Makaron w sosie śmietanowym z boczniakami
Kolejny pomysł na szybki i smaczny obiad, który nie zajmie więcej niż 15-20 minut. Tego typu przepisy sprawdzają się idealnie, kiedy wracam zmęczona po pracy i nie mam czasu ani siły na to, żeby wymyślać skomplikowane potrawy, które zatrzymają mnie w kuchni na cały wieczór.
Zależy mi wtedy na prostych składnikach i błyskawicznym efekcie. I ten makaron w kremowym sosie śmietanowym z boczniakami idealnie spełnia wszystkie te kryteria. Nie musze chyba dodawać, że jest pyszny 😉
Składniki:
- 200 g śmietany 18%
- 300 g makaronu (np. kokardki)
- 1 szalotka
- 2 ząbki czosnku
- 200 g boczniaków
- szczypta gałki muszkatołowej
- świeży tymianek
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Boczniaki dokładnie płuczemy, a następnie osuszamy i kroimy w paseczki.
- Cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na łyżce masła aż się zeszklą, a następnie dodajemy pokrojone boczniaki i chwilę podsmażamy przez ok 5 minut.
- Kiedy boczniaki puszczą trochę wody dodajemy śmietanę, doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem oraz tymiankiem i chwilę dusimy aż sos się zredukuje.
- Na koniec dodajemy ugotowany wcześniej makaron (można go wstawić do gotowania i zając się przygotowaniem sosu), całość mieszamy i gotowe.
Makaron w sosie śmietanowym z boczniakami
Kolejny pomysł na szybki i smaczny obiad, który nie zajmie więcej niż 15-20 minut. Tego typu przepisy sprawdzają się idealnie, kiedy wracam zmęczona po pracy i nie mam czasu ani siły na to, żeby wymyślać skomplikowane potrawy, które zatrzymają mnie w kuchni na cały wieczór.
Zależy mi wtedy na prostych składnikach i błyskawicznym efekcie. I ten makaron w kremowym sosie śmietanowym z boczniakami idealnie spełnia wszystkie te kryteria. Nie musze chyba dodawać, że jest pyszny.
Ingredients
- 200 g śmietany
- 300 g makaronu np. kokardki
- 1 szalotka
- 2 ząbki czosnku
- 200 g boczniaków
- szczypta gałki muszkatołowej
- świeży tymianek
- sól i pieprz
Instructions
-
Boczniaki dokładnie płuczemy, a następnie osuszamy i kroimy w paseczki
-
Cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na łyżce masła aż się zeszklą, a następnie dodajemy pokrojone boczniaki i chwilę podsmażamy przez ok 5 minut
-
Kiedy boczniaki puszczą trochę wody dodajemy śmietanę, doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem oraz tymiankiem i chwilę dusimy aż sos się zredukuje
-
Na koniec dodajemy ugotowany wcześniej makaron (można go wstawić do gotowania i zając się przygotowaniem sosu), całość mieszamy i gotowe
Jaka śmietana????!
18% będzie ok