Kakaowo-waniliowe gofry

Kocham gofry – są idealne na leniwe weekendowe śniadanie. Nie trzeba mieć do nich wiele dodatków, czasami wystarczy cukier puder, czasem jakiś dżem, ale można je też jeść na słono. Zwykle robiłam albo klasyczne waniliowe, albo kakaowe.

Dzisiaj jednak postanowiłam połączyć w sobie dwa smaki – jeden gryz czaruje intensywną wanilią, drugi kusi głębokim kakaowym aromatem. Nie sposób im się oprzeć.

 

Składniki:

  • 2 jajka
  • 250g mąki
  • 300ml mleka
  • 8g suchych drożdży
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru
  • ¼ łyżeczki nasion wanilii
  • 2 łyżki kakao

Przygotowanie:

  1. Do miski wlewamy mleko i wbijamy 2 jajka. Mieszamy razem. Następnie dodajemy drożdże i ponownie mieszamy, a gdy połączą się z wodą i jajkami dosypujemy wymieszaną z solą i cukrem mąkę.
  2. Ciasto dzielimy na dwie części – do jednej dodajemy wanilię, a do drugiej kakao i odstawiamy na ok 15 minut, aż pod wpływem drożdży zacznie trochę rosnąć.
  3. Do rozgrzanej gofrownicy wlewamy trochę ciasta kakowego i waniliowego, tak, aby powstały plamy. Gotowe gofry można podawać z ulubionymi składnikami.

 

 

 

 

Kakowo-waniliowe gofry

Kocham gofry – są idealne na leniwe weekendowe śniadanie. Nie trzeba mieć do nich wiele dodatków, czasami wystarczy cukier puder, czasem jakiś dżem, ale można je też jeść na słono. Zwykle robiłam albo klasyczne waniliowe, albo kakaowe.

Dzisiaj jednak postanowiłam połączyć w sobie dwa smaki – jeden gryz czaruje intensywną wanilią, drugi kusi głębokim kakaowym aromatem. Nie sposób im się oprzeć.

Ingredients

  • 2 jajka
  • 250 g mąki
  • 300 ml mleka
  • 8 g suchych drożdży
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1/4 łyżeczki nasion wanilii
  • 2 łyżki kakao

Instructions

  1. Do miski wlewamy mleko i wbijamy 2 jajka. Mieszamy razem. Następnie dodajemy drożdże i ponownie mieszamy, a gdy połączą się z wodą i jajkami dosypujemy wymieszaną z solą i cukrem mąkę

  2. Ciasto dzielimy na dwie części – do jednej dodajemy wanilię, a do drugiej kakao i odstawiamy na ok 15 minut, aż pod wpływem drożdży zacznie trochę rosnąć

  3. Do rozgrzanej gofrownicy wlewamy trochę ciasta kakowego i waniliowego, tak, aby powstały plamy. Gotowe gofry można podawać z ulubionymi składnikami