Halloween: Zatrute szklane jabłka

W tym roku zaczynamy serię Halloweenowych przepisów w baśniowym klimacie, zaczynając od klasyków. A czy jest bardziej charakterystyczna postać, niż Zła Królowa z Królewny Śnieżki i Siedmiu Krasnoludków? Tym razem zdecydowałam się wykorzystać element z tej bajki, który sam w sobie jest już klasykiem, czyli zatrute jabłko. Szklane jabłka chodziły za mną już od jakiegoś czasu i w końcu zdecydowałam się je wykonać.

Polecam wybrać jak najbardziej kwaśne jabłka, ponieważ cukrowa polewa zdecydowanie będzie wtedy zbilansowana przez kwaśność owocu. Jabłka pięknie się błyszczą i wręcz zachęcają, aby zatopić w nich zęby.

 

Składniki:

  • 5-6 małych jabłek
  • 250 g cukru
  • 1 łyżka miodu
  • szczypta cynamonu
  • 50 ml wody
  • czerwony barwnik spożywczy
  • Dodatkowo: oczyszczone i wymyte patyczki

Przygotowanie:

  1. Jabłka dokładnie myjemy i osuszamy, usuwamy ogonki i w ich miejsce wbijamy patyczki.
  2. Przygotowujemy pergamin przetarty cienką warstwą oleju.
  3. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy miód, cukier, barwnik i cynamon i gotujemy aż masa osiągnie temperaturę ok 137-138 stopni – przy tej temperaturze pięknie zastygnie na jabłkach, ale nie będzie twarda jak karmelki i łatwo będzie można jabłka ugryźć.
  4. Obtaczamy jabłka w masie cukrowej, pozbywamy się nadmiaru masy cukrowej i odstawiamy na pergamin do ostygnięcia.

 

 

 

 

 

 

 

Halloween: Zatrute szklane jabłka

W tym roku zaczynamy serię Halloweenowych przepisów w baśniowym klimacie, zaczynając od klasyków. A czy jest bardziej charakterystyczna postać, niż Zła Królowa z Królewny Śnieżki i Siedmiu Krasnoludków? Tym razem zdecydowałam się wykorzystać element z tej bajki, który sam w sobie jest już klasykiem, czyli zatrute jabłko. Szklane jabłka chodziły za mną już od jakiegoś czasu i w końcu zdecydowałam się je wykonać.

Polecam wybrać jak najbardziej kwaśne jabłka, ponieważ cukrowa polewa zdecydowanie będzie wtedy zbilansowana przez kwaśność owocu. Jabłka pięknie się błyszczą i wręcz zachęcają, aby zatopić w nich zęby.

Ingredients

  • 5-6 małych jabłek
  • 250 g cukru
  • 1 łyżka miodu
  • szczypta cynamonu
  • 50 ml wody
  • czerwony barwnik spożywczy
  • Dodatkowo: oczyszczone i wymyte patyczki

Instructions

  1. Jabłka dokładnie myjemy i osuszamy, usuwamy ogonki i w ich miejsce wbijamy patyczki

  2. Przygotowujemy pergamin przetarty cienką warstwą oleju

  3. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy miód, cukier, barwnik (jeśli proszkowy wystarczy szczypta) i cynamon i gotujemy aż masa osiągnie temperaturę ok 137-138 stopni - przy tej temperaturze pięknie zastygnie na jabłkach, ale nie będzie twarda jak karmelki i łatwo będzie można jabłka ugryźć

  4. Obtaczamy jabłka w masie cukrowej, pozbywamy się nadmiaru masy cukrowej i odstawiamy na pergamin do ostygnięcia