Hummus z edamame

Przyszła pora na hummus z fasolką edamame – moje najnowsze odkrycie i miłość od pierwszego kęsa. Edamame nie tylko nadaje mu piękny seledynowy kolor, ale także sprawia, że wspaniale smakuje oraz jest jeszcze bardziej pożywny i bogaty w białko. Jeśli znudził się Wam klasyczny hummus koniecznie wypróbujcie tej wersji, lub z burakiem.

Taki hummus nadaje się do kanapek, jako smarowidło, do warzyw w formie przekąski, czy np. do bowli.

 

Składniki:

  • 1 puszka cieciorki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki tahini
  • sok z połówki cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka wody
  • sól i pieprz
  • szczypta kuminu
  • ok 1/2 szklanki ugotowanej edamame

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na gładki hummus.
  2. Jeśli uznacie, że jest zbyt gęsty wystarczy dodać odrobinę wody bądź oliwy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku i gotowe.

 

 

 

 

Hummus z edamame

Przyszła pora na hummus z fasolką edamame - moje najnowsze odkrycie i miłość od pierwszego kęsa. Edamame nie tylko nadaje mu piękny seledynowy kolor, ale także sprawia, że wspaniale smakuje oraz jest jeszcze bardziej pożywny i bogaty w białko. Jeśli znudził się Wam klasyczny hummus koniecznie wypróbujcie tej wersji, lub z burakiem.

Taki hummus nadaje się do kanapek, jako smarowidło, do warzyw w formie przekąski, czy np. do bowli.

Ingredients

  • 1 puszka cieciorki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki tahini
  • sok z połówki cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka wody
  • sól i pieprz
  • szczypta kuminu
  • ok 1/2 szklanki ugotowanej edamame

Instructions

  1. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na gładki hummus

  2. Jeśli uznacie, że jest zbyt gęsty wystarczy dodać odrobinę wody bądź oliwy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku i gotowe