Domek z piernika

Wczoraj podzieliłam się z Wami prostym i szybkim pomysłem na przygotowanie i zaaranżowanie domku z piernika, jaki można wykonać z gotowych elementów. Jeżeli jednak chcecie pójść krok dalej i samodzielnie wykonać je od podstaw to dzisiaj znajdziecie tu zarówno przepis na ciasto, jak i linki gotowych do pobrania schematów ścian, których pełno jest w internecie. 

Ja zawsze sama wycinam swoje wzory domków odmierzając je w cm, ale jeśli Wy nie chcecie się w to bawić, to znajdziecie też kilka linków do gotowych foremek, które można kupić online.

Ciekawe i proste wzory domków możecie znaleźć tu, tu, tutaj i tu.

Gotowe foremki do piernikowych domków to np. ta, ta i ta.

Składniki:

Ciasto piernikowe

  • 500g mąki
  • 300g miodu
  • 120g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • Przyprawa do piernika (ok. 20g) – ja robię swoją mieszając utarte w moździerzu goździki, ziele angielskie, cynamon i wanilię, ale można użyć gotowej mieszanki

Lukier królewski

  • 1 białko
  • 150 g cukru pudru
  • 0,5 łyżeczki soku z cytryny
  • Dodatkowo: posypki kolorowe, jadalny brokat, dekoracje cukrowe

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiewamy z przyprawami, sodą. Dodajemy jajko i mieszamy, a następnie porcjami zagniatając dodajemy miękkie masło.
  2. Miód podgrzewamy i odstawiamy na chwilkę na bok.
  3. Kiedy nasze ciasto będzie w miarę połączone z masłem dodajemy miód i wyrabiamy, aż całość będzie gładka i jednolita. Odstawiamy na ok 15 minut w chłodne miejsce.
  4. Ciasto dzielimy na porcje, rozwałkowujemy na placki o grubości ok 4-5 mm i wycinamy z niego formę domków – z tej porcji wyjdą 3 małe domki albo jeden duży.
  5. Pieczemy w 170 stopniach przez ok 10-15 minut, aż się zarumieni. Piernik po ostygnięciu stwardnieje, ale z czasem po kilku tygodniach będzie znowu miękki.
  6. Ściany sklejamy i dekorujemy wedle uznania. Do tego najlepszy jest lukier królewski. Wszystkie składniki na lukier umieszczamy w misce i miksujemy do uzyskania gęstego lukru. Jeśli chcecie, aby był nieskazitelnie biały dodajcie barwnik spożywczy.

 

 

 

 

 

Domek z Piernika

Podzieliłam się z Wami prostym i szybkim pomysłem na przygotowanie i zaaranżowanie domku z piernika, jaki można wykonać z gotowych elementów. Jeżeli jednak chcecie pójść krok dalej i samodzielnie wykonać je od podstaw to dzisiaj znajdziecie tu zarówno przepis na ciasto, jak i linki gotowych do pobrania schematów ścian, których pełno jest w internecie. 

Ingredients

  • 500 g mąki
  • 300 g miodu
  • 120 g masła
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 20 g Przyprawa do piernika - ja robię swoją mieszając utarte w moździerzu goździki, ziele angielskie, cynamon i wanilię, ale można użyć gotowej mieszanki
  • 1 białko
  • 150 g cukru pudru
  • 0,5 łyżeczki soku z cytryny
  • Dodatkowo: posypki kolorowe, jadalny brokat, dekoracje cukrowe

Instructions

  1. Mąkę przesiewamy z przyprawami, sodą. Dodajemy jajko i mieszamy, a następnie porcjami zagniatając dodajemy miękkie masło

  2. Miód podgrzewamy i odstawiamy na chwilkę na bok

  3. Kiedy nasze ciasto będzie w miarę połączone z masłem dodajemy miód i wyrabiamy, aż całość będzie gładka i jednolita. Odstawiamy na ok 15 minut w chłodne miejsce

  4. Ciasto dzielimy na porcje, rozwałkowujemy na placki o grubości ok 4-5 mm i wycinamy z niego formę domków - z tej porcji wyjdą 3 małe domki albo jeden duży

  5. Pieczemy w 170 stopniach przez ok 10-15 minut, aż się zarumieni. Piernik po ostygnięciu stwardnieje, ale z czasem po kilku tygodniach będzie znowu miękki

  6. Ściany sklejamy i dekorujemy wedle uznania. Do tego najlepszy jest lukier królewski. Wszystkie składniki na lukier umieszczamy w misce i miksujemy do uzyskania gęstego lukru. Jeśli chcecie, aby był nieskazitelnie biały dodajcie barwnik spożywczy