Burger cielęcy z grillowaną cukinią

Wiem, że sporo osób nie lubi eksperymentować w kwestii burgerów i uznają jedynie te, które wykonane są ze 100% wołowiny. Ja natomiast mogę Wam powiedzieć, że te cielęce są jeszcze lepsze i koniecznie musicie ich spróbować.

A co jest w tym burgerze poza kotletem? Sos gorgonzola, grillowana cukinia, ser cheddar i pieczarki oraz świeża chrupiąca sałata.

Składniki:

  • 2 bułki do burgerów (wedle uznania)
  • 400 g mielonej cielęciny
  • 1 mała cukinia
  • 100 g pieczarek
  • ser cheddar
  • sól i pieprz

Sos gorgonzola

  • 50 g sera gorgonzola
  • 2 łyżki jogurtu skyr
  • 1 łyżeczka majonezu
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Zaczynamy od sosu – wszystkie składniki dokładnie mieszamy, możecie je też zblendować, chodzi o to, żeby sos miał w miarę jednolitą konsystencję.
  2.  Cukinię kroimy w plastry, ok 0,3 cm i grillujemy ją z obu stron na patelni – można delikatnie posolić.
  3. Na tej samej patelni podsmażamy pokrojone w plasterki pieczarki – doprawiamy je solą i pieprzem.
  4. Następnie kroimy na pół nasze bułki i lekko podpiekamy je od wewnątrz na tej samej patelni.
  5. Na koniec smażymy nasze kotlety – najpierw ok 2 minuty z jednej strony, następnie odwracamy na drugą, układamy na usmażonej stronie plasterek sera i pod przykryciem smażymy jeszcze 1-2 minut – w zależności od grubości Waszego kotleta.
  6. Dolną porcję bułki smarujemy sosem, układamy na niej plastry cukinii, burgera, pieczarki, polewamy kolejną małą porcją sosu, przykrywamy sałatą i górną połową bułki.

Burger cielęcy z grillowaną cukinią

Wiem, że sporo osób nie lubi eksperymentować w kwestii burgerów i uznają jedynie te, które wykonane są ze 100% wołowiny. Ja natomiast mogę Wam powiedzieć, że te cielęce są jeszcze lepsze i koniecznie musicie ich spróbować.

A co jest w tym burgerze poza kotletem? Sos gorgonzola, grillowana cukinia, ser cheddar i pieczarki oraz świeża chrupiąca sałata.

Ingredients

  • 2 bułki do burgerów (wedle uznania)
  • 400 g mielonej cielęciny
  • 1 mała cukinia
  • 100 g pieczarek
  • ser cheddar
  • sól i pieprz
  • 50 g sera gorgonzola
  • 2 łyżki jogurtu skyr
  • 1 łyżeczka majonezu
  • sól i pieprz

Instructions

  1. Zaczynamy od sosu - wszystkie składniki dokładnie mieszamy, możecie je też zblendować, chodzi o to, żeby sos miał w miarę jednolitą konsystencję

  2. Cukinię kroimy w plastry, ok 0,3 cm i grillujemy ją z obu stron na patelni - można delikatnie posolić

  3. Na tej samej patelni podsmażamy pokrojone w plasterki pieczarki - doprawiamy je solą i pieprzem

  4. Następnie kroimy na pół nasze bułki i lekko podpiekamy je od wewnątrz na tej samej patelni

  5. Na koniec smażymy nasze kotlety - najpierw ok 2 minuty z jednej strony, następnie odwracamy na drugą, układamy na usmażonej stronie plasterek sera i pod przykryciem smażymy jeszcze 1-2 minut - w zależności od grubości Waszego kotleta

  6. Dolną porcję bułki smarujemy sosem, układamy na niej plastry cukinii, burgera, pieczarki, polewamy kolejną małą porcją sosu, przykrywamy sałatą i górną połową bułki