Caprese z brzoskwinią

Inna wersja klasycznej sałatki caprese. Tym razem pomidora zastąpiłam soczystą brzoskwinią. Jej słodycz idealnie komponuje się z kremową mozzarellą, nadaje świeżości dzięki połączeniu z bazylią. Całość dopełniają słone, chrupiące pistacje. Wystarczy skropić to odrobiną dobrej oliwy z oliwek, aby mieć lekki i pyszny lunch, bądź ciekawą przystawkę przed obiadem. Koniecznie wypróbujcie tą owocową wersję.

Zamiast brzoskwini równie dobrze pasować będą nektarynki czy morele.

 

Składniki:

  • 1 kulka mozzarelli
  • 1 brzoskwinia
  • kilka listków bazylii
  • pistacje
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

  1. Brzoskwinię kroimy na pół, usuwamy pestkę i kroimy w półplasterki.
  2. Mozzarellę kroimy w plastry ok 0,5cm.
  3. Na talerzy układamy naprzemiennie plaster mozzarelli, listek bazylii i brzoskwinię.
  4. Całość posypujemy posiekanymi pistacjami i skrapiamy oliwą.

 

Caprese z brzoskwinią

Inna wersja klasycznej sałatki caprese. Tym razem pomidora zastąpiłam soczystą brzoskwinią. Jej słodycz idealnie komponuje się z kremową mozzarellą, nadaje świeżości dzięki połączeniu z bazylią. Całość dopełniają słone, chrupiące pistacje. Wystarczy skropić to odrobiną dobrej oliwy z oliwek, aby mieć lekki i pyszny lunch, bądź ciekawą przystawkę przed obiadem. Koniecznie wypróbujcie tą owocową wersję.

Zamiast brzoskwini równie dobrze pasować będą nektarynki czy morele.

Ingredients

  • 1 kulka mozzarelli
  • 1 brzoskwinia
  • kilka listków bazylii
  • pistacje
  • oliwa z oliwek

Instructions

  1. Brzoskwinię kroimy na pół, usuwamy pestkę i kroimy w półplasterki

  2. Mozzarellę kroimy w plastry ok 0,5cm

  3. Na talerzy układamy naprzemiennie plaster mozzarelli, listek bazylii i brzoskwinię

  4. Całość posypujemy posiekanymi pistacjami i skrapiamy oliwą