Pieczony batat z pikantnym sosem i prażonym prosciutto

Tym batatem można się zajadać w nieskończoność. To jest danie kompletne i idealne. Serio! Pieczony, słodki i soczysty batat polany jest domowym sosem chipotle mayo. Do tego dużo świeżej kolendry, szczypiorek i prażona szynka prosciutto. Najlepiej smakuje na ciepło, ale wersja na zimno jest równie smaczna. Owoce granatu dodatkowo dodają świeżości.

Prosciutto można zamienić na prażony bekon, bądź – w wersji bezmięsnej, na prażoną cebulkę.

 

Składniki:

  • 1 batat
  • szczypiorek
  • kolendra
  • 2-3 plastry prosciutto
  • owoce granatu

Sos chipotle mayo

  • 1 główka czosnku
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka skuru
  • papryka chipotle
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Batat kroimy na pół, skrapiamy lekko oliwą, zawijamy w folię i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut.
  2. W tym samym czasie razem z batatem wstawiamy główkę czosnku – najpierw z góry ścinamy czubek, skrapiamy oliwą i zawijamy w folię tak samo jak batat.
  3. Czosnek wyciągamy z piekarnika po ok 30 minutach, wyciskamy upieczony miąższ do miseczki, dodajemy pozostałe składniki na sos i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku.
  4. Szynkę prosciutto podsmażamy z obu stron na złoto na suchej patelni – odkładamy na ręcznik papierowy aby stała się chrupka.
  5. Upieczone połówki batatu układamy na talerzach, polewamy sosem i posypujemy resztą składników.

Pieczony batat z pikantnym sosem i prażonym prosciutto

Tym batatem można się zajadać w nieskończoność. To jest danie kompletne i idealne. Serio! Pieczony, słodki i soczysty batat polany jest domowym sosem chipotle mayo. Do tego dużo świeżej kolendry, szczypiorek i prażona szynka prosciutto. Najlepiej smakuje na ciepło, ale wersja na zimno jest równie smaczna. Owoce granatu dodatkowo dodają świeżości.

Prosciutto można zamienić na prażony bekon, bądź - w wersji bezmięsnej, na prażoną cebulkę.

Ingredients

  • 1 batat
  • szczypiorek
  • kolendra
  • 2-3 plastry prosciutto
  • owoce granatu
  • 1 główka czosnku
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka skyru
  • papryka chipotle
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

Instructions

  1. Batat kroimy na pół, skrapiamy lekko oliwą, zawijamy w folię i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut

  2. W tym samym czasie razem z batatem wstawiamy główkę czosnku - najpierw z góry ścinamy czubek, skrapiamy oliwą i zawijamy w folię tak samo jak batat

  3. Czosnek wyciągamy z piekarnika po ok 30 minutach, wyciskamy upieczony miąższ do miseczki, dodajemy pozostałe składniki na sos i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku

  4. Szynkę prosciutto podsmażamy z obu stron na złoto na suchej patelni - odkładamy na ręcznik papierowy aby stała się chrupka

  5. Upieczone połówki batatu układamy na talerzach, polewamy sosem i posypujemy resztą składników