Przegrzebki na puree z białych warzyw

Lekki obiad, który rozpieści podniebienie? Od czasu do czasu warto pozwolić sobie na takie dania w menu. Karmelizowane na maśle przegrzebki to jedne z moich ulubionych owocach morza. Do tego kremowe i aromatyczne puree z białych warzyw – kalafiora, pietruszki i selera. Z dodatkiem sera grana padano i magicznego składniku, który zmienia wszystko – odrobiny oliwy truflowej.

Ta oliwa to jest totalny „game changer”. Jeśli lubicie smak trufli zakochacie się od razu!

 

Składniki:

  • 6 przegrzebków
  • 100 g kalafiora
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • ser grana padano
  • masło
  • oliwa truflowa
  • sól i pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • Do podania: np. sałata rzymska z awokado i oliwą z oliwek

Przygotowanie:

  1. Warzywa myjemy, obieramy (pietruszka i seler) i kroimy w kostkę. Gotujemy najpierw ok 1o-15 minut sam seler z pietruszką, a następnie dajemy podzielonego na różyczki kalafiora i gotujemy jeszcze ok 5-7 minut, aż wszystko zmięknie.
  2. Do warzyw dodajemy ok 1 łyżeczką masła i blendujemy całość na gładkie puree. Doprawiamy solą i pieprzem, gałką muszkatołową i drobno tartym serem grana padano oraz oliwą truflową.
  3. Na patelni rozgrzewamy masło, następnie podnosimy grzanie i układamy przegrzebki – kiedy masło zacznie się pienić polewamy przegrzebki tą pianą, aż przestanie się wytwarzać.
  4. Przewracamy na drugą stronę i karmelizujemy z drugiej strony.
  5. Przegrzebki serwujemy na warzywnym puree.

Przegrzebki na puree z białych warzyw

Lekki obiad, który rozpieści podniebienie? Od czasu do czasu warto pozwolić sobie na takie dania w menu. Karmelizowane na maśle przegrzebki to jedne z moich ulubionych owocach morza. Do tego kremowe i aromatyczne puree z białych warzyw - kalafiora, pietruszki i selera. Z dodatkiem sera grana padano i magicznego składniku, który zmienia wszystko - odrobiny oliwy truflowej.

Ta oliwa to jest totalny "game changer". Jeśli lubicie smak trufli zakochacie się od razu!

Ingredients

  • 6 przegrzebków
  • 100 g kalafiora
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • ser grana padano
  • oliwa truflowa
  • sól i pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • Do podania: np. sałata rzymska z awokado i oliwą z oliwek

Instructions

  1. Warzywa myjemy, obieramy (pietruszka i seler) i kroimy w kostkę. Gotujemy najpierw ok 1o-15 minut sam seler z pietruszką, a następnie dajemy podzielonego na różyczki kalafiora i gotujemy jeszcze ok 5-7 minut, aż wszystko zmięknie

  2. Do warzyw dodajemy ok 1 łyżeczką masła i blendujemy całość na gładkie puree. Doprawiamy solą i pieprzem, gałką muszkatołową i drobno tartym serem grana padano oraz oliwą truflową

  3. Na patelni rozgrzewamy masło, następnie podnosimy grzanie i układamy przegrzebki - kiedy masło zacznie się pienić polewamy przegrzebki tą pianą, aż przestanie się wytwarzać. Przewracamy na drugą stronę i karmelizujemy z drugiej strony. Przegrzebki serwujemy na warzywnym puree