Sylwester: Harry Potter – Trufle Złote Znicze

Jeśli zapytalibyście mnie o to, co mi się kojarzy z Harrym Potterem, to Złoty Znicz byłby jedną z pierwszych rzeczy, jakie bym wymieniła 🙂 Ta mała skrzydlata piłeczka o złotym kolorze ma w sobie ogromną symbolikę. I szykując te przepisy wiedziałam, że nie może jej zabraknąć. Także zanim zaczniecie swoją partyjkę w grę w quidditcha zapraszam Was po przepis na trufle w kształcie Złotych Zniczy.

A co jest w środku? Cytrynowa trufla z białej czekolady. Przepyszna i cudownie aromatyczna, rozpływa się w ustach.

 

Składniki:

  • 2 tabliczki białek czekolady
  • 1/4 szklanki śmietanki kremówki
  • starta skórka z 1 cytryny
  • Do wykonania znicza – jadalna złota farbka, złote skrzydełka z brystolu, mini papilotki

Przygotowanie:

  1. Śmietankę podgrzewamy w garnku, kiedy będzie gorąca, ale nie gotująca się zdejmujemy z palnika i dodajemy do niej pokruszoną czekoladę.
  2. Masę mieszamy dokładnie, aż czekolada się całkiem rozpuści i połączy ze śmietanką, a następnie dodajemy skórkę z pomarańczy.
  3. Odstawiamy do schłodzenia – najlepiej na noc, aby masa stężała.
  4. Z ostudzonej i gęstej masy formujemy kuleczki – polecam kulać je bardzo krótko, ponieważ masa truflowa łatwo się roztapia od ciepła dłoni.
  5. Do miseczki lub czarki z zaokrąglonym dołem wlewamy złotą jadalną farbkę i wrzucamy do niej kulkę, obtaczając ją w farbie. Następnie, najlepiej za pomocą wykałaczki lub dwóch przenosimy Znicza do papilotki i dodajemy po bokach skrzydełka – wykonałam je z brystolu dodatkowo pomalowanego złotą metaliczną farbką (zostawiając cześć niepomalowaną na końcu, która będzie wetknięta w trufle), a następnie nacięłam dół skrzydełek na kształt piórek.

 

 

 

 

 

 

 

Sylwester: Harry Potter - Trufle Złote Znicze

Jeśli zapytalibyście mnie o to, co mi się kojarzy z Harrym Potterem, to Złoty Znicz byłby jedną z pierwszych rzeczy, jakie bym wymieniła 🙂 Ta mała skrzydlata piłeczka o złotym kolorze ma w sobie ogromną symbolikę. I szykując te przepisy wiedziałam, że nie może jej zabraknąć. Także zanim zaczniecie swoją partyjkę w grę w quidditcha zapraszam Was na trufle w kształcie Złotych Zniczy.

A co jest w środku? Cytrynowa trufla z białej czekolady. Przepyszna i cudownie aromatyczna, rozpływa się w ustach. 

Ingredients

  • 2 tabliczki białek czekolady
  • 1/4 szklanki śmietanki kremówki
  • starta skórka z 1 cytryny

Instructions

  1. Do wykonania znicza - jadalna złota farbka, złote skrzydełka z brystolu, mini papilotki

  2. Śmietankę podgrzewamy w garnku, kiedy będzie gorąca, ale nie gotująca się zdejmujemy z palnika i dodajemy do niej pokruszoną czekoladę. Masę mieszamy dokładnie, aż czekolada się całkiem rozpuści i połączy ze śmietanką, a następnie dodajemy skórkę z pomarańczy

  3. Odstawiamy do schłodzenia - najlepiej na noc, aby masa stężała

  4. Z ostudzonej i gęstej masy formujemy kuleczki - polecam kulać je bardzo krótko, ponieważ masa truflowa łatwo się roztapia od ciepła dłoni

  5. Do miseczki lub czarki z zaokrąglonym dołem wlewamy złotą jadalną farbkę i wrzucamy do niej kulkę, obtaczając ją w farbie. Następnie, najlepiej za pomocą wykałaczki lub dwóch przenosimy Znicza do papilotki i dodajemy po bokach skrzydełka - wykonałam je z brystolu dodatkowo pomalowanego złotą metaliczną farbką (zostawiając cześć niepomalowaną na końcu, która będzie wetknięta w trufle), a następnie nacięłam dół skrzydełek na kształt piórek