Sylwester: Harry Potter – Maślane ciasteczka w kształcie blizny Harry’ego

Halo Mugole i Czarnoksiężnicy! Czy mam tutaj fanów Harrego Pottera? Od dawna marzyła mi się seria przepisów inspirowanych HP i w tym roku w końcu zebrałam się do tego, aby je przygotować. Nie macie pojęcia jak bardzo nie mogłam się doczekać, aby Wam je pokazać! W pewien listopadowy weekend spędziłam całą sobotę gotując, a niedzielę układając różne sety zdjęciowe, aby powstały te wpisy. Dzisiaj zapraszam Was na pierwszy z nich – a będzie ich łącznie 6!

Na pierwszy ogień idą maślane ciasteczka (najprostsze na świecie) w kształcie charakterystycznej blizny Harrego Pottera, czyli błyskawicy.

 

Składniki:

  • 275 g mąki
  • 175 g masła
  • 1/3 szklanki cukru pudru

Przygotowanie:

  1. Do miski przesiewamy mąkę z cukrem pudrem.
  2. Do mąki dodajemy lekko ogrzane, ale nie całkiem miękkie masło i zagniatamy całość na gładkie, jednolite ciasto.
  3. Kulkę ciasta zawijamy folią spożywczą i wstawiamy na min. 30 minut do lodówki.
  4. Schłodzone ciasto wałkujemy na ok 3-4 mm grubości placek i wycinamy błyskawice – ja robiłam to odręcznie nożem, dlatego mają rożne rozmiary, ale możecie stworzyć sobie foremkę z folii aluminiowej.
  5. Pieczemy w 170 stopniach przez ok 10 minut, aż delikatnie zaczną się brzegi rumienić. Po upieczeniu będą bardzo delikatne i kruche, więc polecam ostudzić je całkowicie na kratce, zanim je przeniesiecie do pudełka.

 

 

 

 

 

 

 

Sylwester: Harry Potter - Maślane ciasteczka w kształcie blizny Harry'ego

Halo Mugole i Czarnoksiężnicy! Czy mam tutaj fanów Harrego Pottera? Od dawna marzyła mi się seria przepisów inspirowanych HP i w tym roku w końcu zebrałam się do tego, aby je przygotować. Nie macie pojęcia jak bardzo nie mogłam się doczekać, aby Wam je pokazać! W pewien listopadowy weekend spędziłam całą sobotę gotując, a niedzielę układając różne sety zdjęciowe, aby powstały te wpisy. Dzisiaj zapraszam Was na pierwszy z nich - a będzie ich łącznie 6!

Na pierwszy ogień idą maślane ciasteczka (najprostsze na świecie) w kształcie charakterystycznej blizny Harrego Pottera, czyli błyskawicy.

Ingredients

  • 275 g mąki
  • 175 g masła
  • 1/3 szklanki cukru pudru

Instructions

  1. Do miski przesiewamy mąkę z cukrem pudrem

  2. Do mąki dodajemy lekko ogrzane, ale nie całkiem miękkie masło i zagniatamy całość na gładkie, jednolite ciasto

  3. Kulkę ciasta zawijamy folią spożywczą i wstawiamy na min. 30 minut do lodówki

  4. Schłodzone ciasto wałkujemy na ok 3-4 mm grubości placek i wycinamy błyskawice - ja robiłam to odręcznie nożem, dlatego mają rożne rozmiary, ale możecie stworzyć sobie foremkę z folii aluminiowej

  5. Pieczemy w 170 stopniach przez ok 10 minut, aż delikatnie zaczną się brzegi rumienić. Po upieczeniu będą bardzo delikatne i kruche, więc polecam ostudzić je całkowicie na kratce, zanim je przeniesiecie do pudełka