Cytrynowo-koperkowa zupa z łososiem

Zimą królują zupy – mrozy na przemian z odwilżą atakują z początkiem tego roku. Temperatury skaczą od minusowych do plusowych i tym bardziej warto zadbać odporność. Takie drastyczne zmiany pogody potrafią być zdradzieckie i lepiej na siebie uważać. Zupy idealnie rozgrzewają i potrafią być też bardzo sycące.

Ta cytrynowa z dzikim łososiem i koperkiem z pewnością znajdzie kilku swoich zwolenników.

 

Składniki:

  • 400 g filetu dzikiego łososia ze skórą
  • 1 cytryna
  • 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 2-3 ziemniaki
  • 150 ml śmietany kwaśnej
  • 1 mała szalotka
  • koperek
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Szalotkę drobno siekamy i obsmażamy lekko w garnku, aż się zeszkli, następnie dolewamy bulion.
  2. Łososia odcinamy od skóry. Skórę (oczyszczoną z łusek) wrzucamy do bulionu.
  3. Do buliony dodajemy również obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz wrzucamy listek laurowy i ziele angielskie.
  4. Gotujemy ok 20 minut, następnie dodajemy łososia pokrojonego w grubą kostkę ok 2x2cm.
  5. Wyciągamy skórę z wywaru, doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy sok z połówki cytryny i skórkę otartą z całej. Dodajemy też posiekany drobno koperek.
  6. Na koniec zabielamy zupę kwaśną śmietaną.

Cytrynowo-koperkowa zupa z łososiem

Zimą królują zupy - mrozy na przemian z odwilżą atakują z początkiem tego roku. Temperatury skaczą od minusowych do plusowych i tym bardziej warto zadbać odporność. Takie drastyczne zmiany pogody potrafią być zdradzieckie i lepiej na siebie uważać. Zupy idealnie rozgrzewają i potrafią być też bardzo sycące.

Ta cytrynowa z dzikim łososiem i koperkiem z pewnością znajdzie kilku swoich zwolenników.

Ingredients

  • 400 g filetu dzikiego łososia ze skórą
  • 1 cytryna
  • 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 2-3 ziemniaki
  • 150 ml śmietany kwaśnej
  • 1 mała szalotka
  • koperek
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

Instructions

  1. Szalotkę drobno siekamy i obsmażamy lekko w garnku, aż się zeszkli, następnie dolewamy bulion

  2. Łososia odcinamy od skóry. Skórę (oczyszczoną z łusek) wrzucamy do bulionu

  3. Do buliony dodajemy również obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz wrzucamy listek laurowy i ziele angielskie

  4. Gotujemy ok 20 minut, następnie dodajemy łososia pokrojonego w grubą kostkę ok 2x2cm

  5. Wyciągamy skórę z wywaru, doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy sok z połówki cytryny i skórkę otartą z całej. Dodajemy też posiekany drobno koperek

  6. Na koniec zabielamy zupę kwaśną śmietaną