Friends: Ten z Mac&Cheese Chandlera na Święto Dziękczynienia

Chandler nie obchodzi Święta Dziękczynienia i nie jada tradycyjnych potraw – kojarzą mu się z domowymi awanturami, które wybuchały właśnie w czasie tych świąt. Wtedy też, mając usta pełne placka dyniowego dowiedział się o rozwodzie rodziców. Więc z okazji “Thanksgiving” wybiera zupę pomidorową i Mac and cheese, czyli serową zapiekankę makaronową. To danie ma też dodatkową symbolikę, ponieważ jest to pierwsza potrawa, jaką przyrządziła Chandlerowi Monica.

Chociaż klasyczne mac and cheese to głównie sos z dużą ilością sera na bazie bechamel i makaron, to ja postanowiłam dodać do niego magiczny składnik, w postaci kukurydzy – i wierzcie mi, że robi on mega różnicę!

Składniki:

  • 200 g makaronu kolanka
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • Ok 30g sera cheddar (2 plastry)
  • Ok 30g sera gouda lub ementaler
  • 20g sera camembert lub brie
  • 3-4 łyżki kukurydzy
  • Szczypta gałki muszkatołowej
  • 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • Sól i pieprz do smaku
  • 2-3 łyżki tartego parmezanu
  • 2-3 łyżki bułki tartej lub panko

Przygotowanie:

  1. Sery ścieramy na tarce lub drobno siekamy.
  2. Makaron gotujemy przez ok 4-5 minut – trochę ponad połowę sugerowanego przez producenta czasu.
  3. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy do niego mąkę i chwilę podsmażamy, aż zacznie się szklić, a następnie dodajemy mleko i mieszamy, aż sos zgęstnieje. Dodajemy do niego sery, doprawiamy solą i pieprzem i gałką muszkatołową. Następnie dodajemy podgotowany makaron, kukurydzę i mieszamy.
  4. Masę przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy z góry bułką tartą i parmezanem i zapiekamy ok 15 minut w 180 stopniach, aż bułka się zarumieni. Podajemy na ciepło, kiedy masa serowa jest jeszcze lekko ciągnąca.

Friends: Ten z Mac&Cheese Chandlera na Święto Dziękczynienia

Chandler nie obchodzi Święta Dziękczynienia i nie jada tradycyjnych potraw - kojarzą mu się z domowymi awanturami, które wybuchały właśnie w czasie tych świąt. Wtedy też, mając usta pełne placka dyniowego dowiedział się o rozwodzie rodziców. Więc z okazji “Thanksgiving” wybiera zupę pomidorową i Mac and cheese, czyli serową zapiekankę makaronową. To danie ma też dodatkową symbolikę, ponieważ jest to pierwsza potrawa, jaką przyrządziła Chandlerowi Monica.

Chociaż klasyczne mac and cheese to głównie sos z dużą ilością sera na bazie bechamel i makaron, to ja postanowiłam dodać do niego magiczny składnik, w postaci kukurydzy - i wierzcie mi, że robi on mega różnicę!

Ingredients

  • 200 g makaronu kolanka
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • ok 30 g sera cheddar (2 plastry)
  • ok 30 g sera gouda lub ementaler
  • 20 g sera camembert lub brie
  • 3-4 łyżki kukurydzy
  • Szczypta gałki muszkatołowej
  • 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • Sól i pieprz do smaku
  • 2-3 łyżki tartego parmezanu
  • 2-3 łyżki bułki tartej lub panko

Instructions

  1. Sery ścieramy na tarce lub drobno siekamy

  2. Makaron gotujemy przez ok 4-5 minut - trochę ponad połowę sugerowanego przez producenta czasu

  3. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy do niego mąkę i chwilę podsmażamy, aż zacznie się szklić, a następnie dodajemy mleko i mieszamy, aż sos zgęstnieje. Dodajemy do niego sery, doprawiamy solą i pieprzem i gałką muszkatołową. Następnie dodajemy podgotowany makaron, kukurydzę i mieszamy

  4. Masę przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy z góry bułką tartą i parmezanem i zapiekamy ok 15 minut w 180 stopniach, aż bułka się zarumieni. Podajemy na ciepło, kiedy masa serowa jest jeszcze lekko ciągnąca