Zastanawiałam się w tym roku co mogłabym zrobić na tłusty czwartek i czy jest jeszcze coś w temacie pączków, czym można Was zaskoczyć. I tak wpadłam na pomysł połączenia ich z inny deserem. Jakim? Creme Brule! To już trochę taka moja tradycja, że aby uczynić tłusty czwartek trochę mniej tłustym zamiast smażyć pączki w oleju piekę je w piekarniku. Oczywiście możecie je przygotować w tradycyjny sposób, ale polecam wypróbować tez pieczoną wersję.
Środek pączków wypełniony jest delikatnym creme brule, a z góry zanurzone są w cieniutkiej warstwie karmelu. Macie tu wszystko – delikatne maślane ciasto, chrupiącą, pękającą przy każdym gryzie karmelową skorupkę i delikatne waniliowe nadzienie. Nie da się im oprzeć!
Składniki:
Pączki
- 3 jajka
- 375g mąki
- 100g masła
- 50g drożdży
- 100ml mleka
- 3/4 szklanki cukru
- szczypta soli
Creme Brule
- 300ml kremówki
- 4 żółtka
- 1 laska wanilii
- 2 łyżki cukru
Karmel
- 150 g cukru
- 1 łyżeczka miodu
- 50 ml wody
Przygotowanie:
- Creme Brule warto przygotować dzień wcześniej. Przepis na klasyczne znajdziecie tutaj.
- Śmietankę podgrzewamy z cukrem i nasionami laski wanilii.
- Żółtka ucieramy z cukrem na gładką masę, ale nie na kogel mogel.
- Kiedy śmietanka będzie gorąca zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy do niej żółtka.
- Dokładnie mieszamy całość i przelewamy do naczynia przez sitko. Zamiast rozlewać go w kilka kokilek wystarczy przelać do większego naczynia żaroodpornego.
- Pieczemy ok 60 minut w 100 stopniach, a następnie po wystudzeniu przykrywamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce.
- Aby przygotować pączki w misce przygotowujemy zaczyn – wlewamy mleko, wsypujemy łyżkę cukru, drożdże i 2 łyżki mąki, mieszamy dokładnie i zostawiamy na ok 15 minut do spienienia.
- Do rozczynu dodajemy mąkę, lekko mieszamy, a następnie dodajemy jajka i cukier i wyrabiamy ciasto. Kiedy będzie w miarę jednolite i kleiste dodajemy masło w kostkach i zagniatamy jeszcze ok 5-7 minut, aż będzie sprężyste, ale lekko kleiste. Pozostawiamy na co najmniej 1 godzinę do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto zagniatamy raz jeszcze chwilę, a następnie wałkujemy na placek o grubości ok 1 cm i wycinamy z niego szklanką lub obręczą kółka. Z tej porcji wyjdzie ok 15 pączków.
- Pieczemy 8-10 minut w 180 stopniach.
- Upieczone pączki odstawiamy do wystudzenia.
- Kiedy pączki są zimne przygotowujemy karmel. W rondelku mieszamy cukier z miodem i wodą i podgrzewamy, aż zacznie się rumienić, nie mieszając w ogóle podczas podgrzewania.
- Kiedy karmel się zezłoci zdejmujemy z ognia i szybko maczamy w nim wierzch pączków, tworząc cienką skorupkę.
- Pączki kroimy na pół, poniżej linii karmelu i wypełniamy creme brule.
Tłusty Czwartek - pieczone pączki Creme Brule
Zastanawiałam się w tym roku co mogłabym zrobić na tłusty czwartek i czy jest jeszcze coś w temacie pączków, czym można Was zaskoczyć. I tak wpadłam na pomysł połączenia ich z inny deserem. Jakim? Creme Brule! To już trochę taka moja tradycja, że aby uczynić tłusty czwartek trochę mniej tłustym zamiast smażyć pączki w oleju piekę je w piekarniku. Oczywiście możecie je przygotować w tradycyjny sposób, ale polecam wypróbować tez pieczoną wersję.
Środek pączków wypełniony jest delikatnym creme brule, a z góry zanurzone są w cieniutkiej warstwie karmelu. Macie tu wszystko - delikatne maślane ciasto, chrupiącą, pękającą przy każdym gryzie karmelową skorupkę i delikatne waniliowe nadzienie. Nie da się im oprzeć!
Ingredients
- 3 jajka
- 375 g mąk
- 100 g masła
- 50 g drożdży
- 100 ml mleka
- 3/4 szklanki cukru
- szczypta soli
- 300 ml kremówki
- 4 żółtka
- 1 laska wanilii
- 2 łyżki cukru
- 150 g cukru
- 1 łyżeczka miodu
- 50 ml wody
Instructions
-
Creme Brule warto przygotować dzień wcześniej. Przepis na klasyczne znajdziecie tutaj. Śmietankę podgrzewamy z cukrem i nasionami laski wanilii
-
Żółtka ucieramy z cukrem na gładką masę, ale nie na kogel mogel
-
Kiedy śmietanka będzie gorąca zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy do niej żółtka
-
Dokładnie mieszamy całość i przelewamy do naczynia przez sitko. Zamiast rozlewać go w kilka kokilek wystarczy przelać do większego naczynia żaroodpornego
-
Pieczemy ok 60 minut w 100 stopniach, a następnie po wystudzeniu przykrywamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce
-
Aby przygotować pączki w misce przygotowujemy zaczyn – wlewamy mleko, wsypujemy łyżkę cukru, drożdże i 2 łyżki mąki, mieszamy dokładnie i zostawiamy na ok 15 minut do spienienia
-
Do rozczynu dodajemy mąkę, lekko mieszamy, a następnie dodajemy jajka i cukier i wyrabiamy ciasto. Kiedy będzie w miarę jednolite i kleiste dodajemy masło w kostkach i zagniatamy jeszcze ok 5-7 minut, aż będzie sprężyste, ale lekko kleiste. Pozostawiamy na co najmniej 1 godzinę do wyrośnięcia
-
Wyrośnięte ciasto zagniatamy raz jeszcze chwilę, a następnie wałkujemy na placek o grubości ok 1 cm i wycinamy z niego szklanką lub obręczą kółka. Z tej porcji wyjdzie ok 15 pączków
-
Pieczemy 8-10 minut w 180 stopniach
-
Upieczona pączki odstawiamy do wystudzenia
-
Kiedy pączki są zimne przygotowujemy karmel. W rondelku mieszamy cukier z miodem i wodą i podgrzewamy, aż zacznie się rumienić, nie mieszając w ogóle podczas podgrzewania
-
Kiedy karmel się zezłoci zdejmujemy z ognia i szybko maczamy w nim wierzch pączków, tworząc cienką skorupkę
-
Pączki kroimy na pół, poniżej linii karmelu i wypełniamy creme brule
Leave a Comment