Boże Narodzenie: Kawowy tort z piernikowymi domkami

Ten torcik zrobił furorę w zeszłym roku na Boże Narodzenie u mnie w domu, dlatego dzielę się z Wami przepisem. Poza tym, że jest przepyszny, to jeszcze wygląda pięknie – a to wszystko za sprawą piernikowych domków i choinek, którymi jest udekorowany. Torcik składa się z puszystych warstw kakaowego biszkoptu nasączonych amaretto oraz kremowego kremu kawowego na bazie mascarpone. Wszystko razem się super komponuje i podkręca świąteczny nastrój.

Składniki:

Biszkopt

  • 2 szklanki mąki
  • 8 jajek
  • 8 łyżek oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki kakao

Krem kawowy

  • 500 g mascarpone
  • 50 ml śmietanki kremówki
  • 30ml espresso
  • 4 łyżki cukru pudru
  • Amaretto do nasączenia (bądź inny alkohol wedle uznania)
  • Do dekoracji: lukrowane pierniczki (przepis znajdziecie tutaj)

Przygotowanie:

  1. Biszkopt warto przygotować przynajmniej dzień wcześniej: Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ubijamy z olejem, sodą i proszkiem do pieczenia na puszystą jasną masę.
  2. W oddzielnej misce ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli białka, a kiedy piana zacznie być gęsta porcjami dodajemy cukier. Piana powinna być sztywna.
  3. Do białek dodajemy ubitą masę żółtkową i bardzo delikatnie mieszamy aby nie zniszczyć pęcherzyków powietrza.
  4. Na koniec dodajemy porcjami mąkę i również delikatnie mieszamy, okrężnymi ruchami zagarniając ciasto od dołu ku górze.
  5. Ciasto rozlewamy do dwóch form o średnicy 24cm i pieczemy ok 30 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem, lub do suchego patyczka.
  6. Aby przygotować krem miksujemy z cukrem i espresso mascarpone.
  7. Kremówkę ubijamy i dodajemy do mascarpone, dokładnie mieszając, najlepiej już ręcznie.
  8. Upieczone biszkopty przecinamy na pół, nasączamy pierwszy placek amaretto, układamy porcję kremu, następnie kolejne warstwy. Ostatni placek nasączamy od spodu.
  9. Resztą kremu tynkujemy tort z zewnątrz. Dekorujemy przyklejając po bokach dookoła piernikowe domki. Na szczycie można wbić kilka gałązek świerku lub innego iglaka i posypać je cukrem pudrem dla efektu śniegu.

 

 

 

 

 

Ten torcik zrobił furorę w zeszłym roku na Boże Narodzenie u mnie w domu, dlatego dzielę się z Wami przepisem. Poza tym, że jest przepyszny, to jeszcze wygląda pięknie - a to wszystko za sprawą piernikowych domków i choinek, którymi jest udekorowany. Torcik składa się z puszystych warstw kakaowego biszkoptu nasączonych amaretto oraz kremowego kremu kawowego na bazie mascarpone. Wszystko razem się super komponuje i podkręca świąteczny nastrój.

Ingredients

  • 2 szklanki mąki
  • 8 jajek
  • 8 łyżek oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 750 g mascarpone
  • 50 ml śmietanki kremówki
  • 30 ml espresso
  • 4 łyżki cukru pudru
  • Amaretto do nasączenia (bądź inny alkohol wedle uznania)
  • Do dekoracji: lukrowane pierniczki (przepis znajdziecie tutaj)

Instructions

  1. Biszkopt warto przygotować przynajmniej dzień wcześniej: Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ubijamy z olejem, sodą i proszkiem do pieczenia na puszystą jasną masę

  2. W oddzielnej misce ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli białka, a kiedy piana zacznie być gęsta porcjami dodajemy cukier. Piana powinna być sztywna

  3. Do białek dodajemy ubitą masę żółtkową i bardzo delikatnie mieszamy aby nie zniszczyć pęcherzyków powietrza

  4. Na koniec dodajemy porcjami mąkę i również delikatnie mieszamy, okrężnymi ruchami zagarniając ciasto od dołu ku górze

  5. Ciasto rozlewamy do dwóch form o średnicy 24cm i pieczemy ok 30 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem, lub do suchego patyczka

  6. Aby przygotować krem miksujemy z cukrem i espresso mascarpone. Kremówkę ubijamy i dodajemy do mascarpone, dokładnie mieszając, najlepiej już ręcznie

  7. Upieczone biszkopty przecinamy na pół, nasączamy pierwszy placek amaretto, układamy porcję kremu, następnie kolejne warstwy. Ostatni placek nasączamy od spodu. Resztą kremu tynkujemy tort z zewnątrz. Dekorujemy przyklejając po bokach dookoła piernikowe domki. Na szczycie można wbić kilka gałązek świerku lub innego iglaka i posypać je cukrem pudrem dla efektu śniegu