Sylwester: Harry Potter – Kanarkowe Kremówki braci Weasley

Pamiętacie Canary Creams – Kanarkowe Kremówki wymyślone przez George’a i Freda Weasley? To ciasteczka, których zjedzenie skutkowało tymczasową przemianą w gigantycznego kanarka. Przekonał się o tym Neville, który niczego nieświadomy spałaszował kilka ciastek, zanim podsłuchał przypadkiem rozmowę Freda z Hermioną na temat ich właściwości.

Moja wersja na szczęście nie ma skutków ubocznych, więc możecie śmiało je przygotować i cieszyć się ich smakiem.

 

Składniki:

Ciastka

  • 275 g mąki
  • 125 g masła
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku

Nadzienie

  • 150 g mascarpone
  • skórka i sok z całej cytryny
  • 1 łyżka cukru pudru
  • żółty barwnik spożywczy
  • 30 ml kremówki

Przygotowanie:

  1. Do miski przesiewamy suche składniki na ciastka i dodajemy ogrzane, ale nie roztopione masło.
  2. Zagniatamy na gładkie ciasto, zawijamy w folię i schładzamy w lodówce przez ok 30 minut.
  3. Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość ok 3-4 mm i wycinamy z niego kółka.
  4. Pieczemy ok 10 minut w 180 stopniach.
  5. Kiedy ciasteczka stygną po upieczeniu szykujemy krem – w misce miksujemy wszystkie składniki na gładki krem.
  6. Pozostaje tylko je złożyć w całość. Na jednej polówce ciastka układamy porcję kremu i przykrywamy drugim

 

 

 

 

 

 

Sylwester: Harry Potter - Kanarkowe Kremówki braci Weasley

Pamiętacie Canary Creams - Kanarkowe Kremówki wymyślone przez George'a i Freda Weasley? To ciasteczka, których zjedzenie skutkowało tymczasową przemianą w gigantycznego kanarka. Przekonał się o tym Neville, który niczego nieświadomy spałaszował kilka ciastek, zanim podsłuchał przypadkiem rozmowę Freda z Hermioną na temat ich właściwości.

Moja wersja na szczęście nie ma skutków ubocznych, więc możecie śmiało je przygotować i cieszyć się ich smakiem.

Ingredients

  • 275 g mąki
  • 125 g masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • łyżeczka imbiru w proszku
  • 150 g mascarpone
  • skórka i sok z całej cytryny
  • 1 łyżka cukru pudru
  • żółty barwnik spożywczy
  • 30 ml kremówki

Instructions

  1. Do miski przesiewamy suche składniki na ciastka i dodajemy ogrzane, ale nie roztopione masło

  2. Zagniatamy na gładkie ciasto, zawijamy w folię i schładzamy w lodówce przez ok 30 minut

  3. Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość ok 3-4 mm i wycinamy z niego kółka

  4. Pieczemy ok 10 minut w 180 stopniach

  5. Kiedy ciasteczka stygną po upieczeniu szykujemy krem - w misce miksujemy wszystkie składniki na gładki krem

  6. Pozostaje tylko je złożyć w całość. Na jednej polówce ciastka układamy porcję kremu i przykrywamy drugim