? Warstwa biszkoptów “lady fingers”, dżem, custard, maliny, więcej biszkoptów, następnie wołowina duszona z cebulą i groszkiem, kolejna porcja kremu, później banany i bita śmietana. Brzmi dziwnie? 😛 Pewnie też byście to tak przygotowali, gdyby skleiły się Wam strony w książce i połowa przepisu byłaby na Trifle, a połowa na Shepherd's Pie. Czy faktycznie smakuje jak stopy? Powiem tak, smakuje tak, jakbyście jeszcze kończąc drugie danie już zabrali się za pałaszowanie deseru. Smacznego!

Ingredients

  • podłużne biszkopty tzw. “lady fingers” (ok 15 sztuk)
  • dżem (polecam malinowy lub truskawkowy)
  • 1 duży banan
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 100 g malin - mrożonych lub świeżych
  • 200 g mielonej wołowiny
  • 2-3 łyżki groszku konserwowego
  • 1/2 małej cebuli
  • sól i pieprz
  • 400 ml mleka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 1 torebka cukru waniliowego

Instructions

  1. Najpierw przygotowujemy custard - do szklanki odlewamy ok 150 ml mleka, resztę mleka podgrzewamy w rondelku z cukrem

  2. Do szklanki dodajemy jajko, mąkę ziemniaczaną i dokładnie ubijamy

  3. Kiedy mleko zrobi się gorące i prawie wrzące dolewamy mleko z jajkiem i cały czas energicznie mieszając gotujemy chwilkę ma bardzo małej mocy palnika, aż krem zgęstnieje i stanie się gładki

  4. Krem przykrywamy folią spożywczą w kontakcie - układając ją na powierzchni kremu, aby nie powstał kożuch i odstawiamy do ostudzenia

  5. Kiedy krem stygnie przygotowujemy wołowinę. Cebulkę siekamy drobno, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, dodajemy wołowinę i podsmażamy aż nie będą surowe, lekko saute. Dodajemy grosze i jeszcze chwilkę mieszamy. Zostawiamy do ostygnięcia

  6. W wysokim przezroczystym naczyniu budujemy nasz trifle - najpierw warstwa biszkoptów - przecięte na pół układamy przy ściankach zaokrągloną stroną ku górze i wypełniamy przestrzeń w środku pomiędzy nimi

  7. Na biszkopty nakładamy warstwę dżemu, na nią porcję ostudzonego kremu budyniowego

  8. Na krem idzie porcja malin, a później znowu biszkopty

  9. Na biszkopty układamy porcję wołowiny z cebulką i groszkiem, ponownie custard

  10. Całość wieńczy warstwa bananów i ubita na sztywno śmietanka