Domek z piernika
Wczoraj podzieliłam się z Wami prostym i szybkim pomysłem na przygotowanie i zaaranżowanie domku z piernika, jaki można wykonać z gotowych elementów. Jeżeli jednak chcecie pójść krok dalej i samodzielnie wykonać je od podstaw to dzisiaj znajdziecie tu zarówno przepis na ciasto, jak i linki gotowych do pobrania schematów ścian, których pełno jest w internecie.
Ja zawsze sama wycinam swoje wzory domków odmierzając je w cm, ale jeśli Wy nie chcecie się w to bawić, to znajdziecie też kilka linków do gotowych foremek, które można kupić online.
Ciekawe i proste wzory domków możecie znaleźć tu, tu, tutaj i tu.
Gotowe foremki do piernikowych domków to np. ta, ta i ta.
Składniki:
Ciasto piernikowe
- 500g mąki
- 300g miodu
- 120g masła
- 1 jajko
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- Przyprawa do piernika (ok. 20g) – ja robię swoją mieszając utarte w moździerzu goździki, ziele angielskie, cynamon i wanilię, ale można użyć gotowej mieszanki
Lukier królewski
- 1 białko
- 150 g cukru pudru
- 0,5 łyżeczki soku z cytryny
- Dodatkowo: posypki kolorowe, jadalny brokat, dekoracje cukrowe
Przygotowanie:
- Mąkę przesiewamy z przyprawami, sodą. Dodajemy jajko i mieszamy, a następnie porcjami zagniatając dodajemy miękkie masło.
- Miód podgrzewamy i odstawiamy na chwilkę na bok.
- Kiedy nasze ciasto będzie w miarę połączone z masłem dodajemy miód i wyrabiamy, aż całość będzie gładka i jednolita. Odstawiamy na ok 15 minut w chłodne miejsce.
- Ciasto dzielimy na porcje, rozwałkowujemy na placki o grubości ok 4-5 mm i wycinamy z niego formę domków – z tej porcji wyjdą 3 małe domki albo jeden duży.
- Pieczemy w 170 stopniach przez ok 10-15 minut, aż się zarumieni. Piernik po ostygnięciu stwardnieje, ale z czasem po kilku tygodniach będzie znowu miękki.
- Ściany sklejamy i dekorujemy wedle uznania. Do tego najlepszy jest lukier królewski. Wszystkie składniki na lukier umieszczamy w misce i miksujemy do uzyskania gęstego lukru. Jeśli chcecie, aby był nieskazitelnie biały dodajcie barwnik spożywczy.
Domek z Piernika
Podzieliłam się z Wami prostym i szybkim pomysłem na przygotowanie i zaaranżowanie domku z piernika, jaki można wykonać z gotowych elementów. Jeżeli jednak chcecie pójść krok dalej i samodzielnie wykonać je od podstaw to dzisiaj znajdziecie tu zarówno przepis na ciasto, jak i linki gotowych do pobrania schematów ścian, których pełno jest w internecie.
Ingredients
- 500 g mąki
- 300 g miodu
- 120 g masła
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 20 g Przyprawa do piernika - ja robię swoją mieszając utarte w moździerzu goździki, ziele angielskie, cynamon i wanilię, ale można użyć gotowej mieszanki
- 1 białko
- 150 g cukru pudru
- 0,5 łyżeczki soku z cytryny
- Dodatkowo: posypki kolorowe, jadalny brokat, dekoracje cukrowe
Instructions
-
Mąkę przesiewamy z przyprawami, sodą. Dodajemy jajko i mieszamy, a następnie porcjami zagniatając dodajemy miękkie masło
-
Miód podgrzewamy i odstawiamy na chwilkę na bok
-
Kiedy nasze ciasto będzie w miarę połączone z masłem dodajemy miód i wyrabiamy, aż całość będzie gładka i jednolita. Odstawiamy na ok 15 minut w chłodne miejsce
-
Ciasto dzielimy na porcje, rozwałkowujemy na placki o grubości ok 4-5 mm i wycinamy z niego formę domków - z tej porcji wyjdą 3 małe domki albo jeden duży
-
Pieczemy w 170 stopniach przez ok 10-15 minut, aż się zarumieni. Piernik po ostygnięciu stwardnieje, ale z czasem po kilku tygodniach będzie znowu miękki
-
Ściany sklejamy i dekorujemy wedle uznania. Do tego najlepszy jest lukier królewski. Wszystkie składniki na lukier umieszczamy w misce i miksujemy do uzyskania gęstego lukru. Jeśli chcecie, aby był nieskazitelnie biały dodajcie barwnik spożywczy
[…] 500 g mascarpone 50 ml śmietanki kremówki 30ml espresso 4 łyżki cukru pudru Amaretto do nasączenia (bądź inny alkohol wedle uznania) Do dekoracji: lukrowane pierniczki (przepis znajdziecie tutaj) […]