Drożdżówki z gruszką, jabłkiem i orzechami włoskimi

Zaczyna się robić jesiennie, to i pora na jesienne przepisy. Dawno nie było drożdżówek, więc dzisiaj typowo jesienne smaki – gruszka, jabłko, orzechy włoskie i cynamon.

Kruszonka nie jest konieczna, ale ja osobiście lubię, kiedy dodatkowo coś chrupie.

Składniki:

Ciasto drożdżowe

  • 500 g mąki
  • 250 ml mleka
  • 80 g masła
  • 7-8 g suchych drożdży
  • 4-5 łyżek cukru
  • szczypta soli

Nadzienie

  • 1jabłko
  • 1 gruszka
  • 3 łyżki orzechów włoskich
  • 0.5 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka brązowego cukru

Kruszonka

  • 50 g masła
  • 100 g mąki
  • 2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:

  1. Do miski wrzucamy suche składniki i wbijamy jajko. Zaczynamy miksować na niskich obrotach hakiem i powoli wlewamy ciepłe mleko. Chwilę zagniatamy i porcjami dodajemy miękkie masło. Ciasto wyrabiamy łącznie ok 10 minut, po czym przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok godzinę do wyrośnięcia.
  2. Kiedy nasze ciasto rośnie możemy zabrać się za farsz i kruszonkę. Aby przygotować farsz obieramy jabłko i gruszkę, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.
  3. Przerzucamy owoce do miski, dodajemy orzechy, cukier i cynamon i mieszamy delikatnie.
  4. Do przygotowanie kruszonki wystarczy wszystkie składniki (masło powinno być zimne) zagnieść w miseczce i z powrotem odstawić do lodówki.
  5. Kiedy nasze ciasto wyrośnie dzielimy je na ok 6-8 porcji, formujemy owalne bułeczki i układamy na blaszce wyłożonej pergaminem.
  6. W bułeczkach robimy zagłębienie, do każdej nakładamy porcję farszu, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na kolejne ok 20-30 minut do ponownego wyrośnięcia.
  7. Przed pieczeniem brzegi można posmarować mlekiem lub roztrzepanym jajkiem, żeby były błyszczące. Pieczemy ok 20-25 minut w 170 stopniach z termoobiegiem.

Drożdżówki z gruszką, jabłkiem i orzechami włoskimi

Zaczyna się robić jesiennie, to i pora na jesienne przepisy. Dawno nie było drożdżówek, więc dzisiaj typowo jesienne smaki - gruszka, jabłko, orzechy włoskie i cynamon.

Kruszonka nie jest konieczna, ale ja osobiście lubię, kiedy dodatkowo coś chrupie.

Ingredients

  • 500 g mąki
  • 250 ml mleka
  • 80 g masła
  • 7-8 g suchych drożdży
  • 4-5 łyżek cukru
  • szczypta soli
  • 1 jabłko
  • 1 gruszka
  • 3 łyżki orzechów włoskich
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 50 g masła
  • 100 mąki
  • 2 łyżki cukru pudru

Instructions

  1. Do miski wrzucamy suche składniki i wbijamy jajko. Zaczynamy miksować na niskich obrotach hakiem i powoli wlewamy ciepłe mleko. Chwilę zagniatamy i porcjami dodajemy miękkie masło. Ciasto wyrabiamy łącznie ok 10 minut, po czym przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok godzinę do wyrośnięcia

  2. Kiedy nasze ciasto rośnie możemy zabrać się za farsz i kruszonkę. Aby przygotować farsz obieramy jabłko i gruszkę, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę

  3. Przerzucamy owoce do miski, dodajemy orzechy, cukier i cynamon i mieszamy delikatnie

  4. Do przygotowanie kruszonki wystarczy wszystkie składniki (masło powinno być zimne) zagnieść w miseczce i z powrotem odstawić do lodówki

  5. Kiedy nasze ciasto wyrośnie dzielimy je na ok 6-8 porcji, formujemy owalne bułeczki i układamy na blaszce wyłożonej pergaminem

  6. W bułeczkach robimy zagłębienie, do każdej nakładamy porcję farszu, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na kolejne ok 20-30 minut do ponownego wyrośnięcia

  7. Przed pieczeniem brzegi można posmarować mlekiem lub roztrzepanym jajkiem, żeby były błyszczące. Pieczemy ok 20-25 minut w 170 stopniach z termoobiegiem