Sylwester: Harry Potter – Pumpkin Pasties, czyli dyniowe ciasteczka

Mam nadzieję, że jesteście gotowi na kolejną porcję światu czarów i magii. Wyobraźcie sobie, że siedzicie wygodnie w Hogwart Express i własnie do Waszego przedziału zagląda z wózkiem sprzedawca Honeydukes Express proponując Wam przekąski na czas podróży. Jedną z najpopularniejszych przekąsek dostępnych w ekspresie były Pumpkin Pasties, czyli aromatyczne, serwowane na ciepło ciasteczka wypełnione dyniowym nadzieniem.

Wierzcie mi, że to jedne z najlepszych ciastek dyniowych, jakie będziecie mieć okazję spróbować. Nadzienie jest pełne aromatów – cynamonu, imbiru i gałki muszkatołowej, a do tego dla urozmaicenia tekstury mamy także orzechu pekan.

 

Składniki:

  • płat ciasta francuskiego
  • ok 250 g dyni hokkaido lub piżmowej
  • garść orzechów pekan
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • sok i skórka z połowy pomarańczy
  • 2 łyżki cukru lub ksylitolu
  • jajko do posmarowania

Przygotowanie:

  1. Dynię kroimy w kostkę i gotujemy, aż zmięknie. Rozgniatamy na puree po ugotowaniu.
  2. Do dyni dodajemy posiekane orzechy pekan, imbir, cynamon, cukier, sok z cytryny i skórkę i chwilkę gotujemy, aż całość przejdzie smakami.
  3. Z ciasta francuskiego wycinamy kółka, na środku układamy porcję nadzienia dyniowego i składamy na pół. Widelcem robimy wzorek dookoła na zaokrąglonym brzegu, a na górze ciastka nacinamy krzyżyk.
  4. Ciastka smarujemy przed pieczeniem roztrzepanym jajkiem i pieczemy ok 10 minut w 240 stopniach, aż się zarumienią.

 

 

 

 

 

 

Sylwester: Harry Potter - Pumpkin Pasties, czyli dyniowe ciasteczka

Mam nadzieję, że jesteście gotowi na kolejną porcję światu czarów i magii. Wyobraźcie sobie, że siedzicie wygodnie w Hogwart Express i własnie do Waszego przedziału zagląda z wózkiem sprzedawca Honeydukes Express proponując Wam przekąski na czas podróży. Jedną z najpopularniejszych przekąsek dostępnych w ekspresie były Pumpkin Pasties, czyli aromatyczne, serwowane na ciepło ciasteczka wypełnione dyniowym nadzieniem.

Wierzcie mi, że to jedne z najlepszych ciastek dyniowych, jakie będziecie mieć okazję spróbować. Nadzienie jest pełne aromatów - cynamonu, imbiru i gałki muszkatołowej, a do tego dla urozmaicenia tekstury mamy także orzechu pekan.

Ingredients

  • 1 płat ciasta francuskiego
  • ok 250 g dyni hokkaido lub piżmowej
  • garść orzechów pekan
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • sok i skórka z połowy pomarańczy
  • 2 łyżki cukru lub ksylitolu
  • jajko do posmarowania

Instructions

  1. Dynię kroimy w kostkę i gotujemy, aż zmięknie. Rozgniatamy na puree po ugotowaniu

  2. Do dyni dodajemy posiekane orzechy pekan, imbir, cynamon, cukier, sok z cytryny i skórkę i chwilkę gotujemy, aż całość przejdzie smakami

  3. Z ciasta francuskiego wycinamy kółka, na środku układamy porcję nadzienia dyniowego i składamy na pół. Widelcem robimy wzorek dookoła na zaokrąglonym brzegu, a na górze ciastka nacinamy krzyżyk

  4. Ciastka smarujemy przed pieczeniem roztrzepanym jajkiem i pieczemy ok 10 minut w 240 stopniach, aż się zarumienią