Wielkanoc: Zakwas na żur

Wielkanoc za dwa tygodnie, więc pora podzielić się z Wami świątecznymi przepisami. W tamtym roku zrobiłam swój pierwszy zakwas na żurek i powiem Wam, że jednak taki domowy zakwas robi ogromną różnicę, jeśli chodzi o smak potrawy!

Czym się różni zakwas na żur od zakwasu na żurek? Oba są na mące żytniej, ale są też tacy, którzy zakwas na żurek czy barszcz biały robią ma mące pszennej. Ale podstawowa różnica jest taka, że do żuru nie dodaje się majeranku, a do żurku tak. I ja w ten sposób różnicuję te dwa zakwasy. Więc jeśli chcecie przygotować zakwas na żurek, dodajcie do niego łyżkę suszonego, roztartego majeranku.

Składniki:

  • 500 ml wody
  • 5-6 łyżek mąki żytniej
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 6-8 kulek ziela angielskiego
  • 3-4 listki laurowe

Przygotowanie:

  1. Do dużego szczelnego słoika wsypujemy mąkę i dodajemy liście laurowe i ziele angielskie.
  2. Czosnek albo rozgniatamy i wrzucamy główki w całości, albo siekamy w plasterki i dodajemy do słoika.
  3. Całość zalewamy wodą, zamykamy szczelnie i trzymamy w temperaturze pokojowej przez ok 7 dni. Po tym czasie zakwas jest gotowy do użycia. Można go też przechowywać w lodówce.

 

Wielkanoc: Zakwas na żur

Wielkanoc za dwa tygodnie, więc pora podzielić się z Wami świątecznymi przepisami. W tamtym roku zrobiłam swój pierwszy zakwas na żurek i powiem Wam, że jednak taki domowy zakwas robi ogromną różnicę, jeśli chodzi o smak potrawy!

Czym się różni zakwas na żur od zakwasu na żurek? Oba są na mące żytniej, ale są też tacy, którzy zakwas na żurek czy barszcz biały robią ma mące pszennej. Ale podstawowa różnica jest taka, że do żuru nie dodaje się majeranku, a do żurku tak. I ja w ten sposób różnicuję te dwa zakwasy. Więc jeśli chcecie przygotować zakwas na żurek, dodajcie do niego łyżkę suszonego, roztartego majeranku.

Ingredients

  • 500 ml wody
  • 5-6 łyżek mąki żytniej
  • 6-8 kulek ziela angielskiego
  • 3-4 listków laurowych
  • 4-5 ząbków czosnku

Instructions

  1. Do dużego szczelnego słoika wsypujemy mąkę i dodajemy liście laurowe i ziele angielskie

  2. Czosnek albo rozgniatamy i wrzucamy główki w całości, albo siekamy w plasterki i dodajemy do słoika

  3. Całość zalewamy wodą, zamykamy szczelnie i trzymamy w temperaturze pokojowej przez ok 7 dni. Po tym czasie zakwas jest gotowy do użycia. Można go też przechowywać w lodówce do dwóch tygodni