Dorsz pieczony pod parmezanowo-rozmarynową posypką
Chlebowa posypka to alternatywa dla tłustych panierek. Jest lekka, aromatyczna i można robić jej różne wariacje smakowe. Ja tym razem postawiłam na parmezan i rozmaryn, ponieważ te dwa smaki idealnie się moim zdaniem komponują z tą rybą. Do tego podczas pieczenia ryba pozostaje soczysta w środku, a posypka staje się chrupka. Mamy dzięki temu różnorodne tekstury.
Ja podałam dorsza z frytkami i domowym sosem aioli, na który przepis znajdziecie tutaj.
Składniki:
- 500 g filetu z dorsza
- 150-200 g panko
- pęczek rozmarynu
- 30 g tartego parmezanu
- sól i pieprz
- skórka z cytryny
- olej lub oliwa
Przygotowanie:
- Filety z dorsza oprószamy solą i pieprzem i układamy w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym. Polecam od razu na tym etapie dorsza podzielić na porcje.
- W miseczce mieszamy panko ze startym parmezanem, solą, posiekanym drobno rozmarynem oraz startą skórką z cytryny i posypujemy tak przygotowaną mieszanką dorsza.
- Pieczemy w 170 stopniach przez ok 20 minut.
- Podajemy z ulubionymi dodatkami (np. frytkami i sosem aioli).
Dorsz pieczony pod parmezanowo-rozmarynową posypką
Chlebowa posypka to alternatywa dla tłustych panierek. Jest lekka, aromatyczna i można robić jej różne wariacje smakowe. Ja tym razem postawiłam na parmezan i rozmaryn, ponieważ te dwa smaki idealnie się moim zdaniem komponują z tą rybą. Do tego podczas pieczenia ryba pozostaje soczysta w środku, a posypka staje się chrupka. Mamy dzięki temu różnorodne tekstury.
Ja podałam dorsza z frytkami i domowym sosem aioli, na który przepis znajdziecie tutaj.
Ingredients
- 500 g filetu z dorsza
- 150-200 g panko
- pęczek rozmarynu
- 30 g tartego parmezanu
- sól i pieprz
- skórka z cytryny
- yolej lub oliwa
Instructions
-
Filety z dorsza oprószamy solą i pieprzem i układamy w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym. Polecam od razu na tym etapie dorsza podzielić na porcje
-
W miseczce mieszamy panko ze startym parmezanem, solą, posiekanym drobno rozmarynem oraz startą skórką z cytryny i posypujemy tak przygotowaną mieszanką dorsza. Pieczemy w 170 stopniach przez ok 20 minut
-
Podajemy z ulubionymi dodatkami (np. frytkami i sosem aioli)
Leave a Comment