Tłusty Czwartek – pieczone pączki Creme Brule

Zastanawiałam się w tym roku co mogłabym zrobić na tłusty czwartek i czy jest jeszcze coś w temacie pączków, czym można Was zaskoczyć. I tak wpadłam na pomysł połączenia ich z inny deserem. Jakim? Creme Brule! To już trochę taka moja tradycja, że aby uczynić tłusty czwartek trochę mniej tłustym zamiast smażyć pączki w oleju piekę je w piekarniku. Oczywiście możecie je przygotować w tradycyjny sposób, ale polecam wypróbować tez pieczoną wersję.

Środek pączków wypełniony jest delikatnym creme brule, a z góry zanurzone są w cieniutkiej warstwie karmelu. Macie tu wszystko – delikatne maślane ciasto, chrupiącą, pękającą przy każdym gryzie karmelową skorupkę i delikatne waniliowe nadzienie. Nie da się im oprzeć!

Składniki:

Pączki

  • 3 jajka
  • 375g mąki
  • 100g masła
  • 50g drożdży
  • 100ml mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • szczypta soli

Creme Brule

  • 300ml kremówki
  • 4 żółtka
  • 1 laska wanilii
  • 2 łyżki cukru

Karmel

  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka miodu
  • 50 ml wody

Przygotowanie:

  1. Creme Brule warto przygotować dzień wcześniej. Przepis na klasyczne znajdziecie tutaj.
  2. Śmietankę podgrzewamy z cukrem i nasionami laski wanilii.
  3. Żółtka ucieramy z cukrem na gładką masę, ale nie na kogel mogel.
  4. Kiedy śmietanka będzie gorąca zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy do niej żółtka.
  5. Dokładnie mieszamy całość i przelewamy do naczynia przez sitko. Zamiast rozlewać go w kilka kokilek wystarczy przelać do większego naczynia żaroodpornego.
  6. Pieczemy ok 60 minut w 100 stopniach, a następnie po wystudzeniu przykrywamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce.
  7. Aby przygotować pączki w misce przygotowujemy zaczyn – wlewamy mleko, wsypujemy łyżkę cukru, drożdże i 2 łyżki mąki, mieszamy dokładnie i zostawiamy na ok 15 minut do spienienia.
  8. Do rozczynu dodajemy mąkę, lekko mieszamy, a następnie dodajemy jajka i cukier i wyrabiamy ciasto. Kiedy będzie w miarę jednolite i kleiste dodajemy masło w kostkach i zagniatamy jeszcze ok 5-7 minut, aż będzie sprężyste, ale lekko kleiste. Pozostawiamy na co najmniej 1 godzinę do wyrośnięcia.
  9. Wyrośnięte ciasto zagniatamy raz jeszcze chwilę, a następnie wałkujemy na placek o grubości ok 1 cm i wycinamy z niego szklanką lub obręczą kółka. Z tej porcji wyjdzie ok 15 pączków.
  10. Pieczemy 8-10 minut w 180 stopniach.
  11. Upieczone pączki odstawiamy do wystudzenia.
  12. Kiedy pączki są zimne przygotowujemy karmel. W rondelku mieszamy cukier z miodem i wodą i podgrzewamy, aż zacznie się rumienić, nie mieszając w ogóle podczas podgrzewania.
  13. Kiedy karmel się zezłoci zdejmujemy z ognia i szybko maczamy w nim wierzch pączków, tworząc cienką skorupkę.
  14. Pączki kroimy na pół, poniżej linii karmelu i wypełniamy creme brule.

 

 

 

 

 

 

 

Tłusty Czwartek - pieczone pączki Creme Brule

Zastanawiałam się w tym roku co mogłabym zrobić na tłusty czwartek i czy jest jeszcze coś w temacie pączków, czym można Was zaskoczyć. I tak wpadłam na pomysł połączenia ich z inny deserem. Jakim? Creme Brule! To już trochę taka moja tradycja, że aby uczynić tłusty czwartek trochę mniej tłustym zamiast smażyć pączki w oleju piekę je w piekarniku. Oczywiście możecie je przygotować w tradycyjny sposób, ale polecam wypróbować tez pieczoną wersję.

Środek pączków wypełniony jest delikatnym creme brule, a z góry zanurzone są w cieniutkiej warstwie karmelu. Macie tu wszystko - delikatne maślane ciasto, chrupiącą, pękającą przy każdym gryzie karmelową skorupkę i delikatne waniliowe nadzienie. Nie da się im oprzeć!

Ingredients

  • 3 jajka
  • 375 g mąk
  • 100 g masła
  • 50 g drożdży
  • 100 ml mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 300 ml kremówki
  • 4 żółtka
  • 1 laska wanilii
  • 2 łyżki cukru
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka miodu
  • 50 ml wody

Instructions

  1. Creme Brule warto przygotować dzień wcześniej. Przepis na klasyczne znajdziecie tutaj. Śmietankę podgrzewamy z cukrem i nasionami laski wanilii

  2. Żółtka ucieramy z cukrem na gładką masę, ale nie na kogel mogel

  3. Kiedy śmietanka będzie gorąca zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy do niej żółtka

  4. Dokładnie mieszamy całość i przelewamy do naczynia przez sitko. Zamiast rozlewać go w kilka kokilek wystarczy przelać do większego naczynia żaroodpornego

  5. Pieczemy ok 60 minut w 100 stopniach, a następnie po wystudzeniu przykrywamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce

  6. Aby przygotować pączki w misce przygotowujemy zaczyn – wlewamy mleko, wsypujemy łyżkę cukru, drożdże i 2 łyżki mąki, mieszamy dokładnie i zostawiamy na ok 15 minut do spienienia

  7. Do rozczynu dodajemy mąkę, lekko mieszamy, a następnie dodajemy jajka i cukier i wyrabiamy ciasto. Kiedy będzie w miarę jednolite i kleiste dodajemy masło w kostkach i zagniatamy jeszcze ok 5-7 minut, aż będzie sprężyste, ale lekko kleiste. Pozostawiamy na co najmniej 1 godzinę do wyrośnięcia

  8. Wyrośnięte ciasto zagniatamy raz jeszcze chwilę, a następnie wałkujemy na placek o grubości ok 1 cm i wycinamy z niego szklanką lub obręczą kółka. Z tej porcji wyjdzie ok 15 pączków

  9. Pieczemy 8-10 minut w 180 stopniach

  10. Upieczona pączki odstawiamy do wystudzenia

  11. Kiedy pączki są zimne przygotowujemy karmel. W rondelku mieszamy cukier z miodem i wodą i podgrzewamy, aż zacznie się rumienić, nie mieszając w ogóle podczas podgrzewania

  12. Kiedy karmel się zezłoci zdejmujemy z ognia i szybko maczamy w nim wierzch pączków, tworząc cienką skorupkę

  13. Pączki kroimy na pół, poniżej linii karmelu i wypełniamy creme brule