Czekoladowe ciasto pudding z gruszką i żurawiną

To ciasto umili Wam wieczór bądź weekend. To połączenie lava cake i klasycznego brownie. Zaraz po upieczeniu jest kremowe i puszyste, trochę o konsystencji lava cake, ale z czasem tężeje i nabiera kleistej, mokrej faktury. Do ciasta idealnie pasują słodkie gruszki i kwaśna żurawina, dla przełamania smaku.

Smakuje idealnie zarówno na ciepło, szczególnie z gałką lodów waniliowych, jak i na zimno.

 

Składniki:

  • 2 jajka
  • 50 g cukru (lub zamiennika)
  • 100 g mąki
  • 150 g masła
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady (200 g)
  • szczypta soli
  • 2 gruszki
  • garść żurawiny (świeżej lub mrożonej)

Przygotowanie:

  1. Masło roztapiamy w rondelku, zdejmujemy z ognia i dodajemy do niego pokruszoną czekoladę, dokładnie mieszamy, aż się całkiem rozpuści.
  2. Dodajemy jajka i cukier i trzepaczką mieszamy, aż się połączą.
  3. Na koniec  dodajemy przesianą mąkę i sól i mieszamy.
  4. Ciasto przelewamy do blaszki o średnicy ok 24cm. Na ciasto układamy pokrojone w cienkie plasterki gruszki i dookoła nich żurawinę.
  5. Pieczemy ok 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.

Czekoladowe ciasto pudding z gruszką i żurawiną

To ciasto umili Wam wieczór bądź weekend. To połączenie lava cake i klasycznego brownie. Zaraz po upieczeniu jest kremowe i puszyste, trochę o konsystencji lava cake, ale z czasem tężeje i nabiera kleistej, mokrej faktury. Do ciasta idealnie pasują słodkie gruszki i kwaśna żurawina, dla przełamania smaku.

Smakuje idealnie zarówno na ciepło, szczególnie z gałką lodów waniliowych, jak i na zimno.

Ingredients

  • 2 jajka
  • 50 g cukru
  • 100 g mąki
  • 150 g masła
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady (200 g)
  • 2 gruszki
  • garść żurawiny (świeżej lub mrożonej)

Instructions

  1. Masło roztapiamy w rondelku, zdejmujemy z ognia i dodajemy do niego pokruszoną czekoladę, dokładnie mieszamy, aż się całkiem rozpuści

  2. Dodajemy jajka i cukier i trzepaczką mieszamy, aż się połączą

  3. Na koniec  dodajemy przesianą mąkę i sól i mieszamy

  4. Ciasto przelewamy do blaszki o średnicy ok 24cm. Na ciasto układamy pokrojone w cienkie plasterki gruszki i dookoła nich żurawinę

  5. Pieczemy ok 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni