Drożdżówki z dynią, pekanami i budyniem korzennym

Sezon na dynię trwa w najlepsze, więc pora na kolejny przepis z tym cudownym warzywem. Tym razem w postaci drożdżówek. Postanowiłam trochę połączyć klasyczne drożdżówki z budyniem z tymi z owocowym nadzieniem, ale chciałam też, aby miały taki jesienny charakter. Dlatego do zwykłego budyniu waniliowego dodałam przyprawy korzenne, dzięki czemu w połączeniu z pieczoną dynią i orzechami pekan wyszła prawdziwie jesienna kompozycja.

Jeśli nie jesteście fanami „piernikowych smaków” możecie pominąć przyprawy korzenne, ale zdecydowanie polecam Wam wypróbować ten przepis.

 

Składniki:

Ciasto drożdżowe

  • 500 g mąki
  • 250 ml mleka
  • 80 g masła
  • 7-8 g suchych drożdży
  • 4-5 łyżek cukru
  • szczypta soli

Nadzienie

  • 150 g upieczonej dyni
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • mleko
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej
  • garść orzechów pekan
  • jajko do posmarowania

Przygotowanie:

  1. Do miski wrzucamy suche składniki i wbijamy jajko. Zaczynamy miksować na niskich obrotach hakiem i powoli wlewamy ciepłe mleko. Chwilę zagniatamy i porcjami dodajemy miękkie masło. Ciasto wyrabiamy łącznie ok 10 minut, po czym przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok godzinę do wyrośnięcia.
  2. Budyń gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale polecam dodać tak 1/3 mniej mleka niż sugeruje to producent. Do budyniu dodajemy przyprawę korzenną.
  3. Po wyrośnięciu ciasta uderzamy je pięścią i dzielimy na 6-8 równych porcji.
  4. Rozciągamy na kształt koła, na środku robimy wgłębienie i nakładamy porcję budyniu, a na nim układamy kawałki dyni i posypujemy pokruszonymi orzechami pekan.
  5. Brzegi drożdżówek smarujemy roztrzepanym jajkiem.
  6. Pieczemy ok 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
  7. Po upieczeniu i ostudzeniu można posypać je dodatkowo cukrem pudrem.

 

 

 

 

 

 

 

Drożdżówki z dynią, pekanami i budyniem korzennym

Sezon na dynię trwa w najlepsze, więc pora na kolejny przepis z tym cudownym warzywem. Tym razem w postaci drożdżówek. Postanowiłam trochę połączyć klasyczne drożdżówki z budyniem z tymi z owocowym nadzieniem, ale chciałam też, aby miały taki jesienny charakter. Dlatego do zwykłego budyniu waniliowego dodałam przyprawy korzenne, dzięki czemu w połączeniu z pieczoną dynią i orzechami pekan wyszła prawdziwie jesienna kompozycja.

Jeśli nie jesteście fanami "piernikowych smaków" możecie pominąć przyprawy korzenne, ale zdecydowanie polecam Wam wypróbować ten przepis.

Ingredients

  • 500 g mąki
  • 250 ml mleka
  • 80 g masła
  • 7-8 g suchych drożdży
  • 4-5 łyżek cukru
  • szczypta soli
  • 150 g upieczonej dyni
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • mleko
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej
  • garść orzechów pekan
  • jajko do posmarowania

Instructions

  1. Do miski wrzucamy suche składniki i wbijamy jajko. Zaczynamy miksować na niskich obrotach hakiem i powoli wlewamy ciepłe mleko. Chwilę zagniatamy i porcjami dodajemy miękkie masło. Ciasto wyrabiamy łącznie ok 10 minut, po czym przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok godzinę do wyrośnięcia

  2. Budyń gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale polecam dodać tak 1/3 mniej mleka niż sugeruje to producent. Do budyniu dodajemy przyprawę korzenną

  3. Po wyrośnięciu ciasta uderzamy je pięścią i dzielimy na 6-8 równych porcji

  4. Rozciągamy na kształt koła, na środku robimy wgłębienie i nakładamy porcję budyniu, a na nim układamy kawałki dyni i posypujemy pokruszonymi orzechami pekan

  5. Brzegi drożdżówek smarujemy roztrzepanym jajkiem

  6. Pieczemy ok 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni

  7. Po upieczeniu i ostudzeniu można posypać je dodatkowo cukrem pudrem