Punjabi Chole
Chole oznacza po indyjsku ciecierzycę, a ta potrawa to nic innego, jak aromatyczna ciecierzyca w sosie pomidorowo-cebulowym. Kiedy pierwszy raz spróbowałam tego dania zakochałam się od razu i jestem pewna, że będę robić je nie raz. Jest proste, niesamowicie aromatyczne, a do tego bardzo pożywne, ponieważ ciecierzyca jest bogata w białko. Jeśli lubicie kuchnię indyjską, to danie to pozycja obowiązkowa.
Składniki:
- 250 g ciecierzycy
- 1 torebka herbaty czarnej
- laska cynamonu
- 2-3 całe nasiona kardamonu
- 1 liść laurowy
- garam masala
- 3-4 łyżki masła
- 0,5 łyżeczki kuminu
- 2 cebule
- kawałek korzenia imbiru – ok 2 cm
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kolendry
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Cieciorkę namaczamy ok 6 godzin wcześniej, przekładamy do garnka, dodajemy wodę (nie soloną) i gotujemy ok 30 minut. Możecie też użyć cieciorki z puszki i pominąć ten krok.
- Cebulę obraną i pokrojoną w mniejsze kawałki miksujemy w blenderze z obranym kawałkiem imbiru i czosnkiem.
- W garnku roztapiamy ok 1 łyżkę masła, na niej chwilę podsmażamy garam masalę, korę cynamonu, kardamon, liść laurowy i kumin, przez ok minutę, a następnie dodajemy pure cebulowe.
- Smażymy chwilę, aż cebula trochę odparuje i dodajemy pomidory, torebkę z herbatą, roztartą w moździerzu kolendrę i dusimy, aż pomidory odparują.
- Na koniec wyciągamy herbatę, korę cynamonu i nasiona kardamonu i blendujemy całość.
- Dodajemy cieciorkę, masło, sok z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem bądź chili do smaku. Serwujemy np z chlebkiem naan.
Leave a Comment