Chińskie pierożki Jiaozi

Jiaozi są jednym ze znanych na całym świecie rodzajów chińskich pierożków, które spotkać można także w innych częściach Azji Wschodniej. Najczęściej przygotowywane są z okazji chińskiego Nowego Roku, ale przyrządza się je także przez cały rok bez specjalnej okazji.

Ich cechą charakterystyczną jest to, że najpierw podsmaża się dno pierożka na rumiany kolor na patelni, a następnie dolewa wody i paruje pod przykryciem. Pierożki te spotkać można głównie z aromatycznym nadzieniem z mielonego mięsa, czasami też warzyw i orientalnych przypraw.

 

Składniki:

Ciasto

  • 1 szklanka mąki
  • 50 ml gorącej wody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Nadzienie

  • 400 g mielonego mięsa wołowego
  • 1 cebula dymka ze szczypiorkiem
  • kawałek korzenia imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • sos sojowy
  • chilli

Przygotowanie:

  1. Mięso mielone przerzucamy do miski, dodajemy posiekany czosnek, imbir, czili i szczypiorek, doprawiamy sosem sojowym i odstawiamy na bok.
  2. W misce łączymy ze sobą ciepłą wodę, mąkę, sól i olej i zagniatamy na gładkie ciasto – powinno się je wyrabiać ok 10 minut, aby było elastyczne i jedwabiste.
  3. Po wyrobieniu ciasta wałkujemy je na grubość ok 2 mm i wycinamy kółka o średnicy ok 10 cm.
  4. Na każde kółko nakładamy łyżkę mięsnego farszu, dociskamy z jednej strony ciasto, a następnie zaginając resztę ciasta na harmonijkę doklejamy pozostały brzeg idąc po łuku.
  5. Pierożki spłaszczamy na dnie i podsmażamy na złoty kolor na oleju na dobrze rozgrzanej patelni, a kiedy się zarumienia dolewamy ok 1,5 szklanki wody i przykrywamy na ok 5 minut, aby ciasto się uparzyło.

 

 

 

Chińskie pierożki Jiaozi

Jiaozi są jednym ze znanych na całym świecie rodzajów chińskich pierożków, które spotkać można także w innych częściach Azji Wschodniej. Najczęściej przygotowywane są z okazji chińskiego Nowego Roku, ale przyrządza się je także przez cały rok bez specjalnej okazji.

Ich cechą charakterystyczną jest to, że najpierw podsmaża się dno pierożka na rumiany kolor na patelni, a następnie dolewa wody i paruje pod przykryciem. Pierożki te spotkać można głównie z aromatycznym nadzieniem z mielonego mięsa, czasami też warzyw i orientalnych przypraw.

Ingredients

  • 1 szklanka mąki
  • 50 ml gorącej wody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
  • 400 g mielonego mięsa wołowego
  • 1 cebula dymka ze szczypiorkiem
  • kawałek korzenia imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • sos sojowy
  • chilli

Instructions

  1. Mięso mielone przerzucamy do miski, dodajemy posiekany czosnek, imbir, czili i szczypiorek, doprawiamy sosem sojowym i odstawiamy na bok

  2. W misce łączymy ze sobą ciepłą wodę, mąkę, sól i olej i zagniatamy na gładkie ciasto – powinno się je wyrabiać ok 10 minut, aby było elastyczne i jedwabiste

  3. Po wyrobieniu ciasta wałkujemy je na grubość ok 2 mm i wycinamy kółka o średnicy ok 10 cm

  4. Na każde kółko nakładamy łyżkę mięsnego farszu, dociskamy z jednej strony ciasto, a następnie zaginając resztę ciasta na harmonijkę doklejamy pozostały brzeg idąc po łuku

  5. Pierożki spłaszczamy na dnie i podsmażamy na złoty kolor na oleju na dobrze rozgrzanej patelni, a kiedy się zarumienia dolewamy ok 1,5 szklanki wody i przykrywamy na ok 5 minut, aby ciasto się uparzyło