Kalafior Buffalo
Uwielbiam sos Buffalo – zawiera w sobie wszystko to, co kocham – jest intensywny w smaku, pikantny, słodki, z idealną, delikatną nutą kwaskowatości. Cudnie pasuje zarówno do mięsa, jak i do warzyw. Ale powiem Wam, że kalafior w sosie Buffalo, to jest złoto. To jest jedno z tych dań, które mogłabym jeść, i jeść i jeść!
Przygotowałam do niego też w ramach dodatku chrupiącą łodygę selera naciowego i sos na bazie gorgonzoli, jogurtu greckiego z odrobiną srirachy.
Składniki:
- pół główki kalafiora (albo jeden mały)
- szczypiorek
- 1 łyżka sezamu
Sos Buffalo
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka sosu chili lub sriracha
- 0,5 łyżeczki sosu Worcestershire
- 1 łyżeczka papryki w proszku
- 0,5 łyżeczki czosnku w proszku
- 0,5 łyżeczki miodu
Sos gorgonzola
- 150 g jogurtu naturalnego
- 40-50 g gorgonzoli
- kilka kropli srirachy
- świeżo mielony pieprz
- Dodatkowo: łodygi selera naciowego
Przygotowanie:
- Kalafior umyć, osuszyć i podzielić na mniejsze różyczki. Ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem do pieczenia.
- W misce wymieszać dokładnie wszystkie składniki na sos Buffalo, zagotować przez ok 5 minut, aż sos się delikatnie zredukuje a składniki dokładnie połącza, następnie posmarować nim kalafior.
- Piec w piekarniku ok 15-20 minut w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem.
- Podczas gdy kalafior się piecze szykujemy sos do selera – w blenderze miksujemy jogurt z gorgonzola i sriracha. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i odstawiamy do lodówki do schłodzenia.
- Upieczony kalafior posypujemy sezamem, obtaczamy całość jeszcze na blaszce i serwujemy posypany świeżym szczypiorkiem, z sosem gorgonzola i selerem.
Kalafior Buffalo
Uwielbiam sos Buffalo - zawiera w sobie wszystko to, co kocham - jest intensywny w smaku, pikantny, słodki, z idealną, delikatną nutą kwaskowatości. Cudnie pasuje zarówno do mięsa, jak i do warzyw. Ale powiem Wam, że kalafior w sosie Buffalo, to jest złoto. To jest jedno z tych dań, które mogłabym jeść, i jeść i jeść!
Przygotowałam do niego też w ramach dodatku chrupiącą łodygę selera naciowego i sos na bazie gorgonzoli, jogurtu greckiego z odrobiną srirachy.
Ingredients
- pół główki kalafiora (albo jeden mały)
- szczypiorek
- 1 łyżka sezamu
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka sosu chili lub sriracha
- 0,5 łyżeczki sosu Worcestershire
- 1 łyżeczka papryki w proszku
- 0,5 łyżeczki czosnku w proszku
- 0,5 łyżeczki miodu
- 150 g jogurtu naturalnego
- 40-50 gorgonzoli
- kilka kropli srirachy
- świeżo mielony pieprz
- Dodatkowo: łodygi selera naciowego
Instructions
-
Kalafior umyć, osuszyć i podzielić na mniejsze różyczki. Ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem do pieczenia.
-
W misce wymieszać dokładnie wszystkie składniki na sos Buffalo, zagotować przez ok 5 minut, aż sos się delikatnie zredukuje a składniki dokładnie połącza, następnie posmarować nim kalafior
-
Piec w piekarniku ok 15-20 minut w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem
-
Podczas gdy kalafior się piecze szykujemy sos do selera - w blenderze miksujemy jogurt z gorgonzola i sriracha. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i odstawiamy do lodówki do schłodzenia
-
Upieczony kalafior posypujemy sezamem, obtaczamy całość jeszcze na blaszce i serwujemy posypany świeżym szczypiorkiem z sosem gorgonzola i selerem
Leave a Comment