Tłusty Czwartek – Churronut

Churronut to nic innego, jak połączenie churros + donut, czyli charakterystycznych hiszpańskich przekąsek z parzonego ciasta i pączków donutów. Są już cronuty, więc nie dziwi więc, że churronuty też się pojawiły. W sam raz na Tłusty Czwartek! Są mięciutkie i delikatne, w smaku przypominają churros, ale ciasto nie ma charakterystycznej chrupkości jak w przypadku churros, bardziej przypomina donuty – stąd nazwa.

Ja uwielbiam wersję obtoczoną w cukrze cynamonowym, ale z gorącym sosem czekoladowym lub waniliowym również będą smakować super.

 

Składniki:

  • 2 jajka
  • 95 g mąki
  • 2-3 łyżki cukru
  • 30g masła
  • 175 ml mleka
  • szczypta soli
  • Do obtoczenia: cukier wymieszany z cynamonem

Przygotowanie:

  1. Mleko zagotowujemy z cukrem i masłem.
  2. Do mleka dodajemy mąkę i chwilę mieszamy na ogniu, aby lekko się ciasto zeszkliło.
  3. Zestawiamy z ognia, aby chwilę ostygło, a następnie dodajemy po jednym porcjami po jednym jajku i mieszamy na gładkie ciasto – będzie rzadsze niż na churros czy ptysie.
  4. W rondelku rozgrzewamy głęboki olej i kiedy osiągnie ok 170-180 stopni przez rękaw cukierniczy wlewamy porcjami ślimaczki ciasta.
  5. Smażymy dosłownie ok 1 minutę, po 30 sekund z każdej strony, aż się zarumienią. Z tej porcji wyjdzie ok 6 gniazdek churronutów.
  6. Usmażone ślimaczki odkładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu i obtaczamy w cukrze wymieszanym z cynamonem.

 

 

 

 

 

 

 

Tłusty Czwartek - Churronuty

Churronut to nic innego, jak połączenie churros + donut, czyli charakterystycznych hiszpańskich przekąsek z parzonego ciasta i pączków donutów. Są już cronuty, więc nie dziwi więc, że churronuty też się pojawiły. W sam raz na Tłusty Czwartek! Są mięciutkie i delikatne, w smaku przypominają churros, ale ciasto nie ma charakterystycznej chrupkości jak w przypadku churros, bardziej przypomina donuty - stąd nazwa.

Ja uwielbiam wersję obtoczoną w cukrze cynamonowym, ale z gorącym sosem czekoladowym lub waniliowym również będą smakować super.

Ingredients

  • 2 jajka
  • 95 g mąki
  • 2-3 łyżki cukru
  • 30 g masła
  • 175 ml mleka
  • szczypta soli
  • Do obtoczenia: cukier wymieszany z cynamonem

Instructions

  1. Mleko zagotowujemy z cukrem i masłem

  2. Do mleka dodajemy mąkę i chwilę mieszamy na ogniu, aby lekko się ciasto zeszkliło

  3. Zestawiamy z ognia, aby chwilę ostygło, a następnie dodajemy po jednym porcjami po jednym jajku i mieszamy na gładkie ciasto - będzie rzadsze niż na churros czy ptysie

  4. W rondelku rozgrzewamy głęboki olej i kiedy osiągnie ok 170-180 stopni przez rękaw cukierniczy wlewamy porcjami ślimaczki ciasta

  5. Smażymy dosłownie ok 1 minutę, po 30 sekund z każdej strony, aż się zarumienią. Z tej porcji wyjdzie ok 6 gniazdek churronutów

  6. Usmażone ślimaczki odkładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu i obtaczamy w cukrze wymieszanym z cynamonem