Krem pieczarkowy

Podobno ma znowu przyjść ochłodzenie w kolejnych tygodniach. Ta kremowa zupa pieczarkowa z pewnością Was rozgrzeje w chłodne dni. Bez względu jednak czy zima wróci, czy nie, koniecznie wypróbujcie ten przepis, ponieważ gwarantuję Wam – warto!. Krem pieczarkowy jest aromatyczny, intensywny w smaku i genialnie sprawdzi się jako sycący obiad. 

Z pieczywem czosnkowym będzie stanowił zgrany duet.

 

Składniki:

  • 1kg pieczarek
  • 1,5 litra bulionu (mięsnego lub warzywnego)
  • 1 duża cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 ziemniaki
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 3 ziela angielskie
  • 1 listek laurowy
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • gałka muszkatołowa
  • sól i pieprz
  • masło

Przygotowanie:

  1. Cebulę obieramy i siekamy w piórka, czosnek siekamy w plasterki.
  2. Na łyżce masła podsmażamy cebulę z czosnkiem w garnku, aż się delikatnie zaczną karmelizować, po czym dodajemy umyte i obrane pieczarki.
  3. Pieczarki można pokroić w ćwiartki, jeśli są duże – podsmażamy razem z cebulą i czosnkiem ok 5 minut – ważne, aby część się trochę zrumieniła. Warto też zostawić kilka pieczarek do podsmażenia później i podania już na zupie.
  4. Kiedy pieczarki się zrumienią dodajemy bulion, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz ziele i liść laurowy i dusimy ok 20 minut.
  5. Kiedy wszystko zmięknie wyciągamy ziele i liść laurowy i blendujemy całość na gęsty krem – jeśli będzie za gęsty dodajmy odrobinę wody lub bulionu. Dodajemy śmietankę, roztarte w dłoniach oregano i doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem do smaku.
  6. Podajemy z kwaśną śmietaną, udekorowane podprażonymi plasterkami pieczarek i np. pieczywem czosnkowym.

Krem pieczarkowy

Podobno ma znowu przyjść ochłodzenie w kolejnych tygodniach. Ta kremowa zupa pieczarkowa z pewnością Was rozgrzeje w chłodne dni. Bez względu jednak czy zima wróci, czy nie, koniecznie wypróbujcie ten przepis, ponieważ gwarantuję Wam - warto!. Krem pieczarkowy jest aromatyczny, intensywny w smaku i genialnie sprawdzi się jako sycący obiad. 

Z pieczywem czosnkowym będzie stanowił zgrany duet.

Ingredients

  • 1 kg pieczarek
  • 1,5 l bulionu (mięsnego lub warzywnego)
  • 1 duża cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 ziemniaki
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 3 ziela angielskie
  • 1 listek laurowy
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • gałka muszkatołowa
  • sól i pieprz
  • masło

Instructions

  1. Cebulę obieramy i siekamy w piórka, czosnek siekamy w plasterki

  2. Na łyżce masła podsmażamy cebulę z czosnkiem w garnku, aż się delikatnie zaczną karmelizować, po czym dodajemy umyte i obrane pieczarki

  3. Pieczarki można pokroić w ćwiartki, jeśli są duże - podsmażamy razem z cebulą i czosnkiem ok 5 minut - ważne, aby część się trochę zrumieniła. Warto też zostawić kilka pieczarek do podsmażenia później i podania już na zupie

  4. Kiedy pieczarki się zrumienią dodajemy bulion, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz ziele i liść laurowy i dusimy ok 20 minut

  5. Kiedy wszystko zmięknie wyciągamy ziele i liść laurowy i blendujemy całość na gęsty krem. Dodajemy śmietankę, roztarte w dłoniach oregano i doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem do smaku

  6. Podajemy z kwaśną śmietaną, udekorowane podprażonymi plasterkami pieczarek i np. pieczywem czosnkowym