Caprese z brzoskwinią
Inna wersja klasycznej sałatki caprese. Tym razem pomidora zastąpiłam soczystą brzoskwinią. Jej słodycz idealnie komponuje się z kremową mozzarellą, nadaje świeżości dzięki połączeniu z bazylią. Całość dopełniają słone, chrupiące pistacje. Wystarczy skropić to odrobiną dobrej oliwy z oliwek, aby mieć lekki i pyszny lunch, bądź ciekawą przystawkę przed obiadem. Koniecznie wypróbujcie tą owocową wersję.
Zamiast brzoskwini równie dobrze pasować będą nektarynki czy morele.
Składniki:
- 1 kulka mozzarelli
- 1 brzoskwinia
- kilka listków bazylii
- pistacje
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
- Brzoskwinię kroimy na pół, usuwamy pestkę i kroimy w półplasterki.
- Mozzarellę kroimy w plastry ok 0,5cm.
- Na talerzy układamy naprzemiennie plaster mozzarelli, listek bazylii i brzoskwinię.
- Całość posypujemy posiekanymi pistacjami i skrapiamy oliwą.
Caprese z brzoskwinią
Inna wersja klasycznej sałatki caprese. Tym razem pomidora zastąpiłam soczystą brzoskwinią. Jej słodycz idealnie komponuje się z kremową mozzarellą, nadaje świeżości dzięki połączeniu z bazylią. Całość dopełniają słone, chrupiące pistacje. Wystarczy skropić to odrobiną dobrej oliwy z oliwek, aby mieć lekki i pyszny lunch, bądź ciekawą przystawkę przed obiadem. Koniecznie wypróbujcie tą owocową wersję.
Zamiast brzoskwini równie dobrze pasować będą nektarynki czy morele.
Ingredients
- 1 kulka mozzarelli
- 1 brzoskwinia
- kilka listków bazylii
- pistacje
- oliwa z oliwek
Instructions
-
Brzoskwinię kroimy na pół, usuwamy pestkę i kroimy w półplasterki
-
Mozzarellę kroimy w plastry ok 0,5cm
-
Na talerzy układamy naprzemiennie plaster mozzarelli, listek bazylii i brzoskwinię
-
Całość posypujemy posiekanymi pistacjami i skrapiamy oliwą
Leave a Comment