Wielkanoc: Mini serniczki cytrynowe z musem z ananasa

Nie wiem dlaczego, ale Wielkanoc kojarzy mi się też z sernikiem. I to takim lekkim, z dodatkiem owoców. Pewnie dlatego, ze u nas w domu sernik w różnych odmianach gościł na stole zarówno w Boże Narodzenie, jak i Wielkanoc, ale w przypadku tego drugiego święta zawsze była to lekka wersja.I taką też mam dla Was dzisiaj – trochę egzotyczna, delikatnie cytrynowa z pysznym ananasowym musem.

Składniki:

Serniczki

  • 1 kg twarogu na sernik
  • 3 jajka
  • 1 cytryna
  • 3 łyżki mąki
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 50 ml śmietanki kremówki

Mus ananasowy

  • ok 300 g ananasa świeżego
  • 3-4 łyżki cukru żelującego
  • 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

  1. Do misy miksera wrzucamy twaróg, wbijamy jajka i dodajemy śmietankę i bijamy na puszystą gładką masę przez ok 5 minut.
  2. Po tym czasie dodajemy cukier puder, skórkę startą z cytryny, sok z połówki cytryny, mąkę i ubijamy dalej jeszcze kilka minut, aż składniki się połączą.
  3. Ciasto przelewamy do silikonowych foremek – z tej porcji powinno wyjść ok 20 mini serniczków.
  4. Serniczki pieczemy ok 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, przykryte folią aluminiową, aby się nie spiekły.
  5. Po upływie tego czasy wyciągamy je i odstawiamy w chłodne miejsce aby stężały i ostygły.
  6. W międzyczasie przygotowujemy mus ananasowy – ananasa kroimy w kostkę i miksujemy w blenderze – następnie przelewamy na patelnię, dodajemy sok z cytryny i cukier żelujący i gotujemy, aż lekko odparuje i trochę zgęstnieje.
  7. Mus przekładamy na górę serniczków. Ja dla dodatkowej porcji kolory udekorowałam serniczki limonką zamiast cytryny, aby nie było zbyt monochromatycznie.

Wielkanoc: Mini serniczki cytrynowe z musem z ananasa

Nie wiem dlaczego, ale Wielkanoc kojarzy mi się też z sernikiem. I to takim lekkim, z dodatkiem owoców. Pewnie dlatego, ze u nas w domu sernik w różnych odmianach gościł na stole zarówno w Boże Narodzenie, jak i Wielkanoc, ale w przypadku tego drugiego święta zawsze była to lekka wersja. I taką też mam dla Was dzisiaj - trochę egzotyczna, delikatnie cytrynowa z pysznym ananasowym musem.

Ingredients

  • 1 kg twarogu na sernik
  • 3 jajka
  • 1 cytryna
  • 3 łyżki mąki 
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 50 ml śmietanki kremówki
  • ok 300 g ananasa świeżego
  • 3-4 łyżki cukru żelującego
  • 1 łyżka soku z cytryny

Instructions

  1. Do misy miksera wrzucamy twaróg, wbijamy jajka i dodajemy śmietankę i bijamy na puszystą gładką masę przez ok 5 minut

  2. Po tym czasie dodajemy cukier puder, skórkę startą z cytryny, sok z połówki cytryny, mąkę i ubijamy dalej jeszcze kilka minut, aż składniki się połączą. Ciasto przelewamy do silikonowych foremek - z tej porcji powinno wyjść ok 20 mini serniczków

  3. Serniczki pieczemy ok 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, przykryte folią aluminiową, aby się nie spiekły

  4. Po upływie tego czasy wyciągamy je i odstawiamy w chłodne miejsce aby stężały i ostygły

  5. W międzyczasie przygotowujemy mus ananasowy - ananasa kroimy w kostkę i miksujemy w blenderze - następnie przelewamy na patelnię, dodajemy sok z cytryny i cukier żelujący i gotujemy, aż lekko odparuje i trochę zgęstnieje

  6. Mus przekładamy na górę serniczków. Ja dla dodatkowej porcji kolory udekorowałam serniczki limonką zamiast cytryny, aby nie było zbyt monochromatycznie