Rozgrzewająca zupa z dorszem, kalafiorem i dynią
Dni stają się co raz krótsze, a pogoda z pięknej złotej jesieni przechodzi w bardziej ponure klimaty. Robi się też chłodniej, dlatego warto zaopatrzyć się w pożywne i rozgrzewające obiady. Dziś bardzo polecam Wam tą aromatyczną i cudownie rozgrzewającą zupę na bazie pomidorów i pure dyniowego z kalafiorem i dorszem. Jest lekka, ale za to bardzo pożywna, a za sprawą chili rozgrzewa w mgnieniu oka.
Ja lubię dość ostre dania, ale pamiętajcie, że jest to indywidualna kwestia i jeśli nie lubicie pikantnych potraw możecie chili całkiem pominąć.
Składniki:
- 1 puszka pomidorów
- 200 g pure z dyni (ugotowana i zblendowana dynia)
- 500 ml wody
- 400 g dorsza
- 0,5 kalafiora
- 4-5 ziemniaków
- 1 papryczka chili
- gałka muszkatołowa
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
- Czosnek siekamy, podsmażamy chwilę w garnku na odrobinę oliwy, dodajemy pure dyniowe, pomidory oraz wodę.
- Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka, razem z zielem i liściem laurowym oraz gałką muszkatołową – ok pół łyżeczki.
- Gotujemy aż ziemniaki zmiękną, następnie dodajemy podzielonego na różyczki kalafiora, pokrojone w plasterki chili i gotujemy ok 8 minut.
- Na sam koniec wrzucamy pokrojonego w dużą kostkę dorsza – ryba zrobi się bardzo szybko i zacznie rozpadać, więc im większa kostka tym lepiej.
Dni stają się co raz krótsze, a pogoda z pięknej złotej jesieni przechodzi w bardziej ponure klimaty. Robi się też chłodniej, dlatego warto zaopatrzyć się w pożywne i rozgrzewające obiady. Dziś bardzo polecam Wam tą aromatyczną i cudownie rozgrzewającą zupę na bazie pomidorów i pure dyniowego z kalafiorem i dorszem. Jest lekka, ale za to bardzo pożywna, a za sprawą chili rozgrzewa w mgnieniu oka.
Ja lubię dość ostre dania, ale pamiętajcie, że jest to indywidualna kwestia i jeśli nie lubicie pikantnych potraw możecie chili całkiem pominąć.
Ingredients
- 1 puszka pomidorów
- 200 g pure z dyni (ugotowana i zblendowana dynia)
- 500 ml wody
- 400 g dorsza
- 0,5 kalafiora
- 4-5 ziemniaków
- 1 papryczka chili
- gałka muszkatołowa
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 2 ząbki czosnku
Instructions
-
Czosnek siekamy, podsmażamy chwilę w garnku na odrobinę oliwy, dodajemy pure dyniowe, pomidory oraz wodę
-
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka, razem z zielem i liściem laurowym oraz gałką muszkatołową - ok pół łyżeczki
-
Gotujemy aż ziemniaki zmiękną, następnie dodajemy podzielonego na różyczki kalafiora, pokrojone w plasterki chili i gotujemy ok 8 minut
-
Na sam koniec wrzucamy pokrojonego w dużą kostkę dorsza - ryba zrobi się bardzo szybko i zacznie rozpadać, więc im większa kostka tym lepiej
Leave a Comment