Halloween: Palce Baby Jagi prosto z pieca

Każdy z Was zna pewnie historię i Jasiu i Małgosi, którzy przechytrzyli Babę Jagę. Właśnie ta historia zainspirowała mnie do kolejnego przepisu na Halloween, czyli palców Baby Jagi. Jak głosi bajka Jaś i Małgosia wepchnęli Babę Jagę łopatą do pieca, więc na stercie jej przepisów zaserwowane są pieczone palce Baby Jagi – wyglądają dość realistycznie, a w rzeczywistości to chrupiące ciasto francuskie z prażonymi, lekko solonymi migdałami i sriracha.

Wyglądają strasznie, ale za to smakują genialnie. Pamiętajcie, aby posmarować je roztrzepanym jajkiem przed pieczeniem – dzięki temu nabiorą koloru i będą się ładnie błyszczeć.

 

Składniki:

  • płat ciasta francuskiego
  • migdały ze skórką, prażone, lekko solone
  • sriracha
  • jajko do posmarowania

Przygotowanie:

  1. Z tej porcji wyjdzie Wam ok 24-30 palców. Ciasto z płata warto zagnieść i zrobić z niego wałeczek o grubości ok 1 cm, z którego wytniemy paski.
  2. Paski ciasta formujemy na kształt palców, robiąc w dwóch miejscach wgłębienia po bokach w miejscach poniżej zgięcia palca.
  3. Nożykiem nacinamy ciasto w miejscach, gdzie zgina się skóra, tworząc charakterystyczne linie.
  4. Na koniec na samej górze palca wbijamy lekko migdały, tak, aby od spodu wciąż opierały się na cieście, ale wystawały lekko poza palec. Kształtujemy na dole ciasto wokół „paznokcia”.
  5. Na koniec wokół paznokcia i na dole palca smarujemy sriracha, która ma imitować krew. Smarujemy je roztrzepanym jajkiem.
  6. Pieczemy w 240 stopniach przez ok 10 minut.

 

 

 

 

 

 

 

Halloween: Palce Baby Jagi prosto z pieca

Każdy z Was zna pewnie historię i Jasiu i Małgosi, którzy przechytrzyli Babę Jagę. Właśnie ta historia zainspirowała mnie do kolejnego przepisu na Halloween, czyli palców Baby Jagi. Jak głosi bajka Jaś i Małgosia wepchnęli Babę Jagę łopatą do pieca, więc na stercie jej przepisów zaserwowane są pieczone palce Baby Jagi - wyglądają dość realistycznie, a w rzeczywistości to chrupiące ciasto francuskie z prażonymi, lekko solonymi migdałami i sriracha.

Wyglądają strasznie, ale za to smakują genialnie. Pamiętajcie, aby posmarować je roztrzepanym jajkiem przed pieczeniem - dzięki temu nabiorą koloru i będą się ładnie błyszczeć.

Ingredients

  • 1 płat ciasta francuskiego
  • migdały ze skórką, prażone, lekko solone
  • sriracha
  • jajko do posmarowania

Instructions

  1. Z tej porcji wyjdzie Wam ok 24-30 palców. Ciasto z płata warto zagnieść i zrobić z niego wałeczek o grubości ok 1 cm, z którego wytniemy paski

  2. Paski ciasta formujemy na kształt palców, robiąc w dwóch miejscach wgłębienia po bokach w miejscach poniżej zgięcia palca

  3. Nożykiem nacinamy ciasto w miejscach, gdzie zgina się skóra, tworząc charakterystyczne linie

  4. Na koniec na samej górze palca wbijamy lekko migdały, tak, aby od spodu wciąż opierały się na cieście, ale wystawały lekko poza palec. Kształtujemy na dole ciasto wokół "paznokcia"

  5. Na koniec wokół paznokcia i na dole palca smarujemy sriracha, która ma imitować krew. Smarujemy je roztrzepanym jajkiem

  6. Pieczemy w 240 stopniach przez ok 10 minut