Tłusty Czwartek – Eklery z czekoladowym mascarpone, karmelizowanym bananem i herbacianym lukrem

Eklerki to chyba moje ulubione wypieki z ciasta parzonego. Są na dość małe i delikatne, a do tego zgrabne. Puszyste ciasto ptysiowe sprawia, że te małe podłużne ciasteczka są praktycznie puste w środku, a to z kolei oznacza, że możemy wypełnić je po brzegi pysznym nadzieniem. Co zatem jest w środku? Czekoladowe mascarpone oraz karmelizowane banany. Dla jeszcze dodatkowego przełamania smaku eklerki polukrowane są herbacianym lukrem i posypane prażonym sezamem i kruszonymi orzechami pekan.

Lukier jest opcjonalny – jeżeli chcecie jeszcze bardziej czekoladowe smaki, to można go zastąpić polewą z gorzkiej czekolady. Z tej porcji wyjdzie Wam ok 20 eklerków.

 

Składniki:

Eklerki

  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki (ok 170-200g)
  • 250 ml wody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 80g masła

Nadzienie

  • 500 g czekoladowego mascarpone (można tez kupić zwykłe i wymieszać z rozpuszczoną w kąpieli wodnej tabliczką czekolady)
  • 2-3 dojrzałe banany
  • 1 łyżeczka miodu
  • Do dekoracji: 100 g cukru pudru i 2 łyżki mocno zaparzonej herbaty, sezam, orzechy pekan

Przygotowanie:

  1. W rondelku zagotowujemy wodę z masłem i solą.
  2. Kiedy woda się zagotuje dodajemy mąkę i mieszamy ok 2 minuty drewnianą łyżką, aż ciasto się zeszkli i nie będzie przywierać do ścianek.
  3. Zdejmujemy z palnika i odstawiamy na ok 10 minut do przestudzenia.
  4. Do ostudzonego ciasta dodajemy porcjami jajka i miksujemy na gładkie, gęste ciasto.
  5. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z duża tylką i wyciskamy na blachę wyłożoną pergaminem paski o długości ok 10-15cm.
  6. Pieczemy w 200 stopniach przez ok 25 minut.
  7. Kiedy upieczone eklery stygną szykujemy nadzienie. Banany kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni z miodem, aż się lekko skarmelizują – nie szkodzi, jeśli się rozpadną.
  8. Mascarpone miksujemy, aby je trochę napowietrzyć i by nasz krem stał się bardziej puszysty.
  9. Ptysie przecinamy na pół, na dolną część nakładamy mascarpone, górną smarujemy naszymi bananami i składamy razem.
  10. W miseczce mieszamy cukier puder z herbatą i pędzelkiem silikonowym lukrujemy wierzch eklerków a następnie posypujemy do dekoracji sezamem i orzechami.

 

 

 

 

 

 

 

Tłusty Czwartek - Eklery z czekoladowym mascarpone, karmelizowanym bananem i herbacianym lukrem

Eklerki to chyba moje ulubione wypieki z ciasta parzonego. Są na dość małe i delikatne, a do tego zgrabne. Puszyste ciasto ptysiowe sprawia, że te małe podłużne ciasteczka są praktycznie puste w środku, a to z kolei oznacza, że możemy wypełnić je po brzegi pysznym nadzieniem. Co zatem jest w środku? Czekoladowe mascarpone oraz karmelizowane banany. Dla jeszcze dodatkowego przełamania smaku eklerki polukrowane są herbacianym lukrem i posypane prażonym sezamem i kruszonymi orzechami pekan.

Lukier jest opcjonalny - jeżeli chcecie jeszcze bardziej czekoladowe smaki, to można go zastąpić polewą z gorzkiej czekolady. Z tej porcji wyjdzie Wam ok 20 eklerków.

Ingredients

  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki (ok 170-200g)
  • 250 ml wody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 80 g masła
  • 500 g czekoladowego mascarpone (można tez kupić zwykłe i wymieszać z rozpuszczoną w kąpieli wodnej tabliczką czekolady)
  • 2-3 dojrzałe banany
  • 1 łyżeczka miodu
  • Do dekoracji: 100 g cukru pudru i 2 łyżki mocno zaparzonej herbaty, sezam, orzechy pekan

Instructions

  1. W rondelku zagotowujemy wodę z masłem i solą

  2. Kiedy woda się zagotuje dodajemy mąkę i mieszamy ok 2 minuty drewnianą łyżką, aż ciasto się zeszkli i nie będzie przywierać do ścianek

  3. Zdejmujemy z palnika i odstawiamy na ok 10 minut do przestudzenia

  4. Do ostudzonego ciasta dodajemy porcjami jajka i miksujemy na gładkie, gęste ciasto

  5. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z duża tylką i wyciskamy na blachę wyłożoną pergaminem paski o długości ok 10-15cm.Pieczemy w 200 stopniach przez ok 25 minut

  6. Kiedy upieczone eklery stygną szykujemy nadzienie. Banany kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni z miodem, aż się lekko skarmelizują - nie szkodzi, jeśli się rozpadną

  7. Mascarpone miksujemy, aby je trochę napowietrzyć i by nasz krem stał się bardziej puszysty

  8. Ptysie przecinamy na pół, na dolną część nakładamy mascarpone, górną smarujemy naszymi bananami i składamy razem

  9. W miseczce mieszamy cukier puder z herbatą i pędzelkiem silikonowym lukrujemy wierzch eklerków a następnie posypujemy do dekoracji sezamem i orzechami