Walentynki: Domowe białkowe lody truskawkowe

Mam nadzieję, że wczoraj godnie świętowaliście Tłusty Czwartek. Jeżeli jeszcze Wam mało, to mam dla Was ostatni deser w tym tygodniu, który może być w sam raz na zbliżające się walentynki. Żeby sprawić, że będzie trochę bardziej wartościowy, jego baza to odżywka białkowa na mleku (smak waniliowy). Do tego mrożone truskawki i magiczny składnik – szczypta cynamonu dla podkręcenia smaku truskawek i… szczypta chili cayenne dla pikanterii.

W końcu święto zakochanych zasługuje na coś specjalnego.

 

Składniki:

  • 200 ml mleka
  • 1 miarka odżywki białkowej waniliowej
  • 1 opakowanie mrożonych truskawek (450g)
  • szczypta cynamonu
  • szczypta chili cayenne

Przygotowanie:

  1. Lody można przygotować na dwa sposoby – w specjalnej sorbetierze do lodów, bądź domowym sposobem. W obu przypadkach należy truskawki lekko rozmrozić, aby nie były twarde jak kamień.
  2. Do misy wrzucamy truskawki, wlewamy rozrobioną z mlekiem odżywkę i dodajemy cynamon i chili.
  3. Jeżeli używacie sorbetiery wystarczy ustawić obroty i miksować przez ok pół godziny, aż lody się zmrożą i uzyskają odpowiednią konsystencję. Wówczas są bardziej kremowe i jasne.
  4. Jeżeli korzystacie z domowych metod, to w zależności od tego, jak mocno mrozi Wasza zamrażarka możecie uzyskać inną konsystencję. Ta metoda zajmuje więcej czasu, bo musimy po prostu poczekać, aż lody naturalnie się zamrożą. Co ok 20 minut należy je zamieszać, aby mieć odpowiednią konsystencję. Jeżeli zamrażarka mrozi mocno, uzyskacie coś o konsystencji zbliżonej do granity.

 

 

 

 

 

 

Walentynki: Domowe białkowe lody truskawkowe

Mam nadzieję, że wczoraj godnie świętowaliście Tłusty Czwartek. Jeżeli jeszcze Wam mało, to mam dla Was ostatni deser w tym tygodniu, który może być w sam raz na zbliżające się walentynki. Żeby sprawić, że będzie trochę bardziej wartościowy, jego baza to odżywka białkowa na mleku (smak waniliowy). Do tego mrożone truskawki i magiczny składnik - szczypta cynamonu dla podkręcenia smaku truskawek i... szczypta chili cayenne dla pikanterii.

W końcu święto zakochanych zasługuje na coś specjalnego.

Ingredients

  • 200 ml mleka
  • 1 miarka odżywki białkowej waniliowej
  • 1 opakowanie mrożonych truskawek (450g)
  • szczypta cynamonu
  • szczypta chili cayenne

Instructions

  1. Lody można przygotować na dwa sposoby - w specjalnej sorbetierze do lodów, bądź domowym sposobem. W obu przypadkach należy truskawki lekko rozmrozić, aby nie były twarde jak kamień

  2. Do misy wrzucamy truskawki, wlewamy rozrobioną z mlekiem odżywkę i dodajemy cynamon i chili

  3. Jeżeli używacie sorbetiery wystarczy ustawić obroty i miksować przez ok pół godziny, aż lody się zmrożą i uzyskają odpowiednią konsystencję. Wówczas są bardziej kremowe i jasne

  4. Jeżeli korzystacie z domowych metod, to w zależności od tego, jak mocno mrozi Wasza zamrażarka możecie uzyskać inną konsystencję. Ta metoda zajmuje więcej czasu, bo musimy po prostu poczekać, aż lody naturalnie się zamrożą. Co ok 20 minut należy je zamieszać, aby mieć odpowiednią konsystencję. Jeżeli zamrażarka mrozi mocno, uzyskacie coś o konsystencji zbliżonej do granity