Sałatka z grillowaną gruszką, halloumi, burakiem i pistacjami
Gruszka, burak, ser – klasyczne połączenie, które się nie nudzi. Dlatego tak często po nie sięgam. Dziś w postaci sałatki. Prostej, szybkiej i bardzo pożywnej. Chrupiące grillowane halloumi, soczysta gruszka, słodki burak. Do tego trochę prażonych pistacji dla złamania smaku i dodatkowe tekstury. Całość skropiona truskawkowym sosem balsamico, dla dodania świeżości.
Sałatki to super alternatywa na lunch – są lekkie, ale sycące i szybko się je przygotowuje.
Składniki:
- 1 sałata rzymska
- 1 pieczony burak
- ok 150 g sera halloumi
- 1 gruszka
- truskawkowy sos balsamico (lub zwykły)
- pistacje
Przygotowanie:
- Ser halloumi kroimy na plasterki i grillujemy z obu stron.
- Gruszkę również kroimy na ok 3-4 mm plastry i także grillujemy.
- Buraka kroimy na pół i w plasterki.
- W miseczce układamy umyte, osuszone liście sałaty rzymskiej – posiekane lub porwane.
- Na sałatę wykładamy plastry grillowanego halloumi, gruszki, buraka, skrapiamy sosem i posypujemy lekko posiekanymi pistacjami.
Sałatka z grillowaną gruszką, halloumi, burakiem i pistacjami
Gruszka, burak, ser - klasyczne połączenie, które się nie nudzi. Dlatego tak często po nie sięgam. Dziś w postaci sałatki. Prostej, szybkiej i bardzo pożywnej. Chrupiące grillowane halloumi, soczysta gruszka, słodki burak. Do tego trochę prażonych pistacji dla złamania smaku i dodatkowe tekstury. Całość skropiona truskawkowym sosem balsamico, dla dodania świeżości.
Sałatki to super alternatywa na lunch - są lekkie, ale sycące i szybko się je przygotowuje.
Ingredients
- 1 sałata rzymska
- 1 pieczony burak
- ok 150 g sera halloumi
- 1 gruszka
- truskawkowy sos balsamico (lub zwykły)
- pistacje
Instructions
-
Ser halloumi kroimy na plasterki i grillujemy z obu stron
-
Gruszkę również kroimy na ok 3-4 mm plastry i także grillujemy
-
Buraka kroimy na pół i w plasterki
-
W miseczce układamy umyte, osuszone liście sałaty rzymskiej - posiekane lub porwane
-
Na sałatę wykładamy plastry grillowanego halloumi, gruszki, buraka, skrapiamy sosem i posypujemy lekko posiekanymi pistacjami
Leave a Comment