Sylwester: Tonic Martini z watą cukrową

Po świątecznym szaleństwie pora na coś dla dorosłego grona w związku ze zbliżającym się Sylwestrem. Zaczynamy od klasycznego drinka Tonic Martini z lekkim twistem w postaci dodatku waty cukrowej. Połączenie słodkiego martini Rosso z tonikiem to moim zdaniem orzeźwiająca, lekka i nie za słodka kombinacja. Idealny balans między goryczą toniku i słodyczą alkoholu.

Wata cukrowa na początku robi piękną dekorację, a później dodaje smaku – ma bowiem truskawkowy aromat. Skórka z pomarańczy poza walorem wizualnym dodaje też orzeźwiającej nuty.

Składniki:

  • 60 ml martini Rosso
  • 60 ml toniku
  • lód
  • wata cukrowa
  • skórka z pomarańczy

Przygotowanie:

  1. Do szklanki nakładamy lód, wlewamy martini i tonik, mieszamy.
  2. Z pomarańczy ścinamy skórkę, skrawamy białą cześć od spodu i przycinamy, aby brzegi były równe, skręcamy na spiralkę.
  3. Na wierzchu drinka układamy skórkę, na rant nakładamy porcję waty i można serwować.

Sylwester: Tonic Martini z watą cukrową

Po zaspokojeniu naszego wewnętrznego dziecka przepisami inspirowanymi Harrym Potter'em pora na coś dla tej dorosłej części nas. Zaczynamy od klasycznego drinka Tonic Martini z lekkim twistem w postaci dodatku waty cukrowej. Połączenie słodkiego martini Rosso z tonikiem to moim zdaniem orzeźwiająca, lekka i nie za słodka kombinacja. Idealny balans między goryczą toniku i słodyczą alkoholu.

Wata cukrowa na początku robi piękną dekorację, a później dodaje smaku - ma bowiem truskawkowy aromat. Skórka z pomarańczy poza walorem wizualnym dodaje też orzeźwiającej nuty.

Ingredients

  • 60 ml martini Rosso
  • 60 ml toniku
  • wata cukrowa
  • skórka z pomarańczy
  • lód

Instructions

  1. Do szklanki nakładamy lód, wlewamy martini i tonik, mieszamy

  2. Z pomarańczy ścinamy skórkę, skrawamy białą cześć od spodu i przycinamy, aby brzegi były równe, skręcamy na spiralkę

  3. Na wierzchu drinka układamy skórkę, na rant nakładamy porcję waty i można serwować