Rozgrzewająca zupa z dorszem, kalafiorem i dynią

Dni stają się co raz krótsze, a pogoda z pięknej złotej jesieni przechodzi w bardziej ponure klimaty. Robi się też chłodniej, dlatego warto zaopatrzyć się w pożywne i rozgrzewające obiady. Dziś bardzo polecam Wam tą aromatyczną i cudownie rozgrzewającą zupę na bazie pomidorów i pure dyniowego z kalafiorem i dorszem. Jest lekka, ale za to bardzo pożywna, a za sprawą chili rozgrzewa w mgnieniu oka.

Ja lubię dość ostre dania, ale pamiętajcie, że jest to indywidualna kwestia i jeśli nie lubicie pikantnych potraw możecie chili całkiem pominąć.

 

Składniki:

  • 1 puszka pomidorów
  • 200 g pure z dyni (ugotowana i zblendowana dynia)
  • 500 ml wody
  • 400 g dorsza
  • 0,5 kalafiora
  • 4-5 ziemniaków
  • 1 papryczka chili
  • gałka muszkatołowa
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 2 ząbki czosnku

Przygotowanie:

  1. Czosnek siekamy, podsmażamy chwilę w garnku na odrobinę oliwy, dodajemy pure dyniowe, pomidory oraz wodę.
  2. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka, razem z zielem i liściem laurowym oraz gałką muszkatołową – ok pół łyżeczki.
  3. Gotujemy aż ziemniaki zmiękną, następnie dodajemy podzielonego na różyczki kalafiora, pokrojone w plasterki chili i gotujemy ok 8 minut.
  4. Na sam koniec wrzucamy pokrojonego w dużą kostkę dorsza – ryba zrobi się bardzo szybko i zacznie rozpadać, więc im większa kostka tym lepiej.

 

 

 

 

 

Dni stają się co raz krótsze, a pogoda z pięknej złotej jesieni przechodzi w bardziej ponure klimaty. Robi się też chłodniej, dlatego warto zaopatrzyć się w pożywne i rozgrzewające obiady. Dziś bardzo polecam Wam tą aromatyczną i cudownie rozgrzewającą zupę na bazie pomidorów i pure dyniowego z kalafiorem i dorszem. Jest lekka, ale za to bardzo pożywna, a za sprawą chili rozgrzewa w mgnieniu oka.

Ja lubię dość ostre dania, ale pamiętajcie, że jest to indywidualna kwestia i jeśli nie lubicie pikantnych potraw możecie chili całkiem pominąć.

Ingredients

  • 1 puszka pomidorów
  • 200 g pure z dyni (ugotowana i zblendowana dynia)
  • 500 ml wody
  • 400 g dorsza
  • 0,5 kalafiora
  • 4-5 ziemniaków
  • 1 papryczka chili
  • gałka muszkatołowa
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 2 ząbki czosnku

Instructions

  1. Czosnek siekamy, podsmażamy chwilę w garnku na odrobinę oliwy, dodajemy pure dyniowe, pomidory oraz wodę

  2. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka, razem z zielem i liściem laurowym oraz gałką muszkatołową - ok pół łyżeczki

  3. Gotujemy aż ziemniaki zmiękną, następnie dodajemy podzielonego na różyczki kalafiora, pokrojone w plasterki chili i gotujemy ok 8 minut

  4. Na sam koniec wrzucamy pokrojonego w dużą kostkę dorsza - ryba zrobi się bardzo szybko i zacznie rozpadać, więc im większa kostka tym lepiej