Sałatka z grillowaną gruszką, halloumi, burakiem i pistacjami

Gruszka, burak, ser – klasyczne połączenie, które się nie nudzi. Dlatego tak często po nie sięgam. Dziś w postaci sałatki. Prostej, szybkiej i bardzo pożywnej. Chrupiące grillowane halloumi, soczysta gruszka, słodki burak. Do tego trochę prażonych pistacji dla złamania smaku i dodatkowe tekstury. Całość skropiona truskawkowym sosem balsamico, dla dodania świeżości.

Sałatki to super alternatywa na lunch – są lekkie, ale sycące i szybko się je przygotowuje.

 

Składniki:

  • 1 sałata rzymska
  • 1 pieczony burak
  • ok 150 g sera halloumi
  • 1 gruszka
  • truskawkowy sos balsamico (lub zwykły)
  • pistacje

Przygotowanie:

  1. Ser halloumi kroimy na plasterki i grillujemy z obu stron.
  2. Gruszkę również kroimy na ok 3-4 mm plastry i także grillujemy.
  3. Buraka kroimy na pół i w plasterki.
  4. W miseczce układamy umyte, osuszone liście sałaty rzymskiej – posiekane lub porwane.
  5. Na sałatę wykładamy plastry grillowanego halloumi, gruszki, buraka, skrapiamy sosem i posypujemy lekko posiekanymi pistacjami.

 

 

 

 

 

Sałatka z grillowaną gruszką, halloumi, burakiem i pistacjami

Gruszka, burak, ser - klasyczne połączenie, które się nie nudzi. Dlatego tak często po nie sięgam. Dziś w postaci sałatki. Prostej, szybkiej i bardzo pożywnej. Chrupiące grillowane halloumi, soczysta gruszka, słodki burak. Do tego trochę prażonych pistacji dla złamania smaku i dodatkowe tekstury. Całość skropiona truskawkowym sosem balsamico, dla dodania świeżości.

Sałatki to super alternatywa na lunch - są lekkie, ale sycące i szybko się je przygotowuje.

Ingredients

  • 1 sałata rzymska
  • 1 pieczony burak
  • ok 150 g sera halloumi
  • 1 gruszka
  • truskawkowy sos balsamico (lub zwykły)
  • pistacje

Instructions

  1. Ser halloumi kroimy na plasterki i grillujemy z obu stron

  2. Gruszkę również kroimy na ok 3-4 mm plastry i także grillujemy

  3. Buraka kroimy na pół i w plasterki

  4. W miseczce układamy umyte, osuszone liście sałaty rzymskiej - posiekane lub porwane

  5. Na sałatę wykładamy plastry grillowanego halloumi, gruszki, buraka, skrapiamy sosem i posypujemy lekko posiekanymi pistacjami