Sezon na dynię trwa w najlepsze, więc pora na kolejny przepis z tym cudownym warzywem. Tym razem w postaci drożdżówek. Postanowiłam trochę połączyć klasyczne drożdżówki z budyniem z tymi z owocowym nadzieniem, ale chciałam też, aby miały taki jesienny charakter. Dlatego do zwykłego budyniu waniliowego dodałam przyprawy korzenne, dzięki czemu w połączeniu z pieczoną dynią i orzechami pekan wyszła prawdziwie jesienna kompozycja.
Jeśli nie jesteście fanami „piernikowych smaków” możecie pominąć przyprawy korzenne, ale zdecydowanie polecam Wam wypróbować ten przepis.
Składniki:
Ciasto drożdżowe
- 500 g mąki
- 250 ml mleka
- 80 g masła
- 7-8 g suchych drożdży
- 4-5 łyżek cukru
- szczypta soli
Nadzienie
- 150 g upieczonej dyni
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- mleko
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej
- garść orzechów pekan
- jajko do posmarowania
Przygotowanie:
- Do miski wrzucamy suche składniki i wbijamy jajko. Zaczynamy miksować na niskich obrotach hakiem i powoli wlewamy ciepłe mleko. Chwilę zagniatamy i porcjami dodajemy miękkie masło. Ciasto wyrabiamy łącznie ok 10 minut, po czym przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok godzinę do wyrośnięcia.
- Budyń gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale polecam dodać tak 1/3 mniej mleka niż sugeruje to producent. Do budyniu dodajemy przyprawę korzenną.
- Po wyrośnięciu ciasta uderzamy je pięścią i dzielimy na 6-8 równych porcji.
- Rozciągamy na kształt koła, na środku robimy wgłębienie i nakładamy porcję budyniu, a na nim układamy kawałki dyni i posypujemy pokruszonymi orzechami pekan.
- Brzegi drożdżówek smarujemy roztrzepanym jajkiem.
- Pieczemy ok 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
- Po upieczeniu i ostudzeniu można posypać je dodatkowo cukrem pudrem.
Drożdżówki z dynią, pekanami i budyniem korzennym
Sezon na dynię trwa w najlepsze, więc pora na kolejny przepis z tym cudownym warzywem. Tym razem w postaci drożdżówek. Postanowiłam trochę połączyć klasyczne drożdżówki z budyniem z tymi z owocowym nadzieniem, ale chciałam też, aby miały taki jesienny charakter. Dlatego do zwykłego budyniu waniliowego dodałam przyprawy korzenne, dzięki czemu w połączeniu z pieczoną dynią i orzechami pekan wyszła prawdziwie jesienna kompozycja.
Jeśli nie jesteście fanami "piernikowych smaków" możecie pominąć przyprawy korzenne, ale zdecydowanie polecam Wam wypróbować ten przepis.
Ingredients
- 500 g mąki
- 250 ml mleka
- 80 g masła
- 7-8 g suchych drożdży
- 4-5 łyżek cukru
- szczypta soli
- 150 g upieczonej dyni
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- mleko
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej
- garść orzechów pekan
- jajko do posmarowania
Instructions
-
Do miski wrzucamy suche składniki i wbijamy jajko. Zaczynamy miksować na niskich obrotach hakiem i powoli wlewamy ciepłe mleko. Chwilę zagniatamy i porcjami dodajemy miękkie masło. Ciasto wyrabiamy łącznie ok 10 minut, po czym przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok godzinę do wyrośnięcia
-
Budyń gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale polecam dodać tak 1/3 mniej mleka niż sugeruje to producent. Do budyniu dodajemy przyprawę korzenną
-
Po wyrośnięciu ciasta uderzamy je pięścią i dzielimy na 6-8 równych porcji
-
Rozciągamy na kształt koła, na środku robimy wgłębienie i nakładamy porcję budyniu, a na nim układamy kawałki dyni i posypujemy pokruszonymi orzechami pekan
-
Brzegi drożdżówek smarujemy roztrzepanym jajkiem
-
Pieczemy ok 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni
-
Po upieczeniu i ostudzeniu można posypać je dodatkowo cukrem pudrem
Leave a Comment