Lekka i szybka surówka z kolorowych marchwi z siemieniem lnianym

Kolorowa marchew jest dziś dość rzadko spotykana, a pewnie nie każdy z Was wie, że ta, jaką znamy na co dzień, czyli pomarańczowa powstała dzięki człowiekowi i jego modyfikacjom – dawnej to, że marchew była biała, czarna i żółta nie dziwiło nikogo i były to powszechnie spotykane kolory.

Warto zatem wykorzystać tę różnorodność kolorystyczną i dziś proponuję Wam superprostą surówkę, która składa się dosłownie z kilku składników, ale to właśnie dzięki użyciu różnych kolorów marchwi wydaje się być dość złożona 😊

 

Składniki:

  • 1 czarna marchew
  • 1 żółta marchew
  • 1 biała marchew
  • 1 pomarańczowa marchew
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • pęczek mięty
  • 2 łyżki soku z cytryny i skórka starta z połówki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Marchewki dokładnie myjemy, nie musimy obierać – za pomocą obieraczki ścinamy podłużne paski marchewek – warto to robić kładąc je na płasko na desce.
  2. Do miski wrzucamy marchewkowe wstążki, siemię lniane, dodajemy oliwę z oliwek wymieszaną z sokiem i skórką z cytryny oraz posiekanymi listkami mięty i dokładnie mieszamy.
  3. Na koniec doprawiamy tylko solą i pieprzem do smaku i surówka jest gotowa.

 

Lekka i szybka surówka z kolorowych marchwi z siemieniem lnianym

Kolorowa marchew jest dziś dość rzadko spotykana, a pewnie nie każdy z Was wie, że ta, jaką znamy na co dzień, czyli pomarańczowa powstała dzięki człowiekowi i jego modyfikacjom – dawnej to, że marchew była biała, czarna i żółta nie dziwiło nikogo i były to powszechnie spotykane kolory. Warto zatem wykorzystać tę różnorodność kolorystyczną i dziś proponuję Wam superprostą surówkę, która składa się dosłownie z kilku składników, ale to właśnie dzięki użyciu różnych kolorów marchwi wydaje się być dość złożona 😊

Ingredients

  • 1 czarna marchew
  • 1 żółta marchew
  • 1 biała marchew
  • 1 pomarańczowa marchew
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • pęczek mięty
  • 2 łyżki soku z cytryny i skórka starta z połówki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Instructions

  1. Marchewki dokładnie myjemy, nie musimy obierać – za pomocą obieraczki ścinamy podłużne paski marchewek – warto to robić kładąc je na płasko na desce

  2. Do miski wrzucamy marchewkowe wstążki, siemię lniane, dodajemy oliwę z oliwek wymieszaną z sokiem i skórką z cytryny oraz posiekanymi listkami mięty i dokładnie mieszamy

  3. Na koniec doprawiamy tylko solą i pieprzem do smaku i surówka jest gotowa