Halloween: Ciastka z oczami

Od zawsze powtarzam, że  nie lubię, jak jedzenie na mnie patrzy, z tego tez powodu zwykle, jeśli dostaję rybę pieczoną w całości zasłaniam jej głowę. Ta zasada nie dotyczy wyłącznie ryb. Wszystko co ma oczy na talerzu wzbudza we mnie pewien niepokój i wiem, że nie jestem sama. Dlatego też te ciastka będą idealne na Halloween – trochę przerażające jest, jak z tego, co powinno być wiśniowym ciastem coś na Ciebie spogląda.

W rzeczywistości to ciasteczka z ciasta francuskiego wypełnione dżemem wiśniowym, a oczy to nic innego jak całe wiśnie z odrobiną mascarpone, aby uwypuklić wrażenie i sprawić, że stają się jeszcze bardziej rzeczywiste.

 

Składniki:

  • płat ciasta francuskiego
  • dżem wiśniowy
  • wiśnie w syropie
  • mascarpone (lub biała farbka spożywcza w żelu)
  • jajko do posmarowania

Przygotowanie:

  1. Z ciasta francuskiego wycinamy kółka – powinna ich być parzysta liczba, ponieważ połowa pójdzie na spód a reszta do przykrycia. Z jednego płatu ciasta wychodzi ok 10-12 ciastek, przy foremce o średnicy 10 cm.
  2. W formie na muffinki umieszczamy papilotki, wykładamy je połową wykrojonych kółek.
  3. Do środka nakładamy dżem, przykrywamy drugą połową kółek.
  4. Z reszty ciasta wycinamy małe kółeczka, przecinamy je na pół i wzdłuż prostego brzegu nożem robimy kreskę – to będzie zarys powieki.
  5. Wierzch ciastka smarujemy roztrzepanym jajkiem, układamy na środku wiśnie i przykrywamy je półkolem ciasta, tworząc powiekę, i następnie ją również pokrywamy jajkiem.
  6. Pieczemy w 240 stopniach ok 15 minut.
  7. Po wyjęciu z piekarnika studzimy i z mascarpone lub farbki spożywczej domalowujemy dolną linię wodną i kropkę odbłysku światła na gałce ocznej.

 

 

 

 

 

 

 

Halloween: Ciastka z oczami

Od zawsze powtarzam, że  nie lubię, jak jedzenie na mnie patrzy, z tego tez powodu zwykle, jeśli dostaję rybę pieczoną w całości zasłaniam jej głowę. Ta zasada nie dotyczy wyłącznie ryb. Wszystko co ma oczy na talerzu wzbudza we mnie pewien niepokój i wiem, że nie jestem sama. Dlatego też te ciastka będą idealne na Halloween - trochę przerażające jest, jak z tego, co powinno być wiśniowym ciastem coś na Ciebie spogląda.

W rzeczywistości to ciasteczka z ciasta francuskiego wypełnione dżemem wiśniowym, a oczy to nic innego jak całe wiśnie z odrobiną mascarpone, aby uwypuklić wrażenie i sprawić, że stają się jeszcze bardziej rzeczywiste.

Ingredients

  • płat ciasta francuskiego
  • dżem wiśniowy
  • wiśnie w syropie
  • mascarpone (lub biała farbka spożywcza w żelu)
  • jajko do posmarowania

Instructions

  1. Z ciasta francuskiego wycinamy kółka - powinna ich być parzysta liczba, ponieważ połowa pójdzie na spód a reszta do przykrycia. Z jednego płatu ciasta wychodzi ok 10-12 ciastek, przy foremce o średnicy 10 cm

  2. W formie na muffinki umieszczamy papilotki, wykładamy je połową wykrojonych kółek. Do środka nakładamy dżem, przykrywamy drugą połową kółek

  3. Z reszty ciasta wycinamy małe kółeczka, przecinamy je na pół i wzdłuż prostego brzegu nożem robimy kreskę - to będzie zarys powieki

  4. Wierzch ciastka smarujemy roztrzepanym jajkiem, układamy na środku wiśnie i przykrywamy je półkolem ciasta, tworząc powiekę i następnie ją również pokrywamy jajkiem

  5. Pieczemy w 240 stopniach ok 15 minut

  6. Po wyjęciu z piekarnika studzimy i z mascarpone lub farbki spożywczej domalowujemy dolną linię wodną i kropkę odbłysku światła na gałce ocznej