Dorsz pieczony pod parmezanowo-rozmarynową posypką

Chlebowa posypka to alternatywa dla tłustych panierek. Jest lekka, aromatyczna i można robić jej różne wariacje smakowe. Ja tym razem postawiłam na parmezan i rozmaryn, ponieważ te dwa smaki idealnie się moim zdaniem komponują z tą rybą. Do tego podczas pieczenia ryba pozostaje soczysta w środku, a posypka staje się chrupka. Mamy dzięki temu różnorodne tekstury.

Ja podałam dorsza z frytkami i domowym sosem aioli, na który przepis znajdziecie tutaj.

 

Składniki:

  • 500 g filetu z dorsza
  • 150-200 g panko
  • pęczek rozmarynu
  • 30 g tartego parmezanu
  • sól i pieprz
  • skórka z cytryny
  • olej lub oliwa

Przygotowanie:

  1. Filety z dorsza oprószamy solą i pieprzem i układamy w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym. Polecam od razu na tym etapie dorsza podzielić na porcje.
  2. W miseczce mieszamy panko ze startym parmezanem, solą, posiekanym drobno rozmarynem oraz startą skórką z cytryny i posypujemy tak przygotowaną mieszanką dorsza.
  3. Pieczemy w 170 stopniach przez ok 20 minut.
  4. Podajemy z ulubionymi dodatkami (np. frytkami i sosem aioli).

 

 

 

 

 

Dorsz pieczony pod parmezanowo-rozmarynową posypką

Chlebowa posypka to alternatywa dla tłustych panierek. Jest lekka, aromatyczna i można robić jej różne wariacje smakowe. Ja tym razem postawiłam na parmezan i rozmaryn, ponieważ te dwa smaki idealnie się moim zdaniem komponują z tą rybą. Do tego podczas pieczenia ryba pozostaje soczysta w środku, a posypka staje się chrupka. Mamy dzięki temu różnorodne tekstury.

Ja podałam dorsza z frytkami i domowym sosem aioli, na który przepis znajdziecie tutaj.

Ingredients

  • 500 g filetu z dorsza
  • 150-200 g panko
  • pęczek rozmarynu
  • 30 g tartego parmezanu
  • sól i pieprz
  • skórka z cytryny
  • yolej lub oliwa

Instructions

  1. Filety z dorsza oprószamy solą i pieprzem i układamy w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym. Polecam od razu na tym etapie dorsza podzielić na porcje

  2. W miseczce mieszamy panko ze startym parmezanem, solą, posiekanym drobno rozmarynem oraz startą skórką z cytryny i posypujemy tak przygotowaną mieszanką dorsza. Pieczemy w 170 stopniach przez ok 20 minut

  3. Podajemy z ulubionymi dodatkami (np. frytkami i sosem aioli)