Punjabi Chole

Chole oznacza po indyjsku ciecierzycę, a ta potrawa to nic innego, jak aromatyczna ciecierzyca w sosie pomidorowo-cebulowym. Kiedy pierwszy raz spróbowałam tego dania zakochałam się od razu i jestem pewna, że będę robić je nie raz. Jest proste, niesamowicie aromatyczne, a do tego bardzo pożywne, ponieważ ciecierzyca jest bogata w białko. Jeśli lubicie kuchnię indyjską, to danie to pozycja obowiązkowa.

 

Składniki:

  • 250 g ciecierzycy
  • 1 torebka herbaty czarnej
  • laska cynamonu
  • 2-3 całe nasiona kardamonu
  • 1 liść laurowy
  • garam masala
  • 3-4 łyżki masła
  • 0,5 łyżeczki kuminu
  • 2 cebule
  • kawałek korzenia imbiru – ok 2 cm
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Cieciorkę namaczamy ok 6 godzin wcześniej, przekładamy do garnka, dodajemy wodę (nie soloną) i gotujemy ok 30 minut. Możecie też użyć cieciorki z puszki i pominąć ten krok.
  2. Cebulę obraną i pokrojoną w mniejsze kawałki miksujemy w blenderze z obranym kawałkiem imbiru i czosnkiem.
  3. W garnku roztapiamy ok 1 łyżkę masła, na niej chwilę podsmażamy garam masalę, korę cynamonu, kardamon, liść laurowy i kumin, przez ok minutę, a następnie dodajemy pure cebulowe.
  4. Smażymy chwilę, aż cebula trochę odparuje i dodajemy pomidory, torebkę z  herbatą, roztartą w moździerzu kolendrę i dusimy, aż pomidory odparują.
  5. Na koniec wyciągamy herbatę, korę cynamonu i nasiona kardamonu i blendujemy całość.
  6. Dodajemy cieciorkę, masło, sok z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem bądź chili do smaku. Serwujemy np z chlebkiem naan.