Chaczapuri adżarskie

Chaczapuri to chyba jedno z najpopularniejszych dań kuchni gruzińskiej, którego różne odmiany spotkać można w innych krajach bałkańskich. Rodzajów chaczapuri jest też bez liku – są nadziewane samym serem, z serem wędzonym szpinakiem, mięsem, pastą z fasoli. Mogłabym wyliczać jeszcze długo. Ale to o charakterystycznym kształcie łódeczki to chyba obowiązkowa pozycja, której trzeba spróbować.

Poziom ścięcia jajka zależy od Waszych upodobań, ale ogólna zasada jest taka, aby było na tyle nie ścięte, by mogło dać się je wymieszać z serowym nadzieniem i pozwolić mu się ściąć już po tym, kiedy zostanie wyjęte z piekarnika.

Składniki:

Ciasto

  • 250g mąki pszennej
  • 5 g świeżych drożdży
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżki oleju
  • 0,5 łyżeczki cukru

Farsz

  • 50g ricotty
  • 50g sera cheddar
  • 2 jajka

Przygotowanie:

  1. Drożdże mieszamy z mąką, solą i cukrem. Dodajemy mleko i wyrabiamy sprężyste ciasto. Jeśli będzie za rzadkie można podsypać mąkę. Na koniec dodajemy oliwę.
  2. Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, przykryte ściereczką. Kiedy zwiększy dwukrotnie swoją objętość ponownie je wyrabiamy, aż będzie elastyczne i gładkie. Należy ponownie je przykryć i odstawić, aby znów wyrosło.
  3. W międzyczasie przygotowujemy farsz – mieszamy ricottę ze startym serem cheddar i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  4. Ciasto po wyrośnięciu dzielimy na dwie porcje i formujemy w kształt łódeczki.
  5. Do środka nakładamy nasz serowy farsz i podpiekamy ok 10 minut w 180 stopniach.
  6. Po tym czasie do łódeczek wbijamy po jajku i zapiekamy jeszcze max. 5 minut – aby jajko się lekko ścięło.