Sałatka z fetą, grejpfrutem i burakiem

Sałatki to zawsze są szybkie i lekkie propozycje dla osób, które szukają smacznego i nie zbyt obciążającego żołądek rozwiązania na lunch albo na obiad. Ja kocham słodko-słone połączenia i ta wersja ze słonym serem feta oraz słodkim, lekki goryczkowym, ale soczystym i słodkim grejpfrutem to strzał w dziesiątkę. Do tego słodki burak, kolorowe pomidorki koktajlowe i chrupiąca czerwona cebula dla zaostrzenia smaków.

Całość podałam z lekkim dressingiem miętowym. Niebo w gębie!

 

Składniki:

  • 1 grejpfrut
  • 4-6 kolorowych pomidorków koktajlowych
  • 50 g sera feta
  • 1 mała czerwona cebula
  • mix sałat
  • 1 mały pieczony lub gotowany burak
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z połówki cytryny
  • 3-4 listki mięty
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Zaczynamy od przygotowania dressingu – w moździerzu ucieramy listki mięty z oliwą, a następnie dodajemy soli i pieprz oraz sok z cytryny i dokładnie mieszamy (zamiast w moździerzu można to też zblendować lub miętę drobno posiekać)
  2. Grejpfruta filetujemy – obieramy ze skórki dookoła, ścinając ją ostrym nożykiem pozostawiają goły miąższ, a następnie wykrawamy fileciki spomiędzy błon.
  3. Buraka kroimy w ćwiartki lub kostkę, pomidorki przekrwawmy na pół, a cebulę w piórka.
  4. W misce układamy porcję sałat, na nie przekładamy pozostałe pokrojone składniki i kruszymy nasza fetę.
  5. Całość skrapiamy miętowym dressingiem.

 

 

 

 

 

Sałatka z fetą, grejpfrutem i burakiem

Sałatki to zawsze są szybkie i lekkie propozycje dla osób, które szukają smacznego i nie zbyt obciążającego żołądek rozwiązania na lunch albo na obiad. Ja kocham słodko-słone połączenia i ta wersja ze słonym serem feta oraz słodkim, lekki goryczkowym, ale soczystym i słodkim grejpfrutem to strzał w dziesiątkę. Do tego słodki burak, kolorowe pomidorki koktajlowe i chrupiąca czerwona cebula dla zaostrzenia smaków.

Całość podałam z lekkim dressingiem miętowym. Niebo w gębie!

Ingredients

  • 1 grejpfrut
  • 4-6 kolorowych pomidorków koktajlowych
  • 50 g sera feta
  • 1 mała czerwona cebula
  • mix sałat
  • 1 mały pieczony lub gotowany burak
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z połówki cytryny
  • 3-4 listki mięty
  • sól i pieprz

Instructions

  1. Zaczynamy od przygotowania dressingu - w moździerzu ucieramy listki mięty z oliwą, a następnie dodajemy soli i pieprz oraz sok z cytryny i dokładnie mieszamy (zamiast w moździerzu można to też zblendować lub miętę drobno posiekać)

  2. Grejpfruta filetujemy - obieramy ze skórki dookoła, ścinając ją ostrym nożykiem pozostawiają goły miąższ, a następnie wykrawamy fileciki spomiędzy błon

  3. Buraka kroimy w ćwiartki lub kostkę, pomidorki przekrwawmy na pół, a cebulę w piórka

  4. W misce układamy porcję sałat, na nie przekładamy pozostałe pokrojone składniki i kruszymy nasza fetę

  5. Całość skrapiamy miętowym dressingiem