Churronut to nic innego, jak połączenie churros + donut, czyli charakterystycznych hiszpańskich przekąsek z parzonego ciasta i pączków donutów. Są już cronuty, więc nie dziwi więc, że churronuty też się pojawiły. W sam raz na Tłusty Czwartek! Są mięciutkie i delikatne, w smaku przypominają churros, ale ciasto nie ma charakterystycznej chrupkości jak w przypadku churros, bardziej przypomina donuty – stąd nazwa.
Ja uwielbiam wersję obtoczoną w cukrze cynamonowym, ale z gorącym sosem czekoladowym lub waniliowym również będą smakować super.
Składniki:
- 2 jajka
- 95 g mąki
- 2-3 łyżki cukru
- 30g masła
- 175 ml mleka
- szczypta soli
- Do obtoczenia: cukier wymieszany z cynamonem
Przygotowanie:
- Mleko zagotowujemy z cukrem i masłem.
- Do mleka dodajemy mąkę i chwilę mieszamy na ogniu, aby lekko się ciasto zeszkliło.
- Zestawiamy z ognia, aby chwilę ostygło, a następnie dodajemy po jednym porcjami po jednym jajku i mieszamy na gładkie ciasto – będzie rzadsze niż na churros czy ptysie.
- W rondelku rozgrzewamy głęboki olej i kiedy osiągnie ok 170-180 stopni przez rękaw cukierniczy wlewamy porcjami ślimaczki ciasta.
- Smażymy dosłownie ok 1 minutę, po 30 sekund z każdej strony, aż się zarumienią. Z tej porcji wyjdzie ok 6 gniazdek churronutów.
- Usmażone ślimaczki odkładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu i obtaczamy w cukrze wymieszanym z cynamonem.
Tłusty Czwartek - Churronuty
Churronut to nic innego, jak połączenie churros + donut, czyli charakterystycznych hiszpańskich przekąsek z parzonego ciasta i pączków donutów. Są już cronuty, więc nie dziwi więc, że churronuty też się pojawiły. W sam raz na Tłusty Czwartek! Są mięciutkie i delikatne, w smaku przypominają churros, ale ciasto nie ma charakterystycznej chrupkości jak w przypadku churros, bardziej przypomina donuty - stąd nazwa.
Ja uwielbiam wersję obtoczoną w cukrze cynamonowym, ale z gorącym sosem czekoladowym lub waniliowym również będą smakować super.
Ingredients
- 2 jajka
- 95 g mąki
- 2-3 łyżki cukru
- 30 g masła
- 175 ml mleka
- szczypta soli
- Do obtoczenia: cukier wymieszany z cynamonem
Instructions
-
Mleko zagotowujemy z cukrem i masłem
-
Do mleka dodajemy mąkę i chwilę mieszamy na ogniu, aby lekko się ciasto zeszkliło
-
Zestawiamy z ognia, aby chwilę ostygło, a następnie dodajemy po jednym porcjami po jednym jajku i mieszamy na gładkie ciasto - będzie rzadsze niż na churros czy ptysie
-
W rondelku rozgrzewamy głęboki olej i kiedy osiągnie ok 170-180 stopni przez rękaw cukierniczy wlewamy porcjami ślimaczki ciasta
-
Smażymy dosłownie ok 1 minutę, po 30 sekund z każdej strony, aż się zarumienią. Z tej porcji wyjdzie ok 6 gniazdek churronutów
-
Usmażone ślimaczki odkładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu i obtaczamy w cukrze wymieszanym z cynamonem
Leave a Comment