Moskole, czyli góralska wersja placków ziemniaczanych

Placki ziemniaczane zna chyba każdy, ale najbardziej popularną wersją w Polsce są takie z tartych surowych ziemniaków, smażone na złoty kolor. Górale natomiast stworzyli swoją własną wersję, którą robi się z ziemniaków gotowanych. Są to moskole i najczęściej piecze się je na blasze w piekarniku bądź piecu opalanym drewnem, ale można także na patelni. Dzisiaj przepis na kolejną potrawę regionalną prosto z południa Polski.

Moskole można też serwować na słodko, ale ja zdecydowanie wolę ich wytrawną wersję.

 

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól i pieprz
  • 1 cebula

Przygotowanie:

  1. Cebulkę drobno siekamy i obsmażamy na patelni na złoty kolor.
  2. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, a następnie odcedzamy i rozgniatamy praską.
  3. Do ostudzonych ziemniaków dodajemy jajko, podsmażoną cebulkę, mąki oraz ok 1 łyżeczkę soli i mieszamy ciasto.
  4. Formujemy z niego małe placuszki i smażymy na złoty kolor z obu stron.

 

 

 

 

 

Moskole, czyli góralska wersja placków ziemniaczanych

Placki ziemniaczane zna chyba każdy, ale najbardziej popularną wersją w Polsce są takie z tartych surowych ziemniaków, smażone na złoty kolor. Górale natomiast stworzyli swoją własną wersję, którą robi się z ziemniaków gotowanych. Są to moskole i najczęściej piecze się je na blasze w piekarniku bądź piecu opalanym drewnem, ale można także na patelni. Dzisiaj przepis na kolejną potrawę regionalną prosto z południa Polski.

Moskole można też serwować na słodko, ale ja zdecydowanie wolę ich wytrawną wersję.

Ingredients

  • 500 g ziemniaków
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól i pieprz
  • 1 cebula

Instructions

  1. Cebulkę drobno siekamy i obsmażamy na patelni na złoty kolor

  2. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, a następnie odcedzamy i rozgniatamy praską

  3. Do ostudzonych ziemniaków dodajemy jajko, podsmażoną cebulkę, mąki oraz ok 1 łyżeczkę soli i mieszamy ciasto

  4. Formujemy z niego małe placuszki i smażymy na złoty kolor z obu stron