Wielkanoc: Żur świąteczny na zakwasie

Czym się różni żur od żurku? Oba powstają na bazie zakwasu żytniego, ale żur to bardziej „postna” wersja, której nie zabiela się śmietaną. Zakwas na oba jest właściwie taki sam, chociaż są też takie przepisy, które mówią, że do żuru nie dodaje się majeranku. Ja jednak lubię jego smak i dla mnie zupa wielkanocna musi go mieć, dlatego też w tym przepisie go uwzględniłam.Wierzcie mi, że żur na takim domowym zakwasie jest sto razu lepszy od takiego na gotowym, kupionym w butelce w sklepie (chyba, że jest to eko zakwas od jakiegoś lokalnego dostawcy).

Składniki:

  • 500 ml zakwasu na żur
  • 1 l wody
  • kawałek surowego boczku wędzonego (ok 200 g)
  • ok 300 g dobrej wędzonej kiełbasy
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 3-4 ziemniaki
  • 1 liść laurowy
  • 2-3 ziela angielskie
  • sól i pieprz
  • Do podania: jajo gotowane na twardo, chrzan, domowa wędlina, koperek

Przygotowanie:

  1. Do garnka wrzucamy kiełbasy, boczek oraz obrane i pokrojone warzywa – marchew, pietruszkę i ziemniaki, liść laurowy i ziele i zalewamy wodą
  2. Gotujemy ok 20-30 minut, aż warzywa zmiękną i wywar nabierze wyrazistości.
  3. Dodajemy nasz wymieszamy zakwas i gotujemy jeszcze ok 10-15 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeżeli trzeba, można dodać też trochę majeranku dodatkowo do smaku.

Żur świąteczny na zakwasie

Czym się różni żur od żurku? Oba powstają na bazie zakwasu żytniego, ale żur to bardziej "postna" wersja, której nie zabiela się śmietaną. Zakwas na oba jest właściwie taki sam, chociaż są też takie przepisy, które mówią, że do żuru nie dodaje się majeranku. Ja jednak lubię jego smak i dla mnie zupa wielkanocna musi go mieć, dlatego też w tym przepisie go uwzględniłam. Wierzcie mi, że żur na takim domowym zakwasie jest sto razu lepszy od takiego na gotowym, kupionym w butelce w sklepie (chyba, że jest to eko zakwas od jakiegoś lokalnego dostawcy).

Ingredients

  • 500 ml zakwasu żytniego na żur
  • 1 l wody
  • kawałek surowego boczku wędzonego (ok 200 g)
  • ok 300 g dobrej wędzonej kiełbasy
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 3-4 ziemniaki
  • 1 liść laurowy
  • 2-3 ziela angielskie
  • sól i pieprz
  • Do podania: jajo gotowane na twardo, chrzan, domowa wędlina, koperek

Instructions

  1. Do garnka wrzucamy kiełbasy, boczek oraz obrane i pokrojone warzywa - marchew, pietruszkę i ziemniaki, liść laurowy i ziele i zalewamy wodą

  2. Gotujemy ok 20-30 minut, aż warzywa zmiękną i wywar nabierze wyrazistości

  3. Dodajemy nasz wymieszamy zakwas i gotujemy jeszcze ok 10-15 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeżeli trzeba, można dodać też trochę majeranku dodatkowo do smaku