Buraczane kopytka

Kolorowe kopytka to super alternatywa dla tych klasycznych. Po pierwsze, jest to pewna odmiana i odrobina koloru na talerzu, a po drugie można zmieniać ich smak poprzez dodatki. Kiedyś już dzieliłam się z Wami przepisem na kopytka z fioletowych ziemniaków. Dzisiaj pora na buraczane – wystarczy dodać ugotowanego, lub startego na tarce buraka, aby otrzymać przepiękny kolor kopytek. Dzieliłam się z Wami przepisem na klasyczne kopytka, więc pora na trochę inną ich wersję, lecz równie smaczną. Poza delikatnym smakiem, za sprawą buraka mają one również niesamowicie piękny kolor!

Jeżeli chcecie do diety niejadka wprowadzić buraki, to w takiej formie na pewno uda się Wam niepostrzeżenie je przemycić.

 

Składniki:

  • 1 jajko
  • 100 g mąki
  • 350 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 pieczony burak
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

  1. Ugotowane ziemniaki rozgniatamy praską na gładkie puree. Buraka ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
  2. Na stolnicy mieszamy razem ziemniaki, buraka z mąką i solą, robimy kopczyk, wbijamy na środek jajko i zagniatamy na gładkie ciasto.
  3. Ciasto będzie bardzo delikatne i kleiste więc na oprószonej mąką stolnicy rolujemy wałeczki i kroimy pod skosem.
  4. W osolonej gotującej się wodzie gotujemy porcjami kopytka przez ok 1 minutę od chwili wypłynięcia na powierzchnię.

 

 

 

 

Buraczane kopytka

Kolorowe kopytka to super alternatywa dla tych klasycznych. Po pierwsze, jest to pewna odmiana i odrobina koloru na talerzu, a po drugie można zmieniać ich smak poprzez dodatki. Kiedyś już dzieliłam się z Wami przepisem na kopytka z fioletowych ziemniaków. Dzisiaj pora na buraczane - wystarczy dodać ugotowanego, lub startego na tarce buraka, aby otrzymać przepiękny kolor kopytek. Dzieliłam się z Wami przepisem na klasyczne kopytka, więc pora na trochę inną ich wersję, lecz równie smaczną. Poza delikatnym smakiem, za sprawą buraka mają one również niesamowicie piękny kolor!

Jeżeli chcecie do diety niejadka wprowadzić buraki, to w takiej formie na pewno uda się Wam niepostrzeżenie je przemycić.

Ingredients

  • 1 jajko
  • 100 g mąki
  • 350 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 pieczony burak
  • 1 łyżeczka soli

Instructions

  1. Ugotowane ziemniaki rozgniatamy praską na gładkie puree. Buraka ścieramy na tarce o drobnych oczkach

  2. Na stolnicy mieszamy razem ziemniaki, buraka z mąką i solą, robimy kopczyk, wbijamy na środek jajko i zagniatamy na gładkie ciasto

  3. Ciasto będzie bardzo delikatne i kleiste więc na oprószonej mąką stolnicy rolujemy wałeczki i kroimy pod skosem

  4. W osolonej gotującej się wodzie gotujemy porcjami kopytka przez ok 1 minutę od chwili wypłynięcia na powierzchnię