Makaron w sosie śmietanowym z boczniakami

Kolejny pomysł na szybki i smaczny obiad, który nie zajmie więcej niż 15-20 minut. Tego typu przepisy sprawdzają się idealnie, kiedy wracam zmęczona po pracy i nie mam czasu ani siły na to, żeby wymyślać skomplikowane potrawy, które zatrzymają mnie w kuchni na cały wieczór.

Zależy mi wtedy na prostych składnikach i błyskawicznym efekcie. I ten makaron w kremowym sosie śmietanowym z boczniakami idealnie spełnia wszystkie te kryteria. Nie musze chyba dodawać, że jest pyszny 😉

 

Składniki:

  • 200 g śmietany 18%
  • 300 g makaronu (np. kokardki)
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g boczniaków
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • świeży tymianek
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Boczniaki dokładnie płuczemy, a następnie osuszamy i kroimy w paseczki.
  2. Cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na łyżce masła aż się zeszklą, a następnie dodajemy pokrojone boczniaki i chwilę podsmażamy przez ok 5 minut.
  3. Kiedy boczniaki puszczą trochę wody dodajemy śmietanę, doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem oraz tymiankiem i chwilę dusimy aż sos się zredukuje.
  4. Na koniec dodajemy ugotowany wcześniej makaron (można go wstawić do gotowania i zając się przygotowaniem sosu), całość mieszamy i gotowe.

 

 

 

Makaron w sosie śmietanowym z boczniakami

Kolejny pomysł na szybki i smaczny obiad, który nie zajmie więcej niż 15-20 minut. Tego typu przepisy sprawdzają się idealnie, kiedy wracam zmęczona po pracy i nie mam czasu ani siły na to, żeby wymyślać skomplikowane potrawy, które zatrzymają mnie w kuchni na cały wieczór.

Zależy mi wtedy na prostych składnikach i błyskawicznym efekcie. I ten makaron w kremowym sosie śmietanowym z boczniakami idealnie spełnia wszystkie te kryteria. Nie musze chyba dodawać, że jest pyszny.

Ingredients

  • 200 g śmietany
  • 300 g makaronu np. kokardki
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g boczniaków
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • świeży tymianek
  • sól i pieprz

Instructions

  1. Boczniaki dokładnie płuczemy, a następnie osuszamy i kroimy w paseczki

  2. Cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na łyżce masła aż się zeszklą, a następnie dodajemy pokrojone boczniaki i chwilę podsmażamy przez ok 5 minut

  3. Kiedy boczniaki puszczą trochę wody dodajemy śmietanę, doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem oraz tymiankiem i chwilę dusimy aż sos się zredukuje

  4. Na koniec dodajemy ugotowany wcześniej makaron (można go wstawić do gotowania i zając się przygotowaniem sosu), całość mieszamy i gotowe