Sernik dyniowy z karmelową panna cottą

Perfekcyjny, wilgotny, delikatny sernik dyniowy. To jest dla mnie kwintesencja jesiennych smaków. W tym roku postanowiłam trochę poeksperymentować i  w efekcie powstał ten dyniowy jegomość z delikatną warstwą karmelowej panna cotty na wierzchu. Cudownie się komponują, sernik nie jest za słodki, ale za to to wykończenie bazujące na karmelowej czekoladzie powoduje, że słodycz dopełnia całość.

Dla odrobiny świeżości i kwasowości, ale również dla dekoracji dodałam physalis.

 

Składniki:

Sernik dyniowy

  • 1 kg twarogu na sernik
  • 200 g pure dyniowego
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g kakaowych ciasteczek owsianych
  • 2 łyżki masła

Karmelowa panna cotta

  • 50 ml śmietanki 30%
  • 1 tabliczka czekolady karmelowej
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżeczki wody

Przygotowanie:

  1. Ciasteczka owsiane miksujemy z miękkim masłem i wykładamy formę o średnicy 20/24cm na dnie i brzegi prawie co końca. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
  2. Do misy miksera wrzucamy twaróg, cukier i jajka i miksujemy do połączenia składników, dodajemy pure dyniowe i porcjami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz szczyptę soli.
  3. Masę sernikową przelewamy do schłodzonego spodu, przykrywamy folią aluminiową z góry i pieczemy w 170 stopniach ok godzinę. Następnie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim na kolejną godzinę.
  4. Wyciągamy i chłodzimy. Kiedy sernik jest zimny można zacząć przygotowywać panna cottę.
  5. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do spęcznienie.
  6. W rondelku podgrzewamy mocno śmietankę, zdejmujemy z ognia, dodajemy pokruszoną czekoladę, mieszamy i na koniec dodajemy żelatynę. Dokładnie mieszamy, aż się całkiem rozpuści.
  7. Na ostudzony wierzch sernika wylewamy naszą panna cottę i odstawiamy do schłodzenia na ok 2 godziny.

 

 

 

 

 

 

Sernik dyniowy z karmelową panna cottą

Perfekcyjny, wilgotny, delikatny sernik dyniowy. To jest dla mnie kwintesencja jesiennych smaków. W tym roku postanowiłam trochę poeksperymentować i  w efekcie powstał ten dyniowy jegomość z delikatną warstwą karmelowej panna cotty na wierzchu. Cudownie się komponują, sernik nie jest za słodki, ale za to to wykończenie bazujące na karmelowej czekoladzie powoduje, że słodycz dopełnia całość.

Dla odrobiny świeżości i kwasowości, ale również dla dekoracji dodałam physalis.

Ingredients

  • 1 kg twarogu na sernik
  • 200 g pure dyniowego
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g kakaowych ciasteczek owsianych
  • 2 łyżki masła
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 1 tabliczka czekolady karmelowej
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżeczki wody

Instructions

  1. Ciasteczka owsiane miksujemy z miękkim masłem i wykładamy formę o średnicy 20/24cm na dnie i brzegi prawie co końca. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia

  2. Do misy miksera wrzucamy twaróg, cukier i jajka i miksujemy do połączenia składników, dodajemy pure dyniowe i porcjami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz szczyptę soli

  3. Masę sernikową przelewamy do schłodzonego spodu, przykrywamy folią aluminiową z góry i pieczemy w 170 stopniach ok godzinę. Następnie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim na kolejną godzinę

  4. Wyciągamy i chłodzimy. Kiedy sernik jest zimny można zacząć przygotowywać panna cottę

  5. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do spęcznienie

  6. W rondelku podgrzewamy mocno śmietankę, zdejmujemy z ognia, dodajemy pokruszoną czekoladę, mieszamy i na koniec dodajemy żelatynę. Dokładnie mieszamy, aż się całkiem rozpuści

  7. Na ostudzony wierzch sernika wylewamy naszą panna cottę i odstawiamy do schłodzenia na ok 2 godziny